Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Åpner for ny leteboring i vernet korallområde

Regjeringen bryr seg ikke om havforskerens korallråd.

NORSKE KORALLER: Sårbare for oljevirksomhet, mener både OED og Havforskningsinstituttet. Foto: Mareano/Havforskningsinstituttet.
NORSKE KORALLER: Sårbare for oljevirksomhet, mener både OED og Havforskningsinstituttet. Foto: Mareano/Havforskningsinstituttet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no) Olje- og energidepartementet tar ikke konsekvensene av at fagfolk mener korallrevområdet Sularevet trenger beskyttelse mot oljeboring. I går lyste departementet ut muligheten for å søke om nye lisenser for prøveboring i området.

- Arrogant, mener Truls Gulowsen i Greenpeace.

- Etter alle de innsigelsene og all den oppmerksomheten utvinningstillatelsen til GdF Suez har fått, ville det vært naturlig at de ikke utlyste området igjen. Det er respektløst å åpne dette området på nytt, sier Gulowsen.

Fredag for ti dager siden fortalte Dagbladet.no at departementet i februar i fjor ga utvinningstillatelse til operatøren GdF Suez. En ny utlysning betyr at et nytt oljeselskap kan få sjansen til å prøvebore dersom GdF Suez ikke finner noe og leverer tilbake sin konsesjon.

Kritiske
Statssekretær Robin Martin Kåss mener at noe skader på korallrevet må tolereres, men en av landets fremste koralleksperter er uenig.

- Sularevet bør ikke tåle noen form for skade, innvendte forsker Jan Helge Fosså ved Havforskningsinstituttet, og påpekte at man ikke vet nok om hvordan oljeleting påvirker koraller.

Også Fiskeridepartementet uttalte seg kritisk til at et område som er vernet mot fiskerinæringen åpnes for oljenæringen.

- Problematisk ordning
Truls Gulowsen i Greenpeace mener regjeringen må trekke utvinningstillatelsen for Sularevet-området tilbake, men det ønsker ikke regjeringen. Gulowsen mener det sårbare området ble innlemmet i den såkalte TFO-ordningen ved en saksbehandlingsfeil.

TFO, tildeling av forhåndsdefinerte områder, er en forenklet saksbehandling som letter tilgangen på boreområder for oljebransjen. Områdene lyses ut en gang i året. Blokken med Sularevet ble innlemmet i TFO i 2003 til tross for korallfunnet i 1999, på bakgrunn av at det hadde vært utlyst tidligere.

Tidligere olje- og energiminister Åslaug Haga satte TFO-ordningen under evaluering for ett år siden.

Bellona mener det er kritikkverdig at nye områder tildeles før evalueringen er ferdig.

- Det er oppsiktsvekkende at statsråden fortsetter å tildele områder, samtidig som hele tildelingsordningen er under lupen, sier fagrådgiver i Bellona, Elisabeth Sæther.

Blant andre Direktoratet for Naturforvaltning har uttalt seg sterkt kritiske til ordningen. Den kan utvides, men aldri innskrenkes, og krever ikke nye miljøvurderinger hver gang.

- TFO-ordningen er problematisk slik den praktiseres i dag. Større områder blir inkludert i ordningen enn det som var intensjonen. Det kreves heller ikke at en miljøvurdering ligger til grunn når nye områder inkluderes, sa direktør Janne Sollie i en pressemelding i forbindelse med evalueringen av ordningen.

Sollie sier i dag til Dagbladet.no at det er viktig å få resultatet av evalueringen så fort som mulig.

- Hvis saken blir liggende nå, er det ikke heldig for troverdigheten til regjeringa, sier Sollie.

Hun har nettopp fått utlysningen på sitt bord og vil kikke på den i løpet av dagen.

- Overkjører miljøråd
Miljøorganisasjonene har erfart at miljøfaglige råd blir glemt eller overkjørt i behandlingen av TFO-saker.

- Det virker som om man glemmer de innsigelsene som er kommet for hvert år, som om den høyre hånda ikke vet hva den venstre gjør. Det er ikke noe helhetlig system der OED plikter å forholde seg til sårbare områder. Dette overlater man til andre parter i høringsrundene, som er prega av korte frister, sier Truls Gulowsen.

- Saken med Sularevet er et godt eksempel på at ordningen har utviklet seg til et monster, mener Elisabeth Sæther i Bellona.

Det at lisensen tildeles hvert år og må leveres tilbake dersom man ikke starter opp oljeaktivitet raskt, gjør aktivitetsnivået høyt og belastningen stor. Saksbehandlingen så fort at det i realiteten kun er byråkratene som har kontroll, mener Sæther. Hun mener TFO må avvikles og erstattes med vanlige konsesjonsrunder.

I tillegg til at korallområdet er vernet mot bunntråling og nominert til internasjonalt OSPAR-verneområde, har OED har selv vært med på å definere Sularevet-området sårbart i forhold til petroleumsaktivitet. Representanter fra departementet satt i styringsgruppa som lagde Forvaltningsplan for Norskehavet, omtrent samtidig med at departementet ga utvinningstillatelse til oljeselskapet ved Sularevet, og konkluderte med at området er sårbart for utslipp og at man har liten kunnskap om kaldtvannskorallenes sårbarhet.

Statssekretær Robin Martin Kåss har ikke vært tilgjengelig for å kommentere kritikken.

Kjøpt og betalt
Til Dagbladet.no 27. februar sa statssekretær Robin Martin Kåss at det ligger en «veldig grundig miljøvurdering» til grunn for utvinningstillatelsen ved Sularevet.

Men de eneste nye vurderingene som er gjort, er de som oljeselskapet GdF selv har kjøpt og betalt konsulenter for å utføre, etter pålegg fra departementet. OED har ikke fått oversendt disse rapportene, opplyser departementet til Dagbladet.no.

Nye og uavhengige undersøkelser er ikke blitt gjort, i tråd med TFO-bestemmelsene.

På spørsmål om det er disse rapportene statssekretæren går god for som grundige miljøvurderinger henviser Robin Martin Kåss til en «grundig helhetsvurdering» av miljøkonsekvenser som skal ha blitt gjort da ordningen ble etablert i 2003, om hvilke områder som var egnet for å være med i TFO.

- Da området ble tatt med i TFO i 2003, så var det etter en vurdering gjort av Oljedirektoratet. Deretter ble saken vurdert i Miljøverndepartementet og Fiskeridepartementet, sier Kåss.

Han sier at han selv ikke har satt seg inn i denne vurderingen.

Dokumentene i denne vurderingen er unntatt offentlighet, får Dagbladet.no opplyst fra departementet i dag.

10 kilometer unna
Ifølge Kåss er det mulig med en sameksistens mellom leteboring og korallvern. I en epost til Dagbladet.no fredag kveld understreker Kåss at det ikke vil bli foretatt leteboring på eller i korallrev. Leteboring vil finne sted 10 kilometer fra Sularevet.

Det beroliger ikke havforsker Jan Helge Fosså.

- Det er fortsatt innenfor verneområdet. Det er ikke slik at Sularevet bare er én korallstruktur, det er en serie med koraller og korallrev, sier han til Dagbladet.no.

Oljeselskapet GdF Suez bekrefter til Dagbladet.no at de har funnet korallforekomster også i nærheten av der boringen skal foregå. De forsikrer imidlertid at de anstrenger seg for å unngå skade på korallene, ved blant annet å bruke en borerigg uten ankerkjetting, bruke borevæske uten giftige kjemikalier og i størst mulig grad hindre spredning av borekaks.

- Det er en forutsetning for gjennomføring av prosjektet at vi tar hensyn til korallene, sier prosjektleder i GdF Suez, Geir Pettersen.

GdF Suez planlegger akkurat nå brønnene, og håper å kunne sette i gang med leteboring i tredje kvartal i år. Utslippssøknaden til SFT blir levert mot slutten av mars. Prosjektet er avhengig av utslippstillatelse.

- Det har omtrent aldri skjedd at et prosjekt som får letelisens, ikke får videre tillatelser til leteboring, sier Truls Gulowsen til Dagbladet.no.

Robin Martin Kåss sier til Db.no at han er sikker på at forurensingsmyndighetene vil gi saken en god og grundig behandling.

 ØNSKER OLJEBORING VED KORALLER: Statssekretær i Olje- og energidepartementet, Robin Martin Kåss (Ap). Foto: Regjeringen.no.
ØNSKER OLJEBORING VED KORALLER: Statssekretær i Olje- og energidepartementet, Robin Martin Kåss (Ap). Foto: Regjeringen.no. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling