Åpner for riksrett mot Fritz Moen-dommere

- En veldig stor dag, sier Tore Sandberg. Siste riksrett var i 1927.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite har i ettermiddag gitt klarsignal for å vurdere å stille tre høyesterettsdommere i Fritz Moen-saken for riksrett.

- Dette er et historisk vedtak, sier kontrollkomiteens fungerende leder Øystein Djupedal (SV) til Adressa.no.

Han er valgt til saksordfører i saken, som nå kommer opp i full bredde i Stortinget, muligens før sommeren.

Privatetterforsker Tore Sandberg (63), som har ført an i kampen for dobbeltdrapsdømte og døvstumme Fritz Moen, var en svært blid mann i Stortingets vandrehall da kontrollkomiteens enstemmige innstilling var klar.

- En veldig stor sak

- Dette er en veldig stor  dag, og nå er jeg på toppen av den lange bakken jeg har gått. Så får vi se om det blir en bakke til, sier Sandberg til TV 2 Nyhetskanalen.

Med "en bakke til" sikter han til  riksrett, selv om han ikke vil ha noen mening om saken til slutt bør havne der.

- Det er et kraftig signal til hele det norske rettssystemet at denne saken kommer til åpen debatt i Stortinget , sier Sandberg.

FRIKJENT TIL SLUTT: Fritz Moen ble i 2004 frikjent for drapet på Sigrid Heggheim, som han satt 18 år i fengsel for. Bildet viser Fritz Moen, sammen med Tore Sandberg (t.v.) og forsvarer John Christian Elden, i Borgarting lagmannsrett Lengst th. står aktor, førstestatsadvokat Jan Henrik Dahle. Foto: Heiko Junge / SCANPIX Vis mer

Riksrett er en spesialdomstol for statsråder, høyesterettsdommere og stortingsrepresentanter. Riksrett har bare vært brukt åtte ganger her i landet, seinest i 1927.

Dagens enstemmige vedtak i kontroll- og konstitusjonskomiteen startet med at privatetterforsker Tore Sandberg i 2006 anmeldte de tre høyesterettsdommerne Magnus Matningsdal, Karin Bruzelius og Eilert Stang Lund i forbindelse med justismordet på Fritz Moen. 

Døvstumme Fritz Moen ble dømt - og sonet - for to studentdrap i Trondheim på 1970-tallet, som han ikke hadde begått.  Han ble først renvasket i den såkalte Sigrid-saken, men fikk ikke oppleve frifinnelsen for Torunn-drapet.

Renvasket etter sin død

Fritz Moen døde i 2005, og frifinnelsen i Torunn-saken kom først året etter.

Høyesteretts kjæremålsutvalg - da bestående av de tre høyesterettsdommerne - avviste i 2003 å gjenoppta Torunn-saken. Bare Sigrud-saken kom gjennom kjæremålsutvalgets nåløye den gangen - og Fritz Moen ble renvasket.

Det var i september 2006 at Tore Sandberg anmeldte dommerne for grov uforstand i tjenesten og for å ha handlet mot bedre vitende.

Det var i august samme år at Fritz Moen også ble frikjent for drapet på Torunn Finstad.

Den videre saksgangen er at Stortinget skal nedsette en ansvarskommisjon. Kontroll- og konstitusjonskomiteens innstilling var enstemmig, men det hadde holdt at tre av komiteens medlemmer hadde gått inn for å åpne en prosess mot riksrett.

Lekfolk i flertall

I siste instans er det et flertall i Stortinget som vedtar om saken kommer helt til riksrett. Etter at Grunnloven ble vedtatt endret i fjor, skal en riksrett nå sammensettes av 11 medlemmer.

Stortinget utnevner seks lekfolk, og fem høyesterettsdommere velges etter ansiennitet til riksretten.

Høyesterettsjustitiarius er riksrettens administrator.

Elden: - Nå kan alle steiner snus 

- Vedtaket åpner for at vi også kan få en gjennomgang av domstolenes rolle i justismordene mot Moen, og det er fornuftig. Regjeringens granskningsutvalg holdt jo domstolene utenfor sin gjennomgang. Nå kan alle steiner snus med det viktigste mål at man kan unngå nye justismord i framtiden, sier advokat John Christian Elden til Dagbladet.no.

Siden 1998 har han jobbet sammen med Tore Sandberg  for å rette opp justismordene mot Fritz Moen.

Før jul i fjor kom Tore Sandbergs bok Overgrepet om Fritz Moen-saken. Her kan du lese vurderingen av boka til Dagbladets anmelder.