Endrer vaksinestrategien:

Åpner for frivillig Janssen-vaksinering

Regjeringen åpner for å gi Janssen-vaksinen til frivillige, og går dermed mot FHIs anbefalinger.

OMFORDELING: Statsminister Erna Solberg møtte pressen 12. mai for å legge fram den nye vaksinestrategien. Den innebærer blant annet en omfordeling. Video: Ivan Larsson / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det skal også bygges opp et beredskapslager av Janssen-vaksinen, samtidig som regjeringen vurderer hvordan denne vaksinen kan tilbys frivillig, sier statsministeren.

- Før vi åpner opp for frivillig bruk, må flere ting på plass, sier Erna Solberg.

Blant annet forutsettes det at vaksinen bare gis frivillig etter god informasjon og veiledning fra helsepersonell.

- Vi vil be Helsedirektoratet utrede hvordan dette vil kunne gjøres. Direktoratet vil bli bedt om å se på hvilke kriterier som i så fall skal gjelde, hvordan informasjon om risiko skal gis, hvor vaksinen skal settes, og av hvem. Hvis Janssen-vaksinen skal tilbys, vil den være gratis og de som får den, vil være omfattet av pasientskadeordningen i tilfelle bivirkninger.

Går mot flertallet

FHI anbefaler ikke frivillig bruk av vaksinen utenfor vaksinasjonsprogrammet, mens Vorland-utvalget er samstemte om at virusvektorvaksinene bør tilbys til befolkningen utenfor vaksinasjonsprogrammet. Utvalget er delt om hvordan dette bør skje i praksis og i hvilket omfang dette skal gjøres.

Regjeringen støtter dermed mindretallets syn og mener det er enkeltindividet som er i best stand til å vurdere egen situasjon, og at hver enkelt må vurdere om risikoen er akseptabel.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer