Åpner for ny våpeninstruks

- Politiets sikkerhet skal ivaretas. Dersom dagens våpeninstruks ikke er god nok, bør den endres, sier Ap's justispolitiske talsmann, Vidar Bjørnstad. Justiskomiteens leder, Kristin Krohn Devold (H), er villig til å forandre sitt syn på bevæpning straks politiet krever det.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flertallet av Stortingets justiskomité sier rett ut at våpeninstruksen bør endres dersom det er nødvendig for å sikre polititjenestemenn på farlige oppdrag.

Mengden våpen i sirkulasjon i Oslos gjenger og kriminelle miljøer skremmer ikke bare politiet. Nå blåser nye og mer våpenliberale vinder også i norsk justispolitikk. Kristin Krohn Devold er den som sier det klarest:

- Før eller siden vil vi få en eller annen form for bevæpning av Oslo-politiet, sier Krohn Devold til Dagbladet.

Justispolitikeren fra Høyre er imidlertid - som det store flertallet i justiskomiteen - motstander av generell bevæpning av politiet, men utelukker ikke at det skjer.

Skarpe oppdrag

- I fjor økte antall skarpe oppdrag kraftig, og jeg skjønner at mange tjenestemenn er bekymret. I dag er det ikke aktuelt med bevæpning, men idet politiet endrer synspunkt, åpner jeg for å støtte det. Når jeg tidligere har stemt imot forslag om bevæpning, er det nettopp fordi politiet selv ikke støttet det. Jeg er villig til å snu hvis politiet snur, for det er de som er ute i felten vi skal lytte til, sier Krohn Devold.

Ap's justispolitiker Vidar Bjørnstad, som også er nestleder i justiskomiteen, sier til Dagbladet at han nå skal drøfte våpenspørsmålet med justisminister Hanne Harlem.

Ny instruks

- Jeg har ikke fått melding om at det er nødvendig å endre dagens forskrift, men dersom justisministeren får tilbakemelding fra politiet om at det er nødvendig med endringer, må vi lytte til det, sier Bjørnstad.

Senterpartiets Tor Nymo slår fast at det må bli enklere å bevæpne politiet når de er ute på farlige oppdrag.

- Jeg forventer at justisministeren meget raskt kommer til Stortinget med en ny instruks. Sikkerheten til våre politifolk skal ivaretas. Dessuten vil det være et signal til Oslos bander om at politiet nå er rustet til å ta dem, sier Nymo.