Åpner for gjenopptakelse av Therese-saken

Sture Bergwalls advokater jobber for å få flere av dommene opp for retten igjen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Therese-saken kan bli gjenopptatt i Sverige, og drapsdømte Sture Bergwalls advokater jobber for å få flere av dommene opp for retten igjen.

Bergwall, tidligere kjent som Thomas Quick, er i alt dømt for åtte drap, men ble frikjent for drapet på en israelsk turist i 1988 etter at saken ble gjenopptatt.

Nå blir det åpnet for at også drapet på norske Therese Johannessen kan behandles i retten på nytt.

- I henhold til min vurdering er omstendighetene i saken av en slik art at de kan reise tvil om skyldspørsmålet. På denne bakgrunnen motsetter jeg meg ikke at skyldspørsmålet i saken prøves på nytt, heter det i en uttalelse fra førstestatsadvokat Björn Ericson til Svea hovrett.

Bergwall har tidligere innrømmet drapet på ni år gamle Johannessen i juli 1988. Han har tilstått en rekke drap, men trakk alle tilståelsene i 2008.

- Ingen overraskelse I april leverte Quicks advokater en begjæring til Svea hovrett om å få Therese-saken gjenopptatt. Det er nå opp til den svenske domstolen å avgjøre begjæringen om gjenopptakelse.

- Det var ingen overraskelse, men man er jo alltid spent på om myndighetene vil beskytte hverandre. Jeg sitter nå og leser uttalelsen. Det føles veldig bra, sier Bergwall til ABC Nyheter.

Bergwalls advokat Thomas Olsson forbereder ytterligere to begjæringer om gjenopptakelse for klienten. Det gjelder drapet på norske Trine Jensen i 1981 og Gry Storvik i 1985, ifølge TT.

Deretter vil Olsson jobbe for å få gjenopptatt saken om drapet på Johan Asplund i 1980.

- Mot frifinnelse Advokat Fridtjof Feydt, som representerer Thereses mor, Inger Lise Johannessen, mener Bergwall i realiteten er frifunnet i Therese-saken.

Han vil be om at saken blir gjenopptatt i Norge.

- Jeg og min klient er tidligere blitt nektet innsyn i de norske etterforskningsdokumentene. Jeg har allerede diktert et brev til Søndre Buskerud politidistrikt, der vi krever innsyn i og gjenopptakelse av den norske etterforskningen. Jeg kan ikke skjønne at de skal kunne nekte å gjenoppta saken, sier Feydt.

Flere tips Han forteller at familien har mottatt flere tips om Thereses forsvinning.

- Jeg vil be politiet om å undersøke disse tipsene. Dessuten må vi jobbe med å plassere et ansvar for denne gigantiske rettsskandalen, sier Feydt.

Moren er glad for påtalemyndighetens avgjørelse og håper politiet i Norge vil etterforske saken på nytt.

- Jeg er veldig glad. Det har vært en stor påkjenning å vente på avgjørelsen. Endelig får vi gjort det vi skal. Nå står vi tilbake ved 3. juli 1988, så får vi bare ta ting derfra, sier Inger Lise Johannessen til dt.no.
Ny gjennomgang Blant omstendighetene som førstestatsadvokat Ericson ønsker å få gransket, er at det reises tvil om visse fysiske bevis i saken. Ericson mener også at en domstol må granske muligheten for at Bergwall faktisk kan ha befunnet seg et annet sted drapsdagen.

- Det er svært komplisert materiale. Jeg har på visse områder en annen oppfatning enn den som føres i den fellende dommen, sier Ericson til TT.

Han ønsker også en gjennomgang av hvordan Bergwalls forklaring har endret seg mens han har gått i terapi.

- Jeg mener man ikke har hatt god nok kontroll over informasjonsflyten og hvordan han har skaffet seg informasjon, sier Ericson.

(NTB)

FORSVANT: Therese Johannessen som forsvant fra bydelen Fjell i Drammen i juli 1988.  Trass datidens største politietterforskning, er hun aldri blitt funnet.  Foto:  PRIVAT
Mottatt fra epost: 30.12.2009
FORSVANT: Therese Johannessen som forsvant fra bydelen Fjell i Drammen i juli 1988. Trass datidens største politietterforskning, er hun aldri blitt funnet. Foto: PRIVAT Mottatt fra epost: 30.12.2009 Vis mer