Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Coronaviruset

Åpner for massetesting av nordmenn

Den nye maskinen som skal kunne teste 1440 personer for coronaviruset hver dag, skal være i drift ved Ullevål universitetssykehus fra tirsdag.

COVID-19: Dette er symptomene for coronaviruset, som siden desember 2019 har spredt seg fra Kina og ut til hele verden. Utbruddet er kategorisert som en pandemi. KILDER: WHO, FHI, NHI og Helsenorge.no STILLFOTO: NTB Scanpix. VIDEO: Endre Vellene. Vis mer

For en uke siden ba WHOs generalsekretær, Tedros Adhanom Ghebreyesus, alle land om å teste langt flere enn de gjør i dag. De fleste som testes her til lands er nå sårbare grupper og helsepersonell.

Dette påvirker tallene, ifølge avdelingsdirektør i Folkehelseinstituttet, Line Vold, som på pressekonferansen samme dag uttalte at det jobbes for å få på plass bedre estimater på mørketall.

Klokka 16 mandag er det påvist 2619 tilfeller i Norge, ifølge Dagbladets oversikt. Ti av dem har omkommet.

For halvannen uke siden meldte Aftenposten at den første av to nye maskiner som ifølge leverandøren kan teste opp til 2800 personer hver dag, var på plass på Ullevål universitetssykehus. Den andre ankom Akershus universitetssykehus (Ahus) i slutten av forrige uke, opplyser sykehuset overfor Dagbladet.

Sammen tidobler maskinene testkapasiteten i Norge, ifølge Aftenposten.

Betyr det at flere nå får teste seg for coronaviruset?

Har allerede doblet kapasiteten

Avdelingsdirektør Line Vold fortalte i tirsdag forrige uke at kapasiteten på laboratoriene var doblet.

- Vi tester mange i Norge, og det vil vi fortsette med. For å sikre dette er kapasiteten på laboratoriene doblet, og det jobbes med å sikre høy nok bemanning. De fleste som testes er personer som tilhører sårbare grupper og helsepersonell, sa hun.

Ifølge Folkehelseinstituttet hadde 21 647 personer blitt testet for coronavirus tirsdag forrige uke. Onsdag var det tallet oppe i 28 522. Altså ble nesten 7000 personer ble testet i Norge på bare ett døgn.

- Økningen kommer av at vi har økt testingen, fått inn maskiner og at laboratoriene holder unna. Vi kommer til å øke kapasiteten framover, sier pressevakt i FHI Knut Børtnes til Dagbladet.

Første maskin i drift fra tirsdag

Det nye testinstrumentet på Ullevål var montert i starten av forrige uke, og skal etter planen settes i drift fra og med tirsdag. Det bekrefter sykehuset overfor Dagbladet.

Sykehuset jobber også med å sette opp en døgnkontinuerlig vaktordning for analysering av prøvene, forteller Fredrik Müller, avdelingsleder ved avdeling for mikrobiologi.

CORONATEST: Den nye maskinen på Ullevål har kapasitet til å teste 1440 personer for coronaviruset hver dag. Foto: Ullevål universitetssykehus
CORONATEST: Den nye maskinen på Ullevål har kapasitet til å teste 1440 personer for coronaviruset hver dag. Foto: Ullevål universitetssykehus Vis mer

Testinstrumentet som skal stå på Ahus, kom i slutten av forrige uke, og testes i skrivende stund. Sykehuset har foreløpig ingen eksakt dato for når den kan settes inn i drift.

Janne Pedersen, direktør ved divisjon for diagnostikk og teknologi ved Ahus, understreker at kapasiteten per maskin, som formidles av utstyrsleverandøren Roche, er teoretisk. Antall prøver per døgn vil derfor trolig justeres når maskinene faktisk er i drift.

- Derav er det vanskelig å konkretisere effekten per dag med nytt utstyr, skriver hun i en e-post til Dagbladet.

- Dog forventer vi en kapasitetsvekst og frigivelse av personale fra dagens analyseplattform, som vil kunne omprioriteres til oppgaver som nå tilsidesettes.

Den siste tida har sykehuset analysert opp mot 500 prøver hver dag med dagens utstyr, som også kan brukes i tida framover.

- Betyr det at flere enn de mest sårbare gruppene og helsepersonell kan testes etter hvert?

- Det er intensjonen.

Folkehelseinstituttet viser foreløpig til de allerede gjeldende testkriteriene, med forbehold om at disse kan endre seg fortløpende etter hvert som situasjonen utvikler seg.

Fredag morgen kom de med nye retningslinjer for testing av helsepersonell. Blant annet skal helsepersonell som har milde forkjølelsessymptomer nå se an symptomene i to dager, før de eventuelt testes. De skal testes hvis symptomene varer i over to dager.

FHI skriver at de skal prioritere å teste personer med behov for innleggelse, personer som bor på en helseinstitusjon, helsepersonell, personer over 65 år med underliggende sykdommer og personer som har vært i kontakt med noen som er smittet.

Personer som har lettere akutt luftveisinfeksjon, tilbys vanligvis ikke test, heller ikke etter reise. 95 prosent av de som blir testet i dag, har ikke coronaviruset.

Hvorfor har ikke flere blitt testet?

Det er flere årsaker til at alle som mistenker coronasmitte, ikke har blitt testet fram til nå.

Grunnet begrenset tilgang på prøveutstyr, har helsevesenet blant annet måttet prioritere hvem som blir testet.

Helsemyndighetene har prioritert grupper som er spesielt sårbare for alvorlig sykdom og død, samt helsepersonell for å beskytte nettopp disse gruppene.

Dessuten har testmetodene som benyttes, PCR og antistoffundersøkelser, svakheter når det gjelder tidspunkt for testing. Tester man for tidlig eller for seint, kan testen slå feil ut.

- PCR oppdager bare virus som er til stede. Er man ferdig med infeksjonen, vil ikke testen finne viruset, har seniorforsker Gunnveig Grødeland ved institutt for klinisk medisin ved Universitetet i Oslo, tidligere uttalt til NTB.

- Tar man antistoffundersøkelser for å måle om man har hatt infeksjonen, men blir tatt prøver av på et for tidlig tidspunkt, vil viruset ikke slå ut fordi man ikke har utviklet antistoff ennå.

Hele Norges coronakart