Åpner for homofile besøkshjem

Barne- og familieminister Valgerd Svarstad Haugland (KrF) er åpen for at homofile par kan godkjennes som besøks- og avlastningshjem. Men hun vil ikke trekke tilbake brevet der det presiseres at homofile som hovedregel ikke kan godkjennes.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Svarstad Haugland har fått mye kritikk etter at det sist lørdag ble kjent at barne- og familiedepartementet i et brev til alle kommuner, fylkeskommuner og fylkesmenn presiserer at retningslinjer for godkjenning av fosterhjem også skal benyttes ved godkjenning av besøks- og avlastningshjem. Det blir presisert at homofile par som hovedregel ikke kan godkjennes som verken fosterhjem eller besøks- og avlastningshjem.

På Venstres landsmøte sist helg ble det tatt skarp avstand fra dette, og sagt at dette var et eksempel på saker hvor Venstre langt fra kan støtte sin regjeringspartner. I Stortingets spørretime i dag spurte Ågot Valle (SV) hvordan statsråden kan forsvare at en hel gruppe mennesker skal kunne avvises som ressurspersoner på grunn av seksuell legning.

Tidligere praksis

Svarstad Haugland sa at det er den tidligere Arbeiderparti-regjeringen som har laget de eksisterende retningslinjer for utvelgelse og godkjenning av fosterhjem.

- Jeg har ikke gjort endringer fra tidligere praktisering. Av hensyn til barnet har det vært praksis ved godkjenning av besøks- og avlastningshjem for barn under omsorg å følge reglene for godkjenning av fosterhjem, sa statsråden.

Åpen

Svarstad Haugland sa at hun imidlertid er åpen for at også enslige eller homofile kan bli brukt dersom de ellers tilfredsstiller de kravene som bør stilles til tiltak ut fra barnets behov. Hun mener dette i første rekke er aktuelt i tilfeller der avlastningshjem er et frivillig hjelpetiltak.