Priskrisa

Åpner for økt krisestøtte

Mens nordmenn opplever rekordhøye sommerpriser på strøm, vurderer regjeringen endringer i strømstøtten. Krisepakka kan bli styrket, med særlig fokus på de som tjener minst, opplyser regjeringen overfor Dagbladet. - Ingen skal være redde for å fryse i vinter.

MER STØTTE? Regjeringen sier det særlig er de med minst som man nå vil vurdere å gi utvidet strømstøtte til. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
MER STØTTE? Regjeringen sier det særlig er de med minst som man nå vil vurdere å gi utvidet strømstøtte til. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert

Strømprisene har sendt sjokkbølger gjennom landet i sommer. I ei tid med lavt forbruk og lav etterspørsel, er likevel strømprisen historisk høy for årstida.

Mandag satte Oslo og Bergen rekord for sommerpris på strøm med en makspris på 4 kroner og 50 øre per kilowattime.

Prisene i høysommeren får både strømkunder og eksperter til å bekymre seg for høsten og vinteren.

Åpner for økning

Men det kan være lys i tunnelen.

Overfor Dagbladet åpner regjeringen nå for å styrke strømstøtten fra og med høsten. Det er særlig de med lavest inntekt regjeringen nå vurderer å gi ytterligere støtte.

- Strømstøtteordningen skal evalueres i oktober og da kan det bli justeringer. Ikke minst vil vi se på om dem som har minst fra før skal få dekket mer av strømregninga, sier statssekretær Elisabeth Sæther (Ap) i Olje- og energidepartementet.

SV-avtale

Vurderingen av støtten er en del av avtalen med SV fra i vår om krisepakka for strømprisene.

Regjeringen, ledet av finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp), fikk i all hast på plass en krisepakke mot skyhøye strømpriser i fjor vinter.

- Ingen skal være redde for å fryse i vinter. Strømstøtteordningen er i utgangspunktet en raus ordning. De foreløpige beregningene viser at en gjennomsnittlig husholdning fåt dekket 17 000 kroner i året. Ordningen styrkes også til høsten, sier Sæther.

I dag får norske kunder dekket 80 prosent av strømregninga over 70 øre kilowattime. Fra i høst stiger støtten til 90 prosent.

- Vi skal gå igjennom den strømstøtteordningen i løpet av høsten. Det er vi blitt enige med SV om å gjøre. Så får vi se hvilke konklusjoner vi trekker fra det, sa Støre til NTB før helgen.

- Endelig

Opposisjonspartiene er i utgangspunktet positive til signalene fra regjeringen, men samtidig avventende.

- Det er bra at det endelig virker å gå opp for regjeringen hvor alvorlig denne krisen er nå. Men det er fortsatt ikke nok. Med den ordningen de har nå må forbrukerne fortsatt betale mer enn dobbelt så høyt som vanlig pris, sier stortingsrepresentant Marius Arion Nilsen (Frp) til Dagbladet.

- Det er bra at de gjør tiltak, men det er for lite og for smått, oppsummerer han.

Heller ikke Nilsens kollega i energi- og miljøkomiteen, Sofie Marhaug fra Rødt, tror regjeringens styrking av strømstøtten blir bra nok.

- Jeg tror ikke folk oppfatter strømstøtteordningen som rettferdig i dag. Det er for lite, folk får for lite igjen i forhold til de vanvittige strømprisene, sier Marhaug.

- Alle forbedringer er bedre enn ingenting, men det de må gjøre er ikke bare å justere i smått. Det må ganske store endringer til, legger hun til.

VARMT: Christine Lystad Rundbråten (28) fra Lillestrøm er utdannet barnepleier og bruker Instagram-kontoen "Barselhjelpen" til å dele nyttig informasjon Vis mer

- Lovende

Rødt og Marhaug ønsker først og fremst en makspris på strøm som skal ligge rundt 35 øre per kilowattime.

SVs fremste energipolitiker, Lars Haltbrekken, gleder seg over signalene fra regjeringen.

- Jeg synes det er lovende. Det er viktig at ordningen vurderes sånn at vi kan få en bedre og mer treffsikker strømstøtte, sier han til Dagbladet.

Haltbrekken peker på at regjeringen er forpliktet til å evaluere strømstøtten i tråd med avtalen med partiet hans.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer