Endrer vaksinestrategien:

Åpner for frivillig Janssen-vaksinering

Regjeringen åpner for å gi Janssen-vaksinen til frivillige, og går dermed mot FHIs anbefalinger.

OMFORDELING: Statsminister Erna Solberg møtte pressen 12. mai for å legge fram den nye vaksinestrategien. Den innebærer blant annet en omfordeling. Video: Ivan Larsson / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det skal også bygges opp et beredskapslager av Janssen-vaksinen, samtidig som regjeringen vurderer hvordan denne vaksinen kan tilbys frivillig, sier statsministeren.

- Før vi åpner opp for frivillig bruk, må flere ting på plass, sier Erna Solberg.

Blant annet forutsettes det at vaksinen bare gis frivillig etter god informasjon og veiledning fra helsepersonell.

- Vi vil be Helsedirektoratet utrede hvordan dette vil kunne gjøres. Direktoratet vil bli bedt om å se på hvilke kriterier som i så fall skal gjelde, hvordan informasjon om risiko skal gis, hvor vaksinen skal settes, og av hvem. Hvis Janssen-vaksinen skal tilbys, vil den være gratis og de som får den, vil være omfattet av pasientskadeordningen i tilfelle bivirkninger.

ÅPNER FOR BRUK: Regjeringen åpner for at vaksinen fra Janssen kan tas av frivillige. Foto: DIRK WAEM / BELGA / AFP
ÅPNER FOR BRUK: Regjeringen åpner for at vaksinen fra Janssen kan tas av frivillige. Foto: DIRK WAEM / BELGA / AFP Vis mer

Går mot flertallet

FHI anbefaler ikke frivillig bruk av vaksinen utenfor vaksinasjonsprogrammet, mens Vorland-utvalget er samstemte om at virusvektorvaksinene bør tilbys til befolkningen utenfor vaksinasjonsprogrammet. Utvalget er delt om hvordan dette bør skje i praksis og i hvilket omfang dette skal gjøres.

Regjeringen støtter dermed mindretallets syn og mener det er enkeltindividet som er i best stand til å vurdere egen situasjon, og at hver enkelt må vurdere om risikoen er akseptabel.

- Jeg er trygg på at vi har hatt en grundig prosess på et veldig vanskelig spørsmål, sier helsedirektør Bjørn Guldvog, og legger til at det nå skal vurderes hvordan dette kan legges opp på en god måte.

Han sier Helsedirektoratet støtter beslutningen.

PRIORITERER DE UNGE: Statsminister Erna Solberg la fram regjeringens nye strategi for coronavaksine. Video: Regjeringen Vis mer

- Kan være at noen dør

Guldvog sier til Dagbladet at risikoen for at noen dør etter vaksinering med Janssen, er til stede.

- Det kan være at noen dør, og det ligger i at det er risiko for alvorlige bivirkninger av denne vaksinen. Den er riktignok veldig lav. Vi må gi korrekt informasjon om hva som er den reelle risikoen, sier han og legger til:

- Så må vi huske på at denne vaksinen kommer til å bli brukt av antakelig flertallet av land som har mulighet til å få tak i den, så veldig, veldig mange kommer til å bli vaksinert med Janssen-vaksinen.

Også helseminister Bent Høie er klar på risikoen.

- Det er jo sånn at denne vaksinen har en risiko for alvorlige bivirkninger som kan føre til død, så det betyr jo at når vi tilbyr denne som et frivillig valg, så kan det bety at noen som tar det valget gjør at de får en alvorlig bivirkning som gjør at de dør av den, sier Høie til Dagbladet.

- Derfor er det viktig at alle får god informasjon, og at vi har noen retningslinjer om at noen ikke får ta det valget fordi de har en høyere sannsynlighet for å få alvorlige bivirkninger, legger han til.

- Informert valg

- Vi mener at en informert person som har fått god veiledning, vet at det er bivirkninger, og tar kontakt med legen om man får bivirkninger, så er det grenser for hvor formynderstat vi skal være, sier Solberg.

Hun peker blant annet på at enkelte kan ha et personlig behov for å vaksineres tidligere.

- Vi legger ikke inn Janssen-vaksinen som en anbefaling, men det er ingenting som er risikofritt i vårt samfunn, heller ikke vaksiner, sier Solberg.

Hun sier hun ikke tror dette vil ha noen negativ effekt på vaksinasjonsprogrammet for øvrig.

FHI vil konsulteres

Smitteverndirektør Geir Bukholm i FHI sier til Dagbladet at det er viktig for FHI at dette ikke får noen negativ konsekvens for programmet.

- Vi har tillit til at dette gjøres på en god måte, men vi ønsker nok å bli konsultert om hvordan det skal gjøres, sier Bukholm.

- Det vi er opptatt av er å ha fortsatt god oppslutning rundt vaksiner. Nå er vi oppe i en oppslutning på rundt 90 prosent og mer i den aldersgruppen som er ferdigvaksinert, og vi håper dette fortsetter nedover hos de yngre og kan bidra til at vi oppnår flokkimmunitet så raskt som mulig.

Norge har bestilt 3,77 millioner doser av Janssen-vaksinen, og har nå om lag 72 000 doser på lager hos FHI. Lagringsperioden for denne vaksinen er opptil to år.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer