Åpner for forskning på aborterte fostre

Helseminister Tore Tønne vil tillate forskning på aborterte fostre. Det kontroversielle forslaget får trolig flertall i Stortinget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Målet er at forskningen på stamceller fra fostre og befruktede egg skal gi bedre diagnostisering og behandling av sykdommer som det ikke finnes gode alternativer for i dag.

Samtidig varsler helseministeren en mindre restriktiv holdning til fostervannsprøver og tidlig ultralyd, skriver Aftenposten.

Det er duket for politisk strid om saken når proposisjonen legges frem for Stortinget.

- Dette er et område som ikke var lovregulert tidligere. Det lå en proposisjon i Stortinget, fremmet av den forrige regjeringen, som innebar et forbud mot forskning på fostervev. Det synes vi var for restriktivt, sier Tønne til Aftenposten. Han trakk derfor proposisjonen tilbake i april.

Helseministeren mener å kunne forsvare forskningen på aborterte fostre.

Krf varsler kamp

- Slik medisinsk forskning bør skje på visse vilkår. For eksempel bør kvinnen vevet stammer fra, ha gitt sitt samtykke. Og samtykket må ikke innhentes før kvinnen har tatt beslutningen om abort. Det er naturlig at det vil gjelde en reservasjonsrett for helsepersonell. Dessuten en regel om informasjon til pasienter som mottar vev ved transplantasjon, påpeker Tønne overfor avisa.

Krf-leder Valgerd Svarstad Haugland er, ikke overraskende, negativ til helseministerens forslag.

- Vi synes det er problematisk å bruke celler og vev fra provoserte aborter til medisinsk behandling. Det blir på en måte å ta et liv for å redde et annet liv som allerede er født, sier den tidligere barne- og familieministeren til Aftenposten.

Hun varsler kamp mot Regjeringens proposisjon.