Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Støre om klimapolitikk og Ap-krise

Åpner for nytt Lofoten-slag

- Ingenting er hogd i stein, sier Jonas Gahr Støre.

- KREVENDE: Jonas Gahr Støre for kritikk av Høyre for å være usynlig på klimafeltet. Støre medgir at interne saker i partiet har tatt mye av tiden hans det siste året. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
- KREVENDE: Jonas Gahr Støre for kritikk av Høyre for å være usynlig på klimafeltet. Støre medgir at interne saker i partiet har tatt mye av tiden hans det siste året. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For fire år siden, i juni 2014, satt Jonas Gahr Støre på kontoret sitt i tredje etasje på Stortinget og ga et av sine første intervjuer til Dagbladet som partileder i Arbeiderpartiet (Ap).

Der kom han raskt til det som under tiltredelsen var et mantra den ferske partilederen.

«Klima er ikke én sak», sa Støre. «Det er rammen for all politikk».

Spørsmålet er i hvilken grad det har kommet til uttrykk i Støres tid som leder for det soleklart største opposisjonspartiet på Stortinget.

NEDERLAGET: Jonas Gahr Støre, på vei hjem etter katastrofevalget i fjor høst. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
NEDERLAGET: Jonas Gahr Støre, på vei hjem etter katastrofevalget i fjor høst. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Katastrofeåret

Når Støre og Ap i dag holder sin oppsummerende pressekonferanse før sommerferien, er det helt andre spørsmål som kommer til å prege seansen. Det har vært et elendig år.

Å følge Støre og Ap's ferd mot et av de dårligste valgresultatene noensinne, var som å se et togkrasj i sakte film. Siden har det bare blitt verre.

Det siste halve året har Ap vært synonymt med varslingssakene mot Trond Giske, interne maktkamper, «giftig arbeidsmiljø», og fallende oppslutning.

Samtidig har det foregått ting i politikken.

I mai la Regjeringen fram en klimamelding som skisserer hvordan Norge skal kutte 40 prosent av klimagassutslippene fra transport, landbruk, bygg- og avfall - såkalt «Ikke-kvotepliktig sektor» - fram mot 2030.

- Det har vært krevende

I debatten var om klimameldingen var Støre usynlig. Om hvorfor det ble sånn, sier han «det får vi gjennomgå», men han mener Ap likevel var synlige i debatten, selv om det ikke var han som sto på barrikadene.

- Har det vært et år der det har vært vanskelig for deg å fronte en klimasatsing?

- Det er en forsiktig måte å si det på.

- Hva er den tydelige måten å si det på?

- At jeg har måttet håndtere interne saker som har hatt massiv medieoppmerksomhet, og det har vært krevende å komme på banen med saker som handler om politikk. Det skylder jeg ikke på noen for, det er vårt ansvar, men det er en realitet.

Høyre: Støre prioriterer ikke klima

VARSLINGSSAKENE: Støre og partisekretær Kjersti Stenseng svarer på spørsmål fra pressen om varslingssakene mot Trond Giske. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet .
VARSLINGSSAKENE: Støre og partisekretær Kjersti Stenseng svarer på spørsmål fra pressen om varslingssakene mot Trond Giske. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet . Vis mer

Kritikken mot Ap’s klimapolitikk den siste tiden, har kommet fra Høyres Stefan Heggelund.

Han forteller til Dagbladet at han har talt opp hvor mange ganger Støre har spurt statsminister Erna Solberg om klima, når hun har vært i Stortingets spørretime i år.

«Tallet er null», sier Heggelund, som tar det som et bevis på at klima ikke er en prioritert sak for Støre.

Ifølge Heggelund, diskuterer «hele verden, bortsett fra Arbeiderpartiet, hvordan vi skal nå målene i Paris-avtalen».

Den andre delen av Heggelunds kritikk handler om det han mener er et brudd med det som har vært Ap’s grunnleggende klimapolitikk siden 1990-tallet: Kvotehandel.

-Et brudd med det vi har stått for

Da klimameldingen ble behandlet i Stortinget i vår, ville Ap la være å ta i bruk muligheten i EU-samarbeidet for dekke deler av utslippskuttene med kvotekjøp.

ETTERLYSER AP: Høyres Stefan Heggelund mener Støre har vært usynelig som klimapolitiker.
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
ETTERLYSER AP: Høyres Stefan Heggelund mener Støre har vært usynelig som klimapolitiker. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer

I stedet ville Ap at hele kuttet på 40 prosent, skulle gjennomføres i Norge.

Heggelund mener Arbeiderpartiet med det takker nei til å samarbeide med EU, for å gjennomføre utslippskuttene så billig og effektivt som mulig.

Støre mener på sin side at akkurat denne delen av kvotemarkedet, ikke er effektiv nok til å sikre at kvotekjøpene resulterer i reelle utslippskutt.

- Vi må være ærlige og si fra, når vi ser når det ikke virker som det skaI, sier Støre.

- I tillegg vil det å kutte disse utslippene med kvoter, bremse oss i å komme i gang med en omlegging av det norske samfunnet, som både må skje, og vil skje.

Han understreker at fastlandsindustrien og oljebransjen, som allerede er omfattet av kvotesystemet, fortsatt skal være det, men sier rett ut at Arbeiderpartiets politikk har flyttet seg.

- Det er et brudd med det vi har stått for til nå. I motsetning til Høyre er vi et parti som omstiller oss når verden endrer seg, og som skjønner at her trengs kraftigere virkemidler for å nå klimamålene.

Nytt Lofoten-slag?

I Norge har den mest symboltunge klimasaken de siste åra vært spørsmålet om oljeutbygging i Lofoten, Vesterålen og Senja (LoVeSe).

For Støre er det ikke først og fremst en klimasak, men et spørsmål om «hvordan industriell aktivitet i et havområde kan finne sameksistens med store natur- og miljøverdier».

Saken er splittende også innad i Arbeiderpartiet. På landsmøtet i fjor kom partiet til et kompromiss om å verne de mest sårbare områdene, men konsekvensutrede resten.

Støre sier «tiden vil vise» om vedtaket blir stående fram til neste valg.

- Nå har til og med Unge Høyre gått inn for å verne LoVeSe?

- Ja, og det er et tegn i tiden. AUF har vært tydelig på det lenge, mange i Arbeiderpartiet har vært det. Jeg er åpen for en debatt, selv om jeg mener vi tok et langt skritt i å hegne om dette området i forslaget vi fremmet.

- Du er åpen for en debatt om kompromisset?

- Selvfølgelig. Ingenting er hogd i stein i politikken, men dette ble vedtatt på landsmøtet og en kongress i LO. Men så går vi mot nye valg …

Har kuttet kjøttforbruket

I et resonnement om hvordan han mener Arbeiderpartiet har presset regjeringen på el-bilpolitikk, bioenergi, og karbonfangst- og lagring, kommer Støre inn på «hva vi spiser».

Nylig skrev The Guardian om en studie som konkluderer med at det største enkeltbidraget folk kan gjøre for å redusere utslippene av klimagasser, er å unngå kjøtt og melk.

- Er du enig i at både Norge og resten av verden må spise mindre rødt kjøtt?

- Jeg er enig i det. Men det er viktig å si at vi kan ha et forbruk der kjøttet vi spiser er norskprodusert. Og vi kan innrette landbruket slik at det i mindre grad er avhengig av importert for med dårlig klimaregnskap.

- Har du selv redusert kjøttforbruket?

- Ja, det tror jeg. Jeg vil anta at min familie spiser mindre rødt kjøtt enn den familien jeg vokste opp i. Men vi er på ingen måte på null. Der tror jeg ikke vi ønsker å komme heller, i alle fall ikke nå før sommersesongen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!