Åpner for shopping 1. juledag - om folket vil

Men enn så lenge beholder regjeringen «Brustad-bua» i helligdagene.

ÅPNER FOR SØNDAGSHANDEL: Kulturminister Torhild Widvey (H) vil at du skal kunne handle så mye du orker, også på søndager. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
ÅPNER FOR SØNDAGSHANDEL: Kulturminister Torhild Widvey (H) vil at du skal kunne handle så mye du orker, også på søndager. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I dag presenterte regjeringen hovedtrekkene i forslaget om søndagsåpne butikker: Regjeringen vil åpne for søndagshopping på alle søndager - bortsett fra 12 særskilte helligdager og høytidsdager, som 17. mai og 1. juledag.

På Dagbladets spørsmål om hvorfor regjeringen går inn for å redde «Brustad-bua» på disse dagene, svarer kulturminister Thorild Widvey:

- Det er en avveining. Høyre har aldri sagt at vi ønsker handel 365 dager, 24 timer i døgnet. Vi har alltid sagt at vi ser til disse særskilte helligdagene. Det er også nedfelt i loven i dag at det er forskjell på en vanlig søndag og en helligdag. Etter en totalvurdering har regjeringen besluttet at vi ønsker å beskytte disse dagene, og også 1. mai og 17. mai. Og åpne for de andre søndagene.

- Hva går totaltvurderingen ut på? Hva er forskjellen på en vanlig søndag og 1. juledag i statens øyne?

- Det er forskjell på en søndag og en juledag. Den største delen av befolkningen tror jeg føler at det er forskjell på disse særskilte helligdagene. Vi meiner at det fortsatt er behov for å holde de skjermet. Men hvis det viser seg at vi er på helt feil spor: Hvis det norske folk og alle sammen mener at vi skal åpne alle sammen, får vi heller vurderer det på nytt, da.

Kulturministeren understreker at regjeringens forslag om kort tid vil bli sendt ut på en omfattende høring.   

Vil ha like regler i hele landet Regjeringen har også vurdert om de skulle stenge Brustad-buene på de særskilte helligdagene, men landet ikke på det:

- Vi har også diskutert: Ville det vært rimelig om vi reduserte det tilbudet som er i dag. Det syns vi ville være å innskrenke et tilbud som faktisk har fungert over mange år. Det ville vært med på å redusere tilbudet til forbrukerne i dag. Det tilbudet er i dag godt innarbeidet, og jeg ser det er kø på de butikkene jeg går i på søndagene, i hvert fall. Å redusere det tilbudet, mener vi ville være svært uheldig, så vi har bare konstatert at det vil fortsatt være forskjellsbehandling på noen dager. Men langt mindre enn i dag, sier Widvey.

Fredag klokka 12 møtte kulturministeren organisasjonene for eiere og ansatte i varehandelen for å presentere forslaget. Etter dette holdt kulturministeren, næringsminister Monica Mæland (H) og arbeidsminister Robert Eriksson (Frp) en felles pressekonferanse i regjeringskvartalet i Oslo.

På spørsmål fra Dagbladet om hvilken tilbakemelding hun fikk på møtet, svare kulturministeren.

- De var veldig klare på at de ikke ønsker dette.

Avhengig av Venstre Regjeringen går i utgangspunktet inn for at at åpningsreglene skal være like i hele landet. Det forslaget er det imidlertid ikke flertall for. KrF er kraftig motstander av at folk skal kunne handle midt i kirketida, og regjeringen er avhengig av Venstre for å få flertall. 

Og Venstre har sin egen modell: Partiet vil at det skal være opp til hver enkelt av landets 428 kommuner å avgjøre om butikkene skal få holde søndagsåpent.

Regjeringspartiene skal være innstilt på å kompromisse og godta Venstres løsning for å få et flertall i Stortinget. Aftenposten skriver at selv om det er delte meninger om forslaget i Høyre, har det spesielt for Frp vært viktig at regjeringen i første omgang foreslår like  åpningstidsregler i hele landet.

Det betyr at innbyggere i kommuner der partiene som er imot forslaget, som Ap, ikke nødvendigvis får handle på søndager. Det betyr også at spørsmålet om søndagsåpne butikker kan bli en het sak i  kommunevalgkampen. 

Ikke farvel til «Brustad-bua» Det er ikke så mange som er for å åpne butikkdørene på søndagene. Dagligvarebransjen og NHO har advart mot høyere priser, LO kjemper for å beholde butikkarbeidernes fridag og folket er imot. Det har flere meningsmålinger vist. Det er likevel ingen hindring for kulturministeren:   
 
- Vi endre helligdagsloven, slik at man kan holde åpent på søndager. Det er jo ikke noe påbud om at du må holde åpent. Det er opp til den enkelte å vurdere, sier hun til Dagbladet.

- Men det er ikke mange tilhengere av dette?

- Vi tror det er bedre at dette blir regulert av tilbud og etterspørsel - ikke lovverket. Jeg har ingen formening om når butikkene skal åpne eller hvor mange timer i døgnet de skal holde åpent. Jeg tror på at markedet må regulerer dette selv. Og vi ser jo, med respekt å melde, at de butikkene som faktisk har anledning til å holde åpent søndager - f.eks. disse turiststedene - der er det jo i hvert fall en veldig stor etterspørsel.

I dag er det bare de såkalte Brustad-buene som kan holde åpent søndager, gitt at de bare selger kiosk- eller dagligvarer og de ikke er større enn 100 kvadratmeter. Disse butikkene har også lov til å holde åpent på de rødeste dagene, som 1. jule-, nyttårs- og påskedag.

Men regjeringens forslag betyr altså ikke et endelig farvel til «Brustad-bua», fordi Widvey ikke foreslår å oppheve forbudet mot at vanlige butikker kan holde åpent på de rødeste helligdagene.

Brustad-bu-reglene som trådte i kraft i 1999, fikk navnet sitt etter daværende barne- og familieminister Sylvia Brustad (Ap).

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer