Åpner for fri postkonkurranse

Norge bør vurdere å åpne for full konkurranse på alle posttjenester raskere enn det EU planlegger, mener Post- og teletilsynet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Samferdselsdepartementet har allerede startet arbeidet for å endre norsk lov slik at den kan tilpasses EUs krav om økt konkurranse. EU satser på en gradvis friere konkurranse fra 2003 til 2009.

- Vi har foreslått for Samferdselsdepartementet at Norge må vurdere å liberalisere posttjenestene raskere enn EU. Vi mener det må en fullstendig åpning av postmarkedet til for at forbrukerne skal merke en forskjell, sier avdelingsdirektør Torstein Olsen i Post- og teletilsynet til Aftenposten.

Posten Norge har i dag enerett på lukkede, adresserte brev på under 350 gram, både A og B-post. Det utgjør rundt 5 milliarder kroner av Postens inntekter. Fra årsskiftet 2003 reduseres enerettsområdet til brev under 100 gram. Det utgjør omkring 3,5 milliarder kroner av Postens inntekter.

Fra 2006 vil det i praksis være full konkurranse. Ifølge EUs tempoplan vil Posten fortsatt ha enerett til brev under 50 gram.

Posten Norge mener tilsynets forslag om å gå lenger i liberaliseringen enn EU er uheldig.

- Hvis Norge åpner for full konkurranse på brevmarkedet før andre, vil vi oppleve at store aktører, som for eksempel Deutsche Post, vil benytte sjansen til å etablere seg i Norge, mens de fortsatt har fred og ro på hjemmemarkedet i ly av sitt monopol, sier konsernsjef Kaare Frydenberg i Posten Norge.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer