Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Åpner for nye klimaforhandlinger

Lysbakken lover rask avklaring.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forhandlingene om et bredt klimaforlik på Stortinget kan bli gjenopptatt. Regjeringspartiene er i ferd med å samle seg om et nytt tilbud til opposisjonen.

- Vi skal samles på rødgrønn side for å se om det er mulig å få samtalene i gang igjen. Dette vil bli avklart ganske raskt, sier SV-leder Audun Lysbakken til NTB.

Arbeiderpartiets parlamentariske leder Helga Pedersen antyder at opposisjonspartiene allerede i løpet av kvelden ville bli invitert tilbake til forhandlingsbordet.

- Vi har hele tiden ønsket et bredest mulig forlik, sier hun.

På borgerlig side blir invitasjonen tatt imot med behersket entusiasme.

- Det skal ikke stå på oss. Vi er med på ethvert forsøk, men da må regjeringen komme med nye innrømmelser og ikke bare målsettinger, sier KrFs parlamentariske leder Hans Olav Syversen.

Opprop Uttalelsene fra de rødgrønne falt da et opprop fra flere enn 80 organisasjoner og enkeltpersoner ble overlevert de politiske partiene utenfor Stortinget tirsdag ettermiddag.

- Det er veldig gledelig at de skal prøve å sette seg ned ved forhandlingsbordet igjen. Vi ønsker lykke til, sier Naturvernforbundets leder Lars Haltbrekken.

At de parlamentariske lederne nå engasjerer seg i forhandlingene, tolkes som et godt tegn av miljøorganisasjonene som tok initiativ til oppropet.

- Regjeringen og opposisjonen har på hver sin kant kommet med ulike gode forslag til hvordan norske klimautslipp kan reduseres. Nå gjelder det å sy dem sammen, sier leder Silje Lundberg i Natur og Ungdom.

Høyres Nikolai Astrup er saksordfører for klimameldingen som regjeringen la fram i april, etter flere utsettelser.

- Det er positivt med engasjement i saken, men om det blir nye forhandlinger, kan jeg ikke si nå, sa Astrup til de frammøtte miljøvernerne.

Meldingen er nå til behandling i energi- og miljøkomiteen som skal avgi sin innstilling torsdag.

- Vi er beredt til å bruke kvelder og netter på å få til et forlik. Men da må regjeringen komme oss i møte, sier KrFs klimapolitiske talskvinne Line Henriette Hjemdal.

Havarerte Forhandlingene om et klimaforlik havarerte fredag etter dager med intensive samtaler. Tonen var amper da bruddet var et faktum, og begge leire ga den annen skylden for sammenbruddet. Svarteper-spillet har fortsatt på Twitter og i mediene.

Fortsatt er frontene steile og mistenksomheten stor. Opposisjonen etterlyser reell kompromissvilje hos de rødgrønne, men møtes selv med anklager om politisk spill. De 34 forslagene som Høyre, Venstre og KrF la fram under forhandlingene, beskrives av regjeringen som ren overbudspolitikk.

- De borgerlige framprovoserte et brudd ved å fremme krav som de viste ville bli avvist, sier en kilde i regjeringsapparatet til NTB.

Tidligere tirsdag ba KrF om at statsministeren kommer på banen.

- Det er synd at det ikke var mulig å komme til enighet. Regjeringspartiene sa at de var beredt til å gjøre endringer i klimameldingen. Men nå er saken til behandling i Stortinget, og da er det ikke riktig av meg å kommentere den, sa Stoltenberg til NTB tirsdag formiddag.

Stortinget skal etter planen behandle klimameldingen 11. juni.

(NTB)


Utforsk andre nettsteder fra Aller Media