Åpner for fri postkonkurranse

Norge bør vurdere å åpne for full konkurranse på alle posttjenester raskere enn det EU planlegger, mener Post- og teletilsynet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Samferdselsdepartementet har allerede startet arbeidet for å endre norsk lov slik at den kan tilpasses EUs krav om økt konkurranse. EU satser på en gradvis friere konkurranse fra 2003 til 2009.

- Vi har foreslått for Samferdselsdepartementet at Norge må vurdere å liberalisere posttjenestene raskere enn EU. Vi mener det må en fullstendig åpning av postmarkedet til for at forbrukerne skal merke en forskjell, sier avdelingsdirektør Torstein Olsen i Post- og teletilsynet til Aftenposten.

Posten Norge har i dag enerett på lukkede, adresserte brev på under 350 gram, både A og B-post. Det utgjør rundt 5 milliarder kroner av Postens inntekter. Fra årsskiftet 2003 reduseres enerettsområdet til brev under 100 gram. Det utgjør omkring 3,5 milliarder kroner av Postens inntekter.

Fra 2006 vil det i praksis være full konkurranse. Ifølge EUs tempoplan vil Posten fortsatt ha enerett til brev under 50 gram.

Posten Norge mener tilsynets forslag om å gå lenger i liberaliseringen enn EU er uheldig.

- Hvis Norge åpner for full konkurranse på brevmarkedet før andre, vil vi oppleve at store aktører, som for eksempel Deutsche Post, vil benytte sjansen til å etablere seg i Norge, mens de fortsatt har fred og ro på hjemmemarkedet i ly av sitt monopol, sier konsernsjef Kaare Frydenberg i Posten Norge.

(NTB)