Åpner for full erstatning til promillepassasjerer

I åtte år har norsk lovverk vært i strid med gjeldende EØS-regler for erstatning etter promillekjøring, fastslo Høyesterett i en dom torsdag. Nå skal et lovendringsforslag ut på høring.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi regner med å sende ut et høringsnotat om endring av bilansvarsloven før jul. Det vil være ønskelig å få saken behandlet i Stortinget i vårsesjonen, slik at vi innen 1. juli kan sikre at loven er endret og kommet i samsvar med EØS-reglene, sier justisminister Hanne Harlem til Dagsavisen, via sin informasjonssjef Bjørn Talén.

Utgangspunktet for Høyesteretts kritikk av departementet var 23-årige Veronika Finangers fem år lange kamp i rettsapparatet for å få erstatning etter at hun ble delvis ufør i en trafikkulykke. Fordi sjåføren var beruset, fikk hun bare delvis erstatning fra forsikringsselskapet Storebrand.

Finanger tapte saken i Høyesterett fordi EØS-lovverket ikke var implementert i norsk lov, men retten ga samtidig departementet kraftig refs for ikke å ha implementert lovverket.

Tirsdag tar stortingsrepresentant Sigurd Grytten (Ap) opp den manglende implementeringen i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité og ber om svar på hvorfor dette har tatt så lang tid. Erstatningsspørsmålet blir også sentralt.

Han vil be Hanne Harlem komme tilbake til Stortinget med en vurdering av hva staten vil gjøre for å disse ofrene.

Det finnes ingen statistikk på hvor mange som er blitt skadd i trafikkulykker etter ha vært passasjer til en sjåfør med promille. Men Tom Eitvet i Landsforeningen for trafikkskadde mener å ha dekning for at flere hundre har lidt samme skjebne som Veronika Finanger.

- Disse menneskene må få en eller annen form for hjelp fra staten til å håndtere situasjonen sin på en verdig måte, sier Grytten, som dermed åpner for erstatning til ofrene.

(Dagbladet.no)