Åpner for mer kameraovervåking i Norge

Sentrale videobevis mot London-bomberne kunne ikke blitt lagt fram for norsk rett. Nå vil Datatilsynet revurdere regelverket.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OSLO/LONDON (Dagbladet): I jakten på terroristene som sto bak selvmordsbombene i London, har bilder fra overvåkingskameraer på tog og busser vært sentrale bevis for politiet. Ved hjelp av de mange kameraene har etterforskerne kunnet kartlegge hvor terroristene har beveget seg. I England er alle områder i offentlige transportmidler overvåket kontinuerlig. I Norge er overvåking av passasjerene forbudt idet de har gått om bord i T-bane, buss eller tog.

Etter terrorbombene i London åpner nå Datatilsynet i Norge for at de vil vurdere det norske totalforbudet på nytt.

-  Samfunnet må diskutere dette og vurdere nytten opp mot kostnadene av å innføre slik teknologi, sier informasjonssjef Ove Skåra i Datatilsynet til Dagbladet.

Hjelper mot terror

Justispolitisk talsmann i Frp, Jan Arild Ellingsen, tar til ordet for at norske myndigheter bør lære av engelsk praksis. Der fotograferes en gjennomsnittlig londoner nesten 300 ganger i døgnet.

-  De eneste som har problemer med kameraer på busser og tog, er Georg Apenes og hans kumpaner. Slik overvåking kan hjelpe å kartlegge et hendelsesforløp, vise ansiktsuttrykk og finne ut og vurdere sinnsstemningen til terrorister. Det kan sågar virke preventivt, sier Ellingsen som snarest vil skru opp kameraer også inne i norske transportmidler.

-  Vi må bruke ethvert legalt middel for å redusere sikkerhetsrisikoen, sier Frp-politikeren.-  Det er mulig dette ikke forhindrer all kriminalitet, men det gjør den jaggu meg enklere å oppdage, sier Ellingsen.

Stoppet av Datatilsynet

 PUSLESPILL:  Her leter sikkerhetspersonell fra New Scotland Yard i London gjennom videomateriale fra kameraene på stedene terroristene slo til. Mange av opptakene vil være ulovlige i Norge. Foto: Scanpix
PUSLESPILL: Her leter sikkerhetspersonell fra New Scotland Yard i London gjennom videomateriale fra kameraene på stedene terroristene slo til. Mange av opptakene vil være ulovlige i Norge. Foto: Scanpix Vis mer

NSB er klar til å investere i nytt overvåkingsutstyr, men er så langt stoppet av Datatilsynet.

Vil flytte grensa

-  Terroren i London aktualiserer beklageligvis dette momentet. Men kameraovervåking i tog er nødvendig for tryggheten.Denne grensen må vi flytte, fordi kollektive transportmidler er en arena hvor det viktig at folk kan være trygge, sier direktør for trafikksikkerhet i NSB, Tom Ingulstad.

-  Det er uansvarlig av politikere å ta opp denne debatten så kort tid etter et terrorangrep, mener Datatilsynets Ove Skåra, som tror det ofte er helt andre motiver enn å hindre terror som ligger bak.