Coronatiltak:

Åpner for portforbud likevel

Erna Solberg forteller at portforbudet ikke er lagt død. - Hvis krisen skulle vært der så kan vi hente det fram, sier statsministeren til Dagbladet.

Publisert
Sist oppdatert
Se mer
påvist smittet 107 000 +503
innlagt220 -22
døde 711 +4
påvist smittet 140 000 000+854.9K
døde 3 000 000 +12.9K
Se mer

I dag fortalte NRK at regjeringen dropper å legge fram et lovforslag om portforbud for Stortinget.

Statsminister Erna Solberg (H) forteller Dagbladet at bildet ikke er fullt så enkelt. Det er ikke slik at regjeringen for alltid har avvist portforbud i møte med coronaviruset, forklarer Solberg.

- Vi sa da vi la forslaget fram på høring at vi forberedte oss på en «worst case», og at vi måtte gå gjennom hva dette ville bety. Nå er det ikke sånn at vi ser for oss at vi kommer i den situasjonen. Vi har god kontroll på testing og smittesporing og kontroll på smitten, men nå har vi gjort ferdig en utredning, sier Solberg og legger til:

- Hvis krisen skulle vært der så kan vi hente det fram på det tidspunktet. Men det scenarioet vi har nå gjør at det ikke er et naturlig behov for det.

Regjeringen har tidligere ønsket å innføre portforbud dersom smittesituasjonen kom ut av kontroll. 8. januar ble forslaget lagt ut på høring, og i midten av januar sa statsminister Erna Solberg at et portforbud kunne bli innført hvis nødvendig.

Skeptisk politi

Forlaget ble sendt på høring 8. januar. Over 1400 høringsinnspill kom inn, mer enn 1200 fra privatpersoner. Svært mange av innspillende var knusende negative til et portforbud, blant annet hevdet FHI at smittevernet ved et slikt tiltak er minimalt.

Regjeringen i Nederland forlenget nylig portforbudet på kvelds- og nattetid. Formålet er å stanse spredningen av muterte koronavirus.

Politiet i Norge har tidligere sagt at de mener en innføring av et portforbud vil være et brudd på den generelle kontrakten i Norge mellom myndigheter og borgere basert på gjensidig tillit.

- Kan ikke avvise

Erna Solberg sier hun ikke kan avvise at diskusjonen om portforbud blusser opp igjen.

- Det er ingenting som tyder på det, men det har vært mye kritikk for at vi ikke har utredet alle alternativer for alle mulige ting før det skjer. Nå har vi gjort det vi så på som et hull og ikke var hjemlet. Det synes jeg er en god oppgave å gjøre for en regjering, at vi også ser på tiltak vi ikke ønsker å bruke, sier statsministeren og legger til:

- Andre land har benyttet portforbud og i en «worst case»-situasjon kan vi selvfølgelig ikke avvise det.

Status vaksinasjon Full oversikt

1 025 429 (19.1%)i Norge har fått dose nr 1
299 631 (5.58%)i Norge er fullvaksinert
Kilde: FHI (FHI oppdaterer tallene sine ca kl 13 hverdager, og viser da gårsdagens tall).

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer