Åpner for hijabforbud i skolen

Ap-nestleder Helga Pedersen liker ikke at små jenter tvinges til å gå med hijab og vurderer om det bør forbys på skolen.

VURDERER: Nestleder i Ap, Helga Pedersen, vurderer om hijab bør forbys i grunnskolen. Foto: Espen Røst / Dagbladet
VURDERER: Nestleder i Ap, Helga Pedersen, vurderer om hijab bør forbys i grunnskolen. Foto: Espen Røst / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Saken skaper dyp splid i regjeringspartiene.
 
- Dette er en vanskelig problemstilling. Jeg har ikke spesielt sans for at jenter på 10-12 år skal gå med hijab. Jeg er imidlertid spørrende til om lovforbud er riktig vei å gå, fordi det kan ha utilsiktede negative konsekvenser, sier Pedersen til Dagbladet.

Hun mener det er viktig å stå opp mot undertrykking og trekker paralleller til hvordan læstadianer-jenter i Nord-Troms og Finnmark måtte gå med lange skjørt på skolen.

- Hvis små jenter blir tvunget til å gå med hijab mot sin vilje, så er det undertrykkelse. Jenter og gutter skal ha samme plikter og retter i det norske samfunnet, sier Pedersen.

Hun understreker at hun ennå ikke har konkludert med at hva som er riktige virkemidler, og at en arbeidsgruppe i partiet skal jobbe med integereringsspørsmål fram mot landsmøtet neste år.

Provosert
Men hennes partifelle og leder i Stortingets familie- og kulturkomité, Gunn Karin Gjul, er langt mer kategorisk avvisende til hijabforbud i grunnskolen.

- Vi løser ikke problemene med radikal islam og kvinnediskriminering med forbud. Det virker mot sin hensikt. Jeg har selv flere ganger opplevd å være i Midtøsten og blitt provosert over hvordan regimer forsøker å bestemme hvordan jeg skal kle meg. Med forbud kommer debatten inn på helt feil spor, sier Gjul til Dagbladet.

Frp ønsker allerede et forbud mot hijab i grunnskolen, og SVs Heikki Holmås sa i Klassekampen i helga at han og fylkespartiet i Oslo vil vurdere et forbud mot hijab i barneskolen i Oslo.

- Dette er vanskelige og viktige spørsmål, og her er det delte meninger i Arbeiderpartiet, sier Pedersen.

Fra før av har Frp også foreslått et forbud mot heldekkende burka og niqab. Pedersen er skeptisk til et generelt forbud, men mener det kan være aktuelt å gå inn på ulike typer regulering.

- Er det aktuelt at Ap finner fram til et kompromiss med Frp i denne saken?

- Vi står nærmere Sv og Senterpartiet enn Frp, sier Pedersen.

- Minner om totalitære regimer
Men de tre regjeringspartiene er på ingen måte enige om at regulering er rette veien å gå. Nestleder i Senterpartiet, Trygve Vedum Slagsvold, har klare prinsipielle innvendinger.

-  For meg er det helt utenkelig at et liberalt samfunn som det norske skal begynne med en klespolitikk. Det minner om lover fra langt mer totalitære regimer, sier Slagsvold til Dagbladet.

Han er derfor sterkt imot å forby hijab i skolen.

- Det ville være et veldig dramatisk steg å ta. Jeg synes også det er problematisk om unge jenter blir tvunget til å bruke hijab, men vi som politikere må stoppe opp og puste. Vi må tenke på hvilke problemer vi løser og hvilke vi skaper med et slikt forbud, sier Slagsvold.

- Lokale løsninger
Statssekretær i Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartmentet, Henriette Westhrin (SV), tror heller ikke det trengs et nasjonalt forbud mot hijab i grunnskolen.

- Til nå har dette vært løst lokalt, og vi tror at det fortsatt er best sånn. Oslo har for eksempel nå en forskrift som gjør det forbudt å bruke klesplagg som dekker ansiktet på skolen. Jeg mener det er kvinneundertrykkende at kvinner må skjule ansiktet sikt, men mener ikke forbud er et riktig svar. Men klesforbud er ikke det viktigste i integreringsdebatten. Da er det langt viktigere at innvandrerkvinner får norskopplæring og deltar i arbeidslivet, sier Westhrin til Dagbladet.

- Hijab er ikke et problem i Oslo-skolen. Et forbud mot å gå med skaut blir helt på siden av alt. Det som heller burde oppta regjeringspartiene er å sørge for at innholdet i utdanningen er god nok. God utdanning er viktig for å få til god integrering, sier skolebyråd i Oslo, Torger Ødegård (H), til Dagbladet.