Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Åpner for forbud mot asylbaronenes utbytte

Jonas Gahr Støre vil diskutere forbud mot utbytte for asylbaroner. I tillegg legger han fram fem punkter for å løse Erna Solbergs «mottakskrise».

BEKYMRET: Ap-leder Jonas Gahr Støre er bekymret for de store utbyttene som private aktører tar ut ved å drifte asylmottak. Han vil diskutere tiltak i neste ukes forhandlinger om integrering og tilskudd til kommunene. Her er han på grensen ved Storskog tidligere i høst sammen med politimester i Øst-Finnmark politidistrikt, Ellen Katrine Hætta. Foto: NTB Scanpix
BEKYMRET: Ap-leder Jonas Gahr Støre er bekymret for de store utbyttene som private aktører tar ut ved å drifte asylmottak. Han vil diskutere tiltak i neste ukes forhandlinger om integrering og tilskudd til kommunene. Her er han på grensen ved Storskog tidligere i høst sammen med politimester i Øst-Finnmark politidistrikt, Ellen Katrine Hætta. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Jeg er bekymret over at private aktører kan leie billige lokaler fra kommunene, gjøre de om til asylmottak, for så å ta høy betaling fra UDI. Det kan rokke ved tilliten i befolkninga, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre til Dagbladet.

I går møtte statsminister Erna Solberg ti norske ordførere til et «dialogmøte». Hennes beskjed var klar:

- Situasjonen i de norske mottakssystemene kan betegnes som en krise.

Jonas Gahr Støre mener han har oppskriften klar på hvordan Norge kan komme seg ut av denne «mottakskrisa». Det innebærer blant annet en fempunktsplan og ytterligere 3 milliarder kroner til kommunene.

Men Støre ønsker også å gjøre noe med industrien som har utviklet seg i kjølvannet av asylkrisa. For selv om han understreker den viktige rollen private asylforetak spiller, så skriver Ap følgende i sitt alternative statsbudsjett:

«Arbeiderpartiet vil vurdere om det er riktig å legge inn klausuler om begrensninger eller forbud mot utbytte».

- Dette er enda mer relevant nå enn da vi utarbeidet budsjettet, og dette vil vi ta opp i de videre forhandlingene om tiltak for kommuner og integrering, sier Støre.

Vil gi kommunene mulighet Norske medier har de siste ukene skrevet om en rekke asylbaroner som tjener seg søkkrike på mottak.

Seinest på onsdag skrev Finansavisen at investor Alfred Ydstebø (46) kan sitte igjen med minst 100 millioner kroner etter ett års drift av et asylmottak på Forus. Ydstebø selv mener anslaget er for høyt.

- Det er viktig at også kommunene får mulighet til å være driftsoperatør. Det kan sikre kommunen godt øknomisk utbytte, til gode for innbyggerne, sier Støre.

260 mill til integrering I tillegg til å se nærmere på asylbaronenes rolle, vil Arbeiderpartiet legge fram 5 krav til bedre håndtering og kontroll:

1. Bedre styring og informasjon fra staten
- Her bør Fylkesmannen med sin lokalkunnskap spille en sentral rolle. Både for å finne tiltak, drive tilsyn og benytte sitt beredskapsapparat, sier Støre, og fortsetter:

2. Kommunenes merkostnader må finansieres
- Vertskommunetilskuddet og integreringstilskuddet må økes for å sette kommunene i stand til å løse oppgavene, og Ap har foreslått nærmere 300 millioner kroner ekstra til dette til neste år.

3. Arbeid må utføres av asylsøkerne selv
- Dette kan være for eksempel vask og matlaging, og er viktig både for å redusere driftskostnader og for å aktivisere asylsøkerne.

4. Husbanken må styrkes
- Husbankens låneramme må økes med sju milliarder kroner.

5. Knytte tettere bånd til frivilligheten
- Det er viktig at kommunene knytter bånd til frivilligheten, og gir støtte til aktivitet. Vi har satt av 50 millioner til dette. 

- Er du sikker på at dette vil ha den ønskete effekten?

- Dette er blant tiltakene vi skal ha med inn i forhandlingene om integrering. Statsministeren kaller situasjonen en krise. Da må vi handle nå, ikke vente til langt ut i 2016.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media