Åpner for økt bruk av metadon i Norge

Reglene bør mykes enda mer opp, anbefaler ekspertgruppe.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Reglene for bruk av metadon til rehabilitering av rushavhengige i Norge bør mykes enda mer opp, anbefaler ekspertgruppe.

Gruppen har arbeidet med saken i to år og leverte nylig sine anbefalinger til Helsedirektoratet. Forslaget skal senere sendes ut på høring. Gruppen har ikke vurdert heroin som et alternativ til metadon.

Helse- og omsorgsdepartementet vil samtidig sende ut forskrifter for legemiddelassistert rehabilitering på høring. Til sammen skal dette erstatte rundskrivene som regulerer legemiddelassistert rehabilitering i dag.

En tilpasning

- Vi anbefaler å tilpasse praksis for bruk av metadon i behandlingen i Norge til den praksisen som gjelder i land vi kan sammenligne oss med, sier Arne Johannesen til NTB. Han har ledet ekspertgruppen.

Gruppen benytter seg av erfaringer som er gjort i flere land, som Sverige, Danmark, Storbritannia og USA. Gruppen har også vært på besøk i Tyskland, som gir tilbud om heroin i behandlingen. Gruppen har ikke vurdert heroin som i behandlingssammenheng i Norge.

Hanssen i Sveits

Helse- og omsorgsminister Bjarne Håkon Hanssen var nylig i Sveits for å skaffe seg innsikt i hvilket tilbud de tyngste rusavhengige får der. Hanssens inntrykk er at Sveits har lyktes med å gi et helhetlig behandlingstilbud. Han er opptatt av at den enkelte skal gis verdigheten tilbake gjennom behandlingen.

I Sveits fikk han ved selvsyn oppleve en helseklinikk for utdeling av metadon, en helseklinikk for utdeling av legeforskrevet heroin samt et terapeutisk behandlingssenter for ikke-medikamentell behandling.

Oppmyking

Forbundet Mot Rusgift skriver i en pressemelding at ekspertgruppen som har levert sin anbefaling til Helsedirektoratet, vil fjerne den absolutte aldersgrensen for å delta i legemiddelassistert rehabilitering (LAR). Ingen skal avvises som pasienter fordi de er for unge. Ekspertgruppen vil også fjerne det absolutte kravet om at pasienten må ha mottatt tidligere behandling for å bli inkludert i LAR.

Tidsskriftet Mot Rusgift har denne gangen et temanummer om LAR og har blant annet gjennomgått heroinforskrivning til opiatavhengige i ulike land.

Heroin

Om helseminister Bjarne Håkon Hanssens utspill om å etablere forskrivning av heroin i Norge skriver bladet blant annet følgende:

«Det er lite man kan oppnå med heroin, som man ikke også kan oppnå med metadon. De som ikke lykkes med metadon eller Subutex, vil heller ikke lykkes med heroin.»

Bladets redaktør, Knut T. Reinås, har selv besøkt heroinprosjekter i Sveits. Han sier at han ble slått av hvilken prestisje de sveitsiske myndighetene legger i å motbevise den internasjonale kritikken av programmene.

(NTB)