Åpner for hamp

Narkopolitiet og Sosialdepartementet stritter imot, men landbruksminister Bjarne Håkon Hanssen mener norsk landbruk kan trenge hamp. - Klarer EU å håndtere både lovlig og ulovlig cannabis, må vi klare det i Norge også, sier Hanssen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Selv om hamp er eldre enn både poteter og gulrøtter i norsk landbruk, har planta vært bannlyst i årtier. Nå vil landbruksminister Bjarne Håkon Hanssen det annerledes.

Med dette utspillet bryter han gjeldende norsk landbrukspolitikk, sosialpolitikk og justispolitikk - på en gang.

- Hamp på norske åkrer er OK for oss, sier landbruksminister Hanssen. Han forteller om stor pågang fra bønder som ønsker å importere og så hampfrø, og mener cannabis kan bli et viktig nisjeprodukt for norske bønder.

- Interessen for å dyrke hamp er betydelig og stigende. Når norske bønder vil satse på hamp, betyr det jo at bøndene ser et marked for produktet, sier Hanssen. Han peker på at hamp er lovlig å dyrke i EU, med unntak av Sverige.

- Og dersom Ap vil gjøre noe med såkalte dusteforskrifter, kan det være greit å starte med forbud mot harmløse planter?

- Ja.

- Bør kontrolleres

Landbruksministeren vil møte problemer internt i regjeringen: Utspillet bryter med gjeldende landbruks-, narkotika- og sosialpolitikk.

Hamp

  • Hamp (Cannabis sativa) er en svært gammel kulturplante som opprinnelig stammer fra Sentral-Asia. I Kina ble den dyrket 2800 år f.Kr.
  • Vikingene brakte den til Norden. Mange garder hadde sin egen hampåker. Forsvant på slutten av 1800-tallet, da bomull utkonkurrerte den.
  • I det siste har hamp fått en renessanse som et miljøvennlig alternativ til bomull og kunstfiber.
  • Bruksområder i dag: fiberproduksjon (tekstiler, tauverk og papir), frø til oljeutvinning, (såpe, kosmetikk, lampeolje, brensel og matolje), narkotika og medisin.
  • Det viktigste virkestoffet er THC.

Kilde: Norges landbrukshøgskole

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer