Stortingsvalget

Åpner for statsminister «Vingle-Vedum»

Bjørnar Moxnes bryr seg fint lite om Støre eller Vedum blir ny statsminister. Men han retter en stram venstre hook mot Sp-lederen. - Vedum seiler under falskt flagg og holder velgerne for narr, sier Moxnes til Dagbladet.

BRYR SEG IKKE OM POSISJONER: Rødt-leder Bjørnar Moxnes mener en regjering med Ap og Sp vil være udemokratisk. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
BRYR SEG IKKE OM POSISJONER: Rødt-leder Bjørnar Moxnes mener en regjering med Ap og Sp vil være udemokratisk. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Publisert

Forholdene på venstresida surner etter at Dagbladet i forrige uke meldte at Senterpartiet mener alvor om en regjering uten SV.

I helga lanserte Senterpartiet også partileder Trygve Slagsvold Vedum som statsministerkandidat. Dersom Vedum får det som han vil kommer han til å lede en regjering som kan fiske etter flertall fra side til side på Stortinget avhengig av sak.

Hvis ikke Ap og Sp får flertall alene, da.

- Da får landet bare mer vingle-Vedum. Han seiler under falskt flagg og holder velgerne for narr. Vi frykter at Vedum ikke kommer til å lytte til flertallet av velgerne som vil ha en annen retning for landet, konstaterer Rødt-leder Bjørnar Moxnes.

- Folk flest er luta lei etter åtte år med Erna Solberg, og det er massivt flertall for et skifte. Men Trygve Slagsvold Vedum vil ikke lytte til folket. Han vil ha en slalåm-regjering som vil gi fortsatt innflytelse til Høyre, Venstre, KrF og Frp, forklarer Moxnes.

MDG har allerede åpnet for en alternativ regjering overfor Dagbladet, mens SV-leder Audun Lysbakken avviste Sp-lederen som regjeringssjef.

Mandag skrev Dagbladet at Vedum og Støre nå skal snakke ut etter den dramatiske helga hvor rødgrønn side på uventet vis doblet antall statsministerkandidater.

Jonas eller Trygve?

Rødt-leder Bjørnar Moxnes rister på hodet.

- Det er samme for Rødt om den neste statsministeren heter Støre eller Vedum. Det som betyr noe er at den neste regjeringen henter støtte til venstre for seg. Det er grunn til å tro at vi får et regjeringsskifte i Norge, men det er ikke sikkert vi får det regjeringsskiftet folket faktisk ønsker seg.

- Kom igjen - statsminister Jonas eller statsminister Trygve?

- Folk vet at Ap har for vane å si én ting før valg, og en annen ting etter valg. Rødt vil derfor støtte den som gir mest gjennomslag for vår politikk. Vi bryr oss ikke om posisjoner, sier Moxnes.

Profitt i velferden

Rødt-lederen peker på særlig to områder: Profitt i velferden og skattekutt til de rikeste.

Her mener Moxnes at det ikke er grunn til å stole på Vedum.

- Vingle-Vedum kan komme til å gi høyresida seier, og sørge for at folk fortsatt blir milliardærer på dine og mine velferdskroner. Jeg frykter også at vingle-Vedum vil gi fortsatt skattelette til de rikeste. Dette er to områder hvor Senterpartiet ikke har stor troverdighet fra før av - de behøver en sterk venstreside for å holde dem på plass.

- Hva med Arbeiderpartiet, da?

- De er ikke stort bedre. Tvert imot at både Sp og Ap slått ring om profitt i velferden tidligere. De har også sittet med makta i 20 år og ikke løftet en finger - ikke én - for å slå ned på velferdsprofitørene. Det er stikk i strid med det innbyggerne ønsker seg.

Trygve Slagsvold Vedum og Jonas Gahr Støre har ikke besvart Dagbladets henvendelse i denne saken.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer