Bjørn Arild Gram

Åpner for opplæring av ukrainske soldater

Forsvarsminister Bjørn Arild Gram sier det er aktuelt for Norge å lære opp ukrainske soldater i våpenbruk. Han vil ikke utelukke at det kan skje på norsk jord.

VURDERER SAMARBEID. Forsvarminister Bjørn Arild Gram (Sp) sier det kan bli aktuelt at norske soldater lærer opp ukrainere. Foto: Kristin Svorte / Dagbladet.
VURDERER SAMARBEID. Forsvarminister Bjørn Arild Gram (Sp) sier det kan bli aktuelt at norske soldater lærer opp ukrainere. Foto: Kristin Svorte / Dagbladet. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nato ønsker å endre innretningen i det ukrainske forsvaret fra sovjetutstyr til moderne vestlige våpen av Nato-standard.

- Med det følger økt trenings- og opplæringsbehov. Vi har allerede bidratt med det. Donasjonen av artillerivogna skjedde i kombinasjon med opplæring av ukrainske soldater i Tyskland, hvor også norske soldater bidro. Det kan være aktuelt framover også, sier forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) til NTB.

Kan skje i Norge

Han er torsdag i Brussel for å delta på forsvarsministermøtet i Nato.

Gram vil «ikke utelukke» at opplæringen av ukrainske soldater kan skje i Norge. Tidligere har forsvarsministeren avvist at det er aktuelt.

Nato-generalsekretær Jens Stoltenberg varslet onsdag at Nato er klare til å gi både tunge våpen og langtrekkende systemer til Ukraina. En avgjørelse kommer trolig på Natos toppmøte i Madrid i slutten av juni.

- Jeg venter at Nato-allierte på toppmøtet vil bli enige om en omfattende pakke som skal hjelpe Ukraina på lang sikt i overgangen fra sovjetutstyr til Nato-utstyr, sa Stoltenberg på en pressekonferanse.

NATO PÅ SVENSK JORD: Konteadmiral John V. Menoni og lederen for Gotlands regiment P 18, Oberst Magnus Frykvall, møter pressen. Video: Ingunn Dorholt og Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Vurderer våpendonasjoner

Foruten trening og opplæring, vurderer Norge også flere våpendonasjoner til Ukraina, sier Gram.

- Det er fortsatt stort behov, det viste donormøtet i Ukraina-gruppen i går. Det er også stor vilje fra allierte og partnerland om å fortsette å bidra, sier Gram.

Han deltok onsdag i en arbeidsmiddag i regi av Nato, hvor Ukrainas forsvarsminister ga en oppdatering på hva landet trenger framover.

- Budskapet er at man fortsatt har omfattende behov for hjelp for å stå imot, sier Gram.

Vil styrke østflanken

Natos planer for å styrke alliansens østflanke er hovedtema på det siste forsvarsministermøtet før toppmøtet i Madrid.

Stoltenberg har varslet at Nato på toppmøtet vil legge rammene for en styrket allianse, blant annet i form av flere soldater og utplassering av mer tungt utstyr i Øst-Europa. Det vil også være flere styrker som er øremerket til å forsvare territorier i den østlige delen av alliansen, selv om de ikke fysisk er stasjonert der.

Gram sier diskusjonene i Nato nå handler om hvordan man best kan svare på sikkerhetsbehovene til Nato-land i øst, samtidig som man bevarer fleksibiliteten i alliansen.

- Det er hvordan man balanserer dette som er diskusjonstema nå. Norge bidrar inn i den diskusjonen, sier Gram.

Norge har soldater i Litauen og styrket dette bidraget etter Russlands angrep på Ukraina.

- Vi bidrar ganske tungt og diskuterer hvordan vi kan fortsette å bidra på en hensiktsmessig måte. Vi må komme tilbake til det konkrete i hvordan et norsk bidrag blir videre, sier han.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer