Åpner for ny vurdering i Stortinget

Anders Anundsen (Frp) vurderer å be Stortingets utredningsseksjon om å foreta en egen habilitetsvurdering av Støre.

NY VURDERING: Leder i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité Anders Anundsen (Frp) vurderer å sende be Stortingets utredningsseksjon gjøre en habilitetsvurdering i Tschudi-saken. Foto: Melisa Fajkovic
NY VURDERING: Leder i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité Anders Anundsen (Frp) vurderer å sende be Stortingets utredningsseksjon gjøre en habilitetsvurdering i Tschudi-saken. Foto: Melisa FajkovicVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fredag kveld leverte utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) sin redegjørelse av Tschudi-saken til Stortingets kontroll- og konstitusjonkomité. I denne står han på sitt: Han var aldri inhabil i forhold til barndomsvennen Felix Tschudi.

Overasket
Leder av Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité Anders Anundsen er overrasket over at redegjørelsen ikke inneholder en ekstern habilitetsvurdering.

- En slik vurdering i ettertid kunne bidratt til å legge spekulasjonene døde. Nå blir det hengende en usikkerhet rundt dette i redegjørelsen, sier han.

- Da blir det opp til oss i kontrollkomiteen å finne en løsning på denne usikkerheten. En måte å gjøre dette på er å gå til Stortingets utredningsseksjon.

Finne riktig versjon

Anundsen mener mye i redegjørelsen står i sterk kontrast til reportasjer i flere aviser.

- Derfor blir det nødvendig å finne ut hva som er den riktig versjonen, sier han.

- Jeg har selvsagt sett på flere dokumenter i saken enn denne redegjørelse, og mine tidligere uttalelser står ved lag. Støre viser til hvorvidt Tschudi var initiativtaker, pengeflyten fra UD til senteret, og hvorvidt Tschudis rederi, Tschudi Shipping Company, ville ha utbytte av stiftelsens virksomhet. Men det er den reelle pengestrømme som er avgjørende, ikke hvem som søkte. Han burde helt klart få habiliteten sin vurdert av en annen en han selv, sier Anundsen.

-  Formalistisk

Per-Kristian Foss som sitter i komiteen for Høyre, står ved sine tidligere uttalelser. Han mener Støres stadig understreking av hvem som søkte ikke holder vann.

- Denne forklaringer er allerede avkledd som formalistisk. Det som er avgjørende er hvem som har hatt nytte av disse pengene.

Professor i forvaltningsrett ved Universitetet i Bergen, Karl Harald Søvig har lest redegjørelsen og mener også statsråden også utelukker noe når han poengterer at midlene er stilt til rådighet for en stiftelse, ikke til Tschudi personlig.

- Så vidt jeg har skjønt saken er den særpreget ved at Tschudi personlig var sikret en styreplass i den strukturen som nøt godt av tildelingen, sier Søvig.

Tschudis rolle

Han får støtte fra Jan Fridthjof Bernt som er professor i offentlig rett ved samme universitet.

- Jeg er uenig med Støre hvis han mener at de formelle forhold ved stønadstildelingen uten videre er avgjørende. Dette må vurderes langt mer konkret ut fra Tschudis rolle i beslutningsprosessen og hans personlige interesse i saken, sier Bernt.

TYPISK STØRE: Per-Kristian Foss (H) i kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget mener det er typisk Jonas Gahr Støre å stå på sitt. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
TYPISK STØRE: Per-Kristian Foss (H) i kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget mener det er typisk Jonas Gahr Støre å stå på sitt. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Advokat Lars Trygve Jensen i advokatfirmaet Kvale har gjort en habilitesvurdering av Støres forhold Felix Tschudi på oppdrag for Dagbladet. Han står fortsatt ved sine tidligere uttalelser i saken etter å ha lest redegjørelsen.

- Dette er en nærere relasjon enn den Støre har til kronprinsparet. Denne relasjonen fant lovavdelingen å være et grensetilfelle. Da er det nærliggende at relasjonen til Tschudi har passert denne grensen, sier Jensen til Dagbladet.

 MÅ VURDERES:   Professor i offentlig rett ved Universitetet i Bergen Jan Fridthjof Bernt mener Støre utelukker viktige detaljer i sin redegjørelse.  Bak ses leder av den internasjonale Abelkomiteen Kristian Seip.
Foto: Lise Åserud / SCANPI
MÅ VURDERES: Professor i offentlig rett ved Universitetet i Bergen Jan Fridthjof Bernt mener Støre utelukker viktige detaljer i sin redegjørelse. Bak ses leder av den internasjonale Abelkomiteen Kristian Seip. Foto: Lise Åserud / SCANPI Vis mer