Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Åpner for ny utsettelse

Uten det planlagte rettsmøtet i fengselet 21. januar.

ÅPNER FOR NY UTSETTELSE: Dommer Serge Kabondo åpner for ny utsettelse i Kongo-saken. Her fra rettssaken, der Joshua French står tiltalt for drapet på vennen Tjostolv Moland.   Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
ÅPNER FOR NY UTSETTELSE: Dommer Serge Kabondo åpner for ny utsettelse i Kongo-saken. Her fra rettssaken, der Joshua French står tiltalt for drapet på vennen Tjostolv Moland. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KINSHASA (Dagbladet): Dommer Serge Kabondo sier til Dagbladet nå i ettermiddag at det varslede rettsmøtet i Ndolo fengsel 21. januar kanskje ikke blir noe av.

- Hvis French er på sykehus kan vi ikke holde noe rettsmøte i Ndolo. Da vil vi i stedet holde et kort møte her i tribunalet for å bestemme at saken utsettes ytterligere, sier Kabondo.

I går ble det bestemt at på grunn av Joshua Frenchs helsetilstand så utsettes drapssaken mot ham til tirsdag 21. januar.

- En syk mann kan ikke stille i retten. Da vil saken bli utsatt, sier han.

Erklæring Norske diplomater jobber nå på spreng for å skaffe god helsehjelp til Joshua French. Hans helsetilstand er ikke bra og det har vært vanskelig å sørge for god legehjelp i fengselet. Ett alternativ er å få ham innlagt på et sykehus.

- Det er fengselslegen som erklærer at en fange er så syk at han trenger å bli innlagt på sykehus, sier Kabondo.

I dag kom også sjømannsprest Knut Lyngseth til Kinshasa. Han har besøkt både Moland og French jevnlig de siste tre årene og har et nært forhold til French.

Onsdag ble Frenchs kjørt til flere sykehus her i Kinshasa for undersøkelser, men resultatene av disse undersøkelsene er ennå ikke klare. Under gårsdagens rettsmøte ble det sagt at aktoratet skulle overlevere legeerklæringer til retten.

- Vi har ennå ikke fått noen slik legeerklæring, sier Kabondo.

Skuespill Aktor Katenda Nkulu hevdet hardnakket i retten i går at French bare spiller syk og at han egentlig er frisk nok til at saken kan gå.

Han hengte seg opp i en liten enkeltopplysning fra forsvareren om at French svettet mye og han påsto nordmannen spilte et spill. Nkulu mente det var helt normalt og at ethvert friskt menneske svetter.

Advokat Mwila ba om åtte dagers utsettelse som han begrunnet med tre forhold blant annet at French måtte ha godt med tid til å komme seg til hektene igjen. Videre trakk han fram at saken er omfattet med betydelig interesse fra mange personer og sist at norske leger skal kunne komme ned å vurdere helsetilstanden til Joshua French.

Selv om French framsto som avbalansert og behersket i retten, fortalte forsvareren at nordmannen hadde vært aggressiv etter at saken ble stanset tirsdag grunnet utilfredsstillende tolketjeneste. Han skal ha vært uvillig til både å snakke med sin mor og sin norske advokat. Det kom også fram at han skal lide av hukommelsestap.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media