- SKAPER RO: Per Sandberg er fornøyd med at Riksadvokaten ber Gjenopptakelseskommisjonen skal ta saken opp på nytt. Foto: Steinar Buholm
- SKAPER RO: Per Sandberg er fornøyd med at Riksadvokaten ber Gjenopptakelseskommisjonen skal ta saken opp på nytt. Foto: Steinar BuholmVis mer

Åpner for privatetterforskere i nye Treholt-undersøkelser

Justispolitikere er fornøyde med Riksadvokatens Treholt-grep i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet): Leder for justiskomiteen, Per Sandberg (Frp), er fornøyd med hva han hørtev fra riksadvokat Tor-Aksel Busch i dag.

På en pressekonferanse gjorde han det klart at de begjærer at Gjenopptakelses- kommisjonen skal se på Treholt-saklen på nytt, og da særlig det omstridte pengebeviset.

- Busch gjorde det jeg har bedt om de siste dagene. Han setter samfunnsansvaret foran det juridiske. Dette bidrar til å skape ro, sier Sandberg.

Han mener det er mye som tilsier at Kommisjonen vil ta begjæringen til følge.

Private etterforskere - Da er det i så fall viktig at vi på Stortinget sørger for at de får de ressursene som trengs for å snu alle steiner og komme til bunns i disse påstandene, sier Sandberg til Dagbladet.

I den forbindelse åpner han for at eventuelle undersøkelser kan få bistand av private etterforskere.

- Er det spesielle egenskaper for eksempel Økokrim eller Kripos ikke har, kan private aktører gå inn å undersøke det. Alt for å få en mest mulig uavhengig vurdering som mulig, sier han.

Det samme uttrykte Arne Treholt selv overfor Dagbladet tidligere i dag.

Han mener likevel at Busch skyver noe av ansvaret foran seg.

Åpner for privatetterforskere i nye Treholt-undersøkelser

- Samtidig har jeg forståelse for det. Om han og Qvigstad skal erklæres inhabile kommer helt an på Kommisjonens konklusjoner, sier han.

Høyre mener Riksadvokaten har lagt seg på en fornuftig linje med dagens initiativ.

- Dette er i pakt med hva som har vært og fremdeles er Høyres oppfatning om hva som er riktig rekkefølge på prosessen, sier han.

- Ingen har noen fasit - Jeg synes Riksadvokatens avgjørelse i dag var fornuftig, slik at man fikk en rask håndtering av det. Gjenopptakelseskommisjon har tillit til å kunne gå inn i saken på en nøytral måte, og jeg regner med de setter i gang arbeidet raskt, sier stortingsrepresentant Jan Bøhler (Ap), som er komitenestleder i Justiskomiteen på Stortinget.

Han mener påstandene om bevisjuks og ulovlig overvåkningene er de mest alvorlige påstandene man kan rette mot politiet, og at man nå må få fram alle sider ved saken.

- Ingen har noen fasit nå, og derfor må man sørge for at det blir grundig behandlet.

OGSÅ FORNØYD: Justispolitisk talsmann for Høyre André Oktay Dahl. Foto: Nina Hansen
OGSÅ FORNØYD: Justispolitisk talsmann for Høyre André Oktay Dahl. Foto: Nina Hansen Vis mer