Carl I. Hagen om Nav-skandalen:

Åpner for riksrett

Frp-nestor Carl I. Hagen vil fremme et forslag for Stortinget om at alle statsråder og embedsmenn som sto bak innføringen av EUs trygdeforordring etterforskes. Det kan i ytterste konsekvens ende med riksrett.

ETTERFORSKNING: Carl I. Hagen ønsker at en ansvarskommisjon etterforsker blant annet statsråder i Jens Stoltenbergs andre regjering fra 2009-2013. Det var i denne perioden EU-forordringen ble innført og den gale tolkningen etablert. Foto: Erlend Aas / Scanpix
ETTERFORSKNING: Carl I. Hagen ønsker at en ansvarskommisjon etterforsker blant annet statsråder i Jens Stoltenbergs andre regjering fra 2009-2013. Det var i denne perioden EU-forordringen ble innført og den gale tolkningen etablert. Foto: Erlend Aas / Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er i et representantforslag som ligger til godkjenning i Fremskrittspartiets stortingsgruppe at Carl I. Hagen (Frp) foreslår at hele Nav-skandalen etterforskes av en ansvarskommisjon.

- Vi må se på dem som har innført den feilaktige praksisen som har ført til at 40-50 uskyldige er dømt til fengsel. Mange er også fratatt titusenvis av kroner uriktig. Bare en etterforskning kan avklare statsrådenes ansvar før innføringen av EU-forordringen i 2012, sier Hagen.

En etterforskning av en ansvarskommisjon er første skritt mot riksrett. Hagen trekker fram paragraf 9 og 10 i ansvarlighetsloven når han ber om en etterforskning.

I paragraf 9 heter det:

«Undlater noget medlem av Statsrådet under behandlingen av en sak å gi oplysninger som har betydning for saken, eller gir han uriktige oplysninger, straffes han med bøter eller med fengsel inntil 5 år.»

- Erna vil snu hver stein

- Jeg forutsetter at både Arbeiderpartiet og Høyre sier ja til en etterforskning. Erna Solberg har sagt at hver stein skal snus, da må vi granske både de personer som satt i forvaltningen i 2008-2012 og de som satt der i 2017-2019, sier Hagen, som understreker at han verken forhåndsdømmer eller har konkludert i saken.

ANSVAR: Carl I. Hagen mener statsrådene som innførte den feilaktig fortolkede EU-forordringen bør etterforskes av en ansvarskommisjon. Hagen er inne som vara for sykmeldte Mazyar Keshvari. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
ANSVAR: Carl I. Hagen mener statsrådene som innførte den feilaktig fortolkede EU-forordringen bør etterforskes av en ansvarskommisjon. Hagen er inne som vara for sykmeldte Mazyar Keshvari. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Den tidligere Frp-lederen mener diskusjonen om Nav-skandalen i for stor grad har handlet om arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) har «reagert 14 dager for sent» da skandalen kom for dagen i stedet for å se på hvordan Jens Stoltenbergs flertallsregjering innførte EU-forordringen som har vært feiltolket i hvert fall siden 2012.

Hagen trekker fram tre departementer i Stoltenbergs regjering som ansvarlige for innføringen av trygdeforordringen: Arbeidsdepartementet, administrasjonsdepartementet og utenriksdepartementet.

Listen over statsråder i disse departementene i perioden 2008-2012 inkluderer blant annet Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre, som var utenriksminister, og Dag Terje Andersen (Ap), som var arbeidsminister.

Støre er kalt inn til Nav-høringen som begynner i dag, mens Andersen, som er leder av kontroll- og konstitusjonskomiteen, ikke er kalt inn.

Trenger ikke flertall

Hagen etterlyser at ledere i det offentlige stilles til ansvar på samme måte som ledere i det private. Han sammenligner feiltolkningen av EU-forordringen med at en leder i det private foretar et underslag.

- Det bør være like regler for Loke og Tor, både for dem i det offentlige og det private. Jeg mener at ledere i det offentlige må stå overfor de samme konsekvensene som i det private liv. Det er ingen straff for en statsråd å miste jobben og gå tilbake som stortingsrepresentant, sier Hagen.

Det er nok at en tredjedel på Stortinget stemmer for, så blir Nav-skandalen sendt over til ansvarskommisjonen for å bli etterforsket.

Ansvarskommisjonen vil etter å ha etterforsket om noen har brutt sine konstitusjonelle plikter, innstille på enten at det er begått brudd eller at det ikke er begått noen straffbare forhold.

Avgjør om statsråden skal tiltales for brudd på ansvarlighetsloven.

Ingen er blitt stilt for riksrett i Norge etter at loven ble endret i 2007. Sist riksrett i Norge var i 1926-27 mot regjeringen Abraham Berge. Du kan lese mer om riksrett på Stortingets nettsider.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer