Bjørn Arild Gram

Åpner for opplæring av ukrainske soldater

Forsvarsminister Bjørn Arild Gram sier det er aktuelt for Norge å lære opp ukrainske soldater i våpenbruk. Han vil ikke utelukke at det kan skje på norsk jord.

VURDERER SAMARBEID. Forsvarminister Bjørn Arild Gram (Sp) sier det kan bli aktuelt at norske soldater lærer opp ukrainere. Foto: Kristin Svorte / Dagbladet.
VURDERER SAMARBEID. Forsvarminister Bjørn Arild Gram (Sp) sier det kan bli aktuelt at norske soldater lærer opp ukrainere. Foto: Kristin Svorte / Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Nato ønsker å endre innretningen i det ukrainske forsvaret fra sovjetutstyr til moderne vestlige våpen av Nato-standard.

- Med det følger økt trenings- og opplæringsbehov. Vi har allerede bidratt med det. Donasjonen av artillerivogna skjedde i kombinasjon med opplæring av ukrainske soldater i Tyskland, hvor også norske soldater bidro. Det kan være aktuelt framover også, sier forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) til NTB.

Kan skje i Norge

Han er torsdag i Brussel for å delta på forsvarsministermøtet i Nato.

Gram vil «ikke utelukke» at opplæringen av ukrainske soldater kan skje i Norge. Tidligere har forsvarsministeren avvist at det er aktuelt.

Nato-generalsekretær Jens Stoltenberg varslet onsdag at Nato er klare til å gi både tunge våpen og langtrekkende systemer til Ukraina. En avgjørelse kommer trolig på Natos toppmøte i Madrid i slutten av juni.

- Jeg venter at Nato-allierte på toppmøtet vil bli enige om en omfattende pakke som skal hjelpe Ukraina på lang sikt i overgangen fra sovjetutstyr til Nato-utstyr, sa Stoltenberg på en pressekonferanse.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.