Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Åpner for mer tv fra retten

Det kan bli flere direkteoverførte straffesaker på norsk tv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Høyesterettsjustitiarius Tore Schei er åpen for å vurdere overføring av rettssaker av særlig stor offentlig interesse, både i Høyesterett, lagmannsrett og tingrett.

- Det er viktig at publikum får innsyn i domstolenes arbeid. Overføringen av deler av Orderud-saken hadde - tidspunktet på dagen tatt i betraktning - relativt høye seertall. Mange forventer seg nok dramatikk under slike overføringer, men for domstolene er det viktig å formidle et totalbilde. Høyesterett har bare profesjonelle aktører, som bør tåle å stå foran et kamera, sier Schei til Domstoladministrasjonens nettsted.

Var skeptisk

Tor Kjærvik er den eneste forsvareren i Norge som har prosedert for åpent kamera. Det var i Orderud-saken i Høyesterett som Kristin Kirkemo Haukelands forsvarer.

- I utgangspunktet var jeg skeptisk. Det tror jeg også statsadvokat Jørn S. Maurud var. Men da vi først kom i gang, var ikke tv-kameraene sjenerende. Som allmennopplysning tror jeg overføringen var nyttig. Min erfaring er for så vidt positiv, og jeg har bare fått positive tilbakemeldinger, sier Kjærvik.

Får ikke se tiltalte

Høyesterettsjustitiarius mener at fjernsynet ikke bare kan sende fra Høyesteretts forhandlinger, men også overføre deler av rettssaker av stor offentlig interesse i ting- og lagmannsrettene.

- Men tv-overføringene må begrenses til de profesjonelle aktørene, aktor og forsvarer, sier Schei. Det betyr i klartekst at tv-seerne ikke vil få se tiltalte og vitner, etter Scheis mening.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media