TØFFE TIDER:  Bildet er fra boredekket på oljeplattformen Statfjord A i Nordsjøen i 1979.
Foto: Knut Nedrås /  NTB  / Scanpix
TØFFE TIDER: Bildet er fra boredekket på oljeplattformen Statfjord A i Nordsjøen i 1979. Foto: Knut Nedrås / NTB / ScanpixVis mer

Åpner for storgransking av helseskadde oljearbeidere

Oljeindustriens Landsforening vurderer å utvide pågående prosjekt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


(Dagbladet.no): I går skrev Dagbladet.no at tidligere oljearbeider Jan Terje Biktjørn kjente hele 67 kolleger på Ekofisk-feltet i Nordsjøen som fikk kreft. Både Kreftregisteret og Statens arbeidsmiljøinstitutt mener dette er oppsiktsvekkende og bør undersøkes nærmere.

I går reagerte Venstres representant i Arbeids- og sosialkomitéen på Stortinget.

- Venstre vil nå vurdere å fremme et forslag på Stortinget om å kartlegge helseskadene. Det er foruroligende med en slik tilsynelatende overhyppighet av kreft, og hvis dette stemmer så er det helt nødvendig at det undersøkes nærmere, i tillegg bør man se nærmere på MS-saken på Statfjord, uttalte André N. Skjelstad.

Åpner for helse-undersøkelser

I kjølvannet av oljeavsløringer i Dagbladet.no har Oljeindustriens landsforening (OLF) iverksatt et prosjekt som skal gi ny viten om kjemisk helsefare i Nordsjøen.

OLF åpner nå for at målrettede helseundersøkelser av ofrene i Ekofisk-saken og MS-saken på Statfjord kan bli en del av kjemikalieprosjektet som tidligere arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen beordret etter Dagbladet.no´s avsløringer.

- Helsekartlegging har hele tiden vært en av grunnpilarene i OLF-prosjektet. Målet er at prosjektet skal gi ny kunnskap, og det er på ingen måte låst fast i et spor. Vi ser behovet for et helhetlig overblikk over dem som er blitt påvirket. Dette er noe ekspertene i vårt prosjekt må se nærmere på, sier informasjonssjef Kjetil Hjertvik i OLF til Dagbladet.no.

Hjertvik understreker at kjemisk helsefare står høyt på agendaen i bransjen, etter all medieoppmerksomheten problemet har fått.

MS-saken
MS-saken handler om arbeidere på turbinene på oljeinstallasjoner i Nordsjøen som har fått MS, MS-symptomer eller annen alvorlig skade på nervesystemet. De kan ha vært utsatt for giftige tilsetningsstoffer i turbinoljene, organofosfater, som spaltes til nervegassliknende forbindelser ved oppvarming.

Ofrene i MS-saken har foreløpig ingen mulighet til å få erstatning etter norsk yrkesskadelovgiving. Det er forsket svært lite på sammenhengen mellom skadene de har fått og giftstoffene de har vært utsatt for.

Tidlig på 90-tallet gikk MS-alarmen i Nordsjøen. Hvorfor fikk så mange i en liten turbinavdeling på Statfjord A symptomer på den alvorlige nervesykdommen?

Det skapte frykt og bekymring at flere arbeidere i en liten turbinavdeling på 24 mann opplevde synsforstyrrelser, lammelser og andre symptomer på nerveskade på Statoilopererte Statfjord A.

Ekofisksaken
Også på Ekofisk og på andre oljefelter i Nordsjøen sliter folk som har jobbet i tilknytning turbinene med likende nevrologiske utfall.

I Ekofisksaken er det 136 giftskadde, kreftsyke og enker som nå fremmer yrkesskadesak. Svært få har, etter mange års kamp, fått glede av de rettigheter norsk yrkesskadelovgivning gir.

Søndag avslørte Dagbladet.no
at 80 tidligere Ekofisk-arbeidere og etterlatte saksøker oljegiganten ConocoPhillips i USA.

EKOFISKTANKEN: Jan Terje Biktjørn er en av mange syke oljearbeidere med førstehåndskjennskap til den enorme kjemikaliepåvirkningen de var utsatt for under arbeid på den såkalte Ekofisktanken. Fotomontasje: Jan Dahl/Norsk Oljemuseum - Husmo
EKOFISKTANKEN: Jan Terje Biktjørn er en av mange syke oljearbeidere med førstehåndskjennskap til den enorme kjemikaliepåvirkningen de var utsatt for under arbeid på den såkalte Ekofisktanken. Fotomontasje: Jan Dahl/Norsk Oljemuseum - Husmo Vis mer