Åpner for kreftchat

Kreftlinjen starter nå med nettprat slik at kreftrammede ungdommer som Bengt Eidem (28), lettere skal få svar på alt de lurer på.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bengt Eidem er ung, han er mann og kreftsyk. Dermed er han midt i målgruppa for Kreftlinjens nye satsning på eDialog 24 - et konsept basert på «live» nettsamtaler mellom den som sender e-post og sykepleierne på Kreftlinjen.

Brukerne er anonyme, og får svar umiddelbart etter at de har sendt spørsmål.

-  Kreftlinjen feirer 20-årsjubileum ved å gjøre dette unike utviklingsbykset, som vi håper vil hjelpe oss å nå et bredere lag av befolkningen.

-  Med eDialog kan du skrive uten at stemmen eller tankene dine høres. Dette tror vi treffer spesielt ungdom og menn, sier fagsjef Ellen Beccer Brandvold i Kreftforeningen.

Søkte mye på nettet

Bengt Eidem er blitt Norges mest omtalte kreftpasient etter at han i januar fikk diagnosen akutt myelogen leukemi. Nå er han på bedringens vei etter beinmargstransplantasjonen, men i begynnelsen ga ikke den hissige blodkreften ham mye overlevelseshåp.

Vitebegjæret ble enormt.

-  Særlig i startfasen av behandlingen var det mye jeg lurte på. Alt fra fakta om krefttypen og prognoser for å overleve, til hva jeg kunne spise og hvor jeg kunne henvende meg hvis jeg ville prate med noen. Jeg søkte massevis på Internett, og fikk også mailkontakt med andre som hadde samme diagnose, sier Eidem.

 KREFTCHAT:  Bengt Eidem jakter stadig på kreftinfo via nettet, og har stor tro på Kreftlinjens nye nettprat. -  Det er lettere å stille spørsmål og få svar på nettet enn å ringe, mener han. Foto: Elisabeth Sperre Alnes
KREFTCHAT: Bengt Eidem jakter stadig på kreftinfo via nettet, og har stor tro på Kreftlinjens nye nettprat. - Det er lettere å stille spørsmål og få svar på nettet enn å ringe, mener han. Foto: Elisabeth Sperre Alnes Vis mer

Mens moren og samboeren hans ringte Kreftlinjen, var det utelukket for ham å søke hjelp der. -  Det er ikke snakk om at jeg har lyst til å ringe en vilt fremmed person for å prate om sykdom og følelser. Jeg er mye mer komfortabel med å sende spørsmål og å få svar over nettet, sier Eidem, som er svært positiv til Kreftlinjens nettsatsning.

Vanskelig på telefonen

-  For meg har det vært verst å snakke om den store muligheten for at det skulle gå galt med meg. Slike vanskelige tema, som er forbundet med mye følelser og tristhet, er det lettere å prate om over nettet enn per telefon, mener han.

Kreftlinjen er gratis og får over 4000 henvendelser årlig, de fleste fra kvinner. Men tjenesten er åpen for alle som lurer på noe knyttet til kreft. De siste åra har henvendelser fra naboer og kolleger av kreftsyke økt særlig.

-  Kreftforekomsten er økende, og alle vil bli berørt av den på en eller annen måte i løpet av livet. Vårt anliggende er å spre kunnskap om forebygging av kreft, hvordan man takler kreft og hvordan man møter dem som rammes på en ordentlig måte. Da må vi kunne nå alle typer mennesker på ulike måter, sier Brandvold.

Øker kapasiteten

Nettpraten vil være i full gang i løpet av september. Kreftlinjen tredobler samtidig bemanningen, slik at den vil ha kapasitet til å ta i mot langt flere henvendelser.-  Over 15 000 barn og unge lever med kreft i familien. Klart at de har spørsmål de ikke ønsker å spørre mor og far om. Og vi må ikke glemme landets 600 000 hørselshemmede, som ikke har hatt mulighet til å bruke Kreftlinjen tidligere. Nå kan alle komme i kontakt med oss, sier Brandvold.