Åpner for hamp

Narkopolitiet og Sosialdepartementet stritter imot, men landbruksminister Bjarne Håkon Hanssen mener norsk landbruk kan trenge hamp. - Klarer EU å håndtere både lovlig og ulovlig cannabis, må vi klare det i Norge også, sier Hanssen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Selv om hamp er eldre enn både poteter og gulrøtter i norsk landbruk, har planta vært bannlyst i årtier. Nå vil landbruksminister Bjarne Håkon Hanssen det annerledes.

Med dette utspillet bryter han gjeldende norsk landbrukspolitikk, sosialpolitikk og justispolitikk - på en gang.

- Hamp på norske åkrer er OK for oss, sier landbruksminister Hanssen. Han forteller om stor pågang fra bønder som ønsker å importere og så hampfrø, og mener cannabis kan bli et viktig nisjeprodukt for norske bønder.

- Interessen for å dyrke hamp er betydelig og stigende. Når norske bønder vil satse på hamp, betyr det jo at bøndene ser et marked for produktet, sier Hanssen. Han peker på at hamp er lovlig å dyrke i EU, med unntak av Sverige.

- Og dersom Ap vil gjøre noe med såkalte dusteforskrifter, kan det være greit å starte med forbud mot harmløse planter?

- Ja.

- Bør kontrolleres

Landbruksministeren vil møte problemer internt i regjeringen: Utspillet bryter med gjeldende landbruks-, narkotika- og sosialpolitikk.

Hamp

  • Hamp (Cannabis sativa) er en svært gammel kulturplante som opprinnelig stammer fra Sentral-Asia. I Kina ble den dyrket 2800 år f.Kr.
  • Vikingene brakte den til Norden. Mange garder hadde sin egen hampåker. Forsvant på slutten av 1800-tallet, da bomull utkonkurrerte den.
  • I det siste har hamp fått en renessanse som et miljøvennlig alternativ til bomull og kunstfiber.
  • Bruksområder i dag: fiberproduksjon (tekstiler, tauverk og papir), frø til oljeutvinning, (såpe, kosmetikk, lampeolje, brensel og matolje), narkotika og medisin.
  • Det viktigste virkestoffet er THC.

Kilde: Norges landbrukshøgskole

- Meg bekjent ligger vår motstand mot cannabis fast, sier informasjonssjef Kjell Solem i Sosial- og helsedepartementet. Hamplegalisering ble vurdert i 1998, men departementet mente det er for vanskelig å skille mellom lovlig hamp og ulovlig hasj.

- Jeg er meget skeptisk, sier narkotikasjef Christine Fossen i Oslo-politiet. Legaliseringsutspillet kom overraskende på Fossen i går kveld. Også hun mener det kan bli vanskelig å skille mellom lovlig og ulovlig cannabis.

Landbruksminister Bjarne Håkon Hanssen sier dette om Fossens og departementets vurdering:

- Hvis EU ser forskjellen på hamp- og hasjplanter, må vi kunne se den i Norge også.

- Vi skal greie det EU klarer, uten at jeg vil gå videre inn i kontrollspørsmålet, sier

narkosjef Fossen.

Signaleffekt?

Sosial- og helsedepartementet mener at hamp på norske åkrer vil ha en uheldig signaleffekt.

Dersom hamp blir lovlig, kan det «lett kunne tolkes som et liberaliseringstiltak», skriver departementets avdeling for forebygging og rehabilitering i sin stående vurdering.

Overlege Hans Olav Fekjær tviler på denne vurderingen. Han jobber ved Blå Kors Senter i Oslo, og er blant Norges fremste på rusforskning.

- Fører hamp på norske åkrer til at flere blir positive til hasj som rusmiddel?

- Det er det umulig å fastslå.

KONTROVERSIELL: Landbruksminister Bjarne Håkon Hanssen åpner for fri hamp i Norge. Det gjør ikke sosial- og helsedepartementet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer