<strong>LEGALIZE IT:</strong> Miljøvernminister Ola Elvestuen går inn for full legalisering og regulering av narkotika. Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix
LEGALIZE IT: Miljøvernminister Ola Elvestuen går inn for full legalisering og regulering av narkotika. Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix Vis mer

Ola Elvestuen:

Åpner for legalisering av narkotika

Regjeringen gjennomfører nå en stor rusreform, men Ola Elvestuen ønsker at man skal gå mye lenger. Flere narkotiske stoffer bør legaliseres - og reguleres.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Det er budskapet til klima- og miljøminister Ola Elvestuen på Verdens overdosedag. Rundt 260 mennesker dør hvert år av overdose i Norge, ifølge Helsedirektoratet.

Dette er ifølge Elvestuen et resultat av dagens ruspolitikk der all bruk, besittelse, innførsel og salg er strengt forbudt - og straffes med opp til 21 års fengsel.

- Vi gjør nå store endringer i rusreformen ved at man flytter reaksjonene for bruk fra justis- til helsesektoren. Vi tilbyr også flere medikamenter innenfor LAR (legemiddelassistert rehabilitering) og jobber videre med heroinassistert behandling, sier klima- og miljøminister Ola Elvestuen om en av Venstres store seire i regjering.

Støtter Unge Venstre

Elvestuen sier at man nå skal lose denne reformen gjennom i løpet av stortingsperioden, men varsler allerede nå at man bør gå vesentlig lenger når det gjelder lovverket rundt narkotiske stoffer.

Den siste uken har Unge Venstres kampanje «Legalize it» - som går inn for å legalisere cannabis - vakt stor oppmerksomhet etter at flere skoler har nektet dem å vise fram valgkampmateriell.

Nå ønsker Elvestuen at innholdet i kampanjen heller kan diskuteres, etter at statsministeren, justisministeren, kunnskapsministeren og politidirektøren har slått fast Unge Venstres selvsagte rett til å argumentere politisk for legalisering.

Unge Venstre går inn for å legalisere og regulere alle narkotiske stoffer i sitt program. Selv om moderpartiet ikke har gått like langt, varsler nå nestleder Elvestuen at han støtter ungdomspartiet - langt på vei.

- Jeg skal ikke si alle, men vi må regulere tilgangen til narkotiske stoffer for å få mer kontroll på hvor mye som omsettes, kunne begrense skadevirkningene og også bli kvitt den enorme kriminelle virksomheten som ligger bak - både i produsentland, transittland og i Norge, sier Elvestuen.

OPPHETET: Unge Venstre ble nektet å bruke valgkampmateriell som var for legalisering av marihuana ved en videregående skole i Tromsø. Video: Privat. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

Vil gå mye lenger

Elvestuen ser for seg en stige der de lettere narkotiske stoffene vil ha svak regulering og opp til heroinassistert behandling, som vil være utskrevet av lege. Dette vil fjerne markedet for smugling, det svarte narkotikamarkedet og gi brukerne av narkotika stoffer som er tryggere.

- Vi har mistet flere generasjoner gjennom de siste 40 årene med en politikk som overhodet ikke har fungert. Nå ser vi store endringer med rusreformen, som Venstre er veldig godt fornøyd med. Men vi må også være villig til å starte den neste diskusjonen om hvordan vi skal regulere flere narkotiske stoffer, sier Elvestuen.

- Er du sikker på at det illegale markedet vil forsvinne, hvis man legaliserer og regulerer narkotiske stoffer?

- Det vil redusere det illegale markedet, men hvor mye er vanskelig å si. Dette er en diskusjon som går over hele Europa, Canada og store deler av USA. Akkurat hvor og hvordan man regulerer vil det være ulike løsninger på i ulike land, som vi også kan lære av, sier Elvestuen.

- Krigen mot narkotika har pågått i over 40 år og er iferd med å avsluttes over store deler av verden nå. Hvordan tror du ettertiden vil dømme den krigen?

- Som et stort internasjonalt feilgrep. Det har ikke fungert. DSet har undergravd mange samfunn som helhet og vi har sett veldig mange død på grunn av en feilslått politikk, sier Elvestuen.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer