Åpner for gransking av Treholt-saken

Justisminister Knut Storberget (Ap mener påtalemyndigheten nå må se nærmere på Treholt-saken.

VIL HA SVAR:
- Det er svært alvorlige beskyldninger som fremsettes. Jeg forutsetter at påtalemyndigheten går grundig inn i dette, sier Storberget til Aftenposten i dag om treholt-saken. Her fra en pressekonferanse om stortingsmeldingen om norsk flyktning- og migrasjonspolitikk. Foto: Cornelius Poppe / Scanpix .
VIL HA SVAR: - Det er svært alvorlige beskyldninger som fremsettes. Jeg forutsetter at påtalemyndigheten går grundig inn i dette, sier Storberget til Aftenposten i dag om treholt-saken. Her fra en pressekonferanse om stortingsmeldingen om norsk flyktning- og migrasjonspolitikk. Foto: Cornelius Poppe / Scanpix .Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Justispolitikere både fra opposisjonen og regjeringspartiene vil kreve gransking av Treholt-saken hvis det viser seg å stemme at beviser er blitt fabrikkert.

- Hvis dette medfører riktighet, er det grufullt. Dette må vil til bunns i, sier Thor Lillehovde til Aftenposten.

Han sitter i justiskomiteen på Stortinget for Arbeiderpartiet. Også komitémedlemmene Hans Frode Asmyhr (Frp), Åse Michaelsen (Frp), Morten Ørsal Johansen (Frp), Jenny Klinge (Sp) og André Oktay Dahl (H) vil kreve gransking dersom det er riktig at det såkalte pengebeviset er forfalsket.

Videoovervåking André Oktay Dahl er spesielt kritisk til den påståtte bruken av videoovervåking.

- Hvis dette var måten man opererte på, frykter jeg at dette er noe som gjaldt flere. Da reiser man spørsmål om det er grunn til å se på mer av POTs historie, sier han.

Høyre-politikeren mener det kan være grunn til å nedsette en ny Lund-kommisjon, forutsatt at Gjenopptakelseskommisjonen først ser på Treholt-saken på nytt. Først vil han be justisminister Knut Storberget (Ap) redegjøre for om tilliten til de hemmelige tjenestene er svekket etter de siste avsløringene rundt Treholt-saken.

- Hvis dette stemmer, er det så anti-demokratisk at det nesten ikke går an å beskrive, sier Dahl.

Både Dahl og Hans Frode Asmyhr (Frp) påpeker at de ikke har tatt opp saken med sine stortingsgrupper.

Storberget vil ha svar Justisminister Knut Storberget (Ap) mener på sin side at påtalemyndigheten nå må se nærmere på Treholt-saken igjen.

- Det er svært alvorlige beskyldninger som fremsettes. Jeg forutsetter at påtalemyndigheten går grundig inn i dette, sier Storberget til Aftenposten.

Den tidligere spaneren i Politiets overvåkingstjeneste (POT) som avisa har snakket med, hevder at Treholts leilighet ble videoovervåket døgnet rundt i en periode tidligere på 1980-tallet.

Professor i strafferett Ståle Eskeland understreker at dette i så fall er et alvorlig lovbrudd.

- Dette er helt i strid med grunnleggende regler i en rettsstat, og er alvorlig for tilliten til det norske rettssystemet. Jeg mener det må føre til at hele etterforskningen av Treholt må granskes, sier Eskeland til Aftenposten.

Kan være foreldet Dersom overvåkingspolitiet forfalsket bevis i Treholt-saken, kan forbrytelsen være foreldet.

Strafferammen for å fabrikkere bevis eller forklare seg falskt er 21 års fengsel dersom forfalskningen fører til at noen dømmes til mer enn fem års fengsel. Arne Treholt ble idømt en fengselsstraff på 20 år.

Ifølge Treholts forsvarer Harald Stabell er foreldelsesfristen 25 år i saker hvor strafferammen er 21 års fengsel.

(NTB).