Åpner for full verneplikt for kvinner

Forsvarsministeren med likestillingsbombe i nyttårstalen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen åpner for full verneplikt også for kvinner i Forsvaret.

Det avslørte hun i sin nyttårstale på Oslo Militære Samfund i kveld. Strøm-Erichsen er klar på at dagens vernepliktslovgivning, hvor bare menn avkreves førstegangstjeneste, er diskriminerende og utgått på dato.

- Riktignok er det fortsatt slik at Forsvaret bare har bruk for en del av ungdomskullene til førstegangstjenesten. Men er det god nok grunn til ikke de best kvalifiserte kvinner også skal få delta? På lik linje med de unge menn, spurte ministeren i talen.

Strøm-Erichsen poengterte at det fra og med i år gjennomføres frivillig sesjon for kvinner, og at dette bare er et viktig steg i riktig retning.

- Vi er nødt til å drøfte dette politisk. Tiden er inne for denne debatten: Skal vi ha verneplikt for kvinner? Eller skal vi innføre sesjonsplikt for kvinner? Den debatten har vi ikke tatt, sa hun.

Høstet applaus

Ministeren ønsker temaet på bordet med en gang, slik at eventuelle endringer legges inn i langtidsdokumentet for Forsvaret, som vil omfatte perioden 2009-2012.

Verneplikt for kvinner har lenge vært en av kampsakene for de vernepliktiges tillitsmannsordning i Forsvaret. Strøm-Erichsen siterte landstillitsvalgt for de vernepliktige, Axel Sjøstedt, som i Dagbladet mars i fjor tok til orde for endringene.

VIL HA KVINNER: Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen åpner for full verneplikt for kvinner. Ministeren slapp likestillingsbomben under sin nyttårstale for Oslo Militære Samfund. Foto: Sveinung Uddu Ystad / Dagbladet
VIL HA KVINNER: Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen åpner for full verneplikt for kvinner. Ministeren slapp likestillingsbomben under sin nyttårstale for Oslo Militære Samfund. Foto: Sveinung Uddu Ystad / Dagbladet Vis mer

Sjøstedt, som var til stede i salen, fikk spontan applaus fra selv den mest konservative forsvarseliten da han etter ministerens tale roste henne for å følge opp temaet i det som regnes som et av landets viktigste og mektige forsvarsfora.- Jeg tolker dette som et klart signal om at regjeringen nå vil vurdere

kvinnelig verneplikt, sier Sjøstedt til Dagbladet.no.

Smartere forsvar

Den landstillitsvalgte for de vernepliktige stod selv som forfatter av Støm-Erichsens mest sentrale spørsmål: Ville Norge ha innført en så inngripende og omfattende lov som vernepliktsloven i dag, uten at den var likestilt?

- Og ser man bort i fra disse politiske og demokratiske aspektene - at loven er diskriminerende - handler det om at vi får et bedre forsvar med flere kvinner. Vi får et økt mangfold, flere verdier, og fyldigere bakgrunn for å løse oppdrag. Spesielt i utlandet. Rekrutterer man bare fra ett kjønn, mister man mye kompetanse, sier han.

Forsvarsministeren og Sjøstedt får full støtte av forsvarssjef Sverre Diesen.

- I prinsippet er jeg helt enig. 50 prosent av landets best kvalifiserte er kvinner. Og i en del sammenhenger har vi eksempler på at oppgaver er løst bedre fordi vi har kvinner, sier han til Dagbladet.no.

Åpner for full verneplikt for kvinner
BLIR FLERE: Artillerist Mari Bakken på FN-oppdrag i Libanon er blant de fattige sju prosentene som utgjør kvinneandelen i Forsvaret. Nå varsler regjeringen radikale endringer.