Åpner for hijabforbud i skolen

Ap-nestleder Helga Pedersen liker ikke at små jenter tvinges til å gå med hijab og vurderer om det bør forbys på skolen.

VURDERER: Nestleder i Ap, Helga Pedersen, vurderer om hijab bør forbys i grunnskolen. Foto: Espen Røst / Dagbladet
VURDERER: Nestleder i Ap, Helga Pedersen, vurderer om hijab bør forbys i grunnskolen. Foto: Espen Røst / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| Saken skaper dyp splid i regjeringspartiene. - Dette er en vanskelig problemstilling. Jeg har ikke spesielt sans for at jenter på 10-12 år skal gå med hijab. Jeg er imidlertid spørrende til om lovforbud er riktig vei å gå, fordi det kan ha utilsiktede negative konsekvenser, sier Pedersen til Dagbladet.

Hun mener det er viktig å stå opp mot undertrykking og trekker paralleller til hvordan læstadianer-jenter i Nord-Troms og Finnmark måtte gå med lange skjørt på skolen.

- Hvis små jenter blir tvunget til å gå med hijab mot sin vilje, så er det undertrykkelse. Jenter og gutter skal ha samme plikter og retter i det norske samfunnet, sier Pedersen.

Hun understreker at hun ennå ikke har konkludert med at hva som er riktige virkemidler, og at en arbeidsgruppe i partiet skal jobbe med integereringsspørsmål fram mot landsmøtet neste år.

ProvosertMen hennes partifelle og leder i Stortingets familie- og kulturkomité, Gunn Karin Gjul, er langt mer kategorisk avvisende til hijabforbud i grunnskolen.

- Vi løser ikke problemene med radikal islam og kvinnediskriminering med forbud. Det virker mot sin hensikt. Jeg har selv flere ganger opplevd å være i Midtøsten og blitt provosert over hvordan regimer forsøker å bestemme hvordan jeg skal kle meg. Med forbud kommer debatten inn på helt feil spor, sier Gjul til Dagbladet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer