GJØR DET LETTERE FOR PRIVATPERSONER Å IMPORTERE VIN: I dag er den eneste alkoholen du lovlig kan ta med inn i Norge er den du selv frakter over grensa. Fra 1. juli åpner regjeringen for at en tredjepart kan bistå med importen.   Foto: AP PHOTO/SCANPIX
GJØR DET LETTERE FOR PRIVATPERSONER Å IMPORTERE VIN: I dag er den eneste alkoholen du lovlig kan ta med inn i Norge er den du selv frakter over grensa. Fra 1. juli åpner regjeringen for at en tredjepart kan bistå med importen. Foto: AP PHOTO/SCANPIXVis mer

Åpner for privat innførsel av alkohol

Opphever forbudet fra 1. juli.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Regjeringen foreslår å oppheve forbudet mot privat innførsel av alkoholholdig drikk fra 1. juli i år.

Dette åpner for at privatpersoner kan innføre alkoholholdig drikk til personlig bruk uten selv å frakte varene over landegrensen som eget reisegods.

Det må betales ordinære norske avgifter for alkoholen.

Bakgrunnen for beslutningen om å endre bestemmelsene om privatimport er at ESA, blant annet på bakgrunn av EU-domstolens avgjørelse i den såkalte Rosengrensaken, har bedt Norge om å oppheve sitt privatimportforbud.

En opphevelse av forbudet vil innebære at det vil bli tillatt for privatpersoner å kjøpe alkohol fra selgere i utlandet og få tredjeperson til å frakte drikken inn i Norge.

I dag er det kun tillatt for privatpersoner å importere alkoholholdig drikk til personlig bruk som eget reisegods, via Vinmonopolet eller etter søknad i særlige tilfeller.

Vinmonopolets enerett til å selge alkoholsterke drikker i Norge berøres ikke av lovendringen.

For folk flest vil det nok som hovedregel være enklere og billigere å kjøpe alkohol fra Vinmonopolet da norske avgifter og fraktomkostninger må betales for privat innført drikk, skriver Helse- og omsorgsdepartementet i en pressemelding.

(NTB)