<strong>VIL ÅPNE REGJERINGSKVARTALET:</strong>  Statsminister Erna Solberg åpner for at Høyblokka kan bli høyere på baksiden av bygget. Det kan også komme flere andre blokker, som også kan bli høyere enn dagens. - Vi vil forandre, men bevare. For oss er det viktig å få et levende og pulserende Oslo, og vi ønsker derfor at utformingen av regjeringskvartale skal kunne skape større og grønnere byrom, sier Solberg. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
VIL ÅPNE REGJERINGSKVARTALET: Statsminister Erna Solberg åpner for at Høyblokka kan bli høyere på baksiden av bygget. Det kan også komme flere andre blokker, som også kan bli høyere enn dagens. - Vi vil forandre, men bevare. For oss er det viktig å få et levende og pulserende Oslo, og vi ønsker derfor at utformingen av regjeringskvartale skal kunne skape større og grønnere byrom, sier Solberg. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

Åpner for superblokker i regjeringskvartalet

Høyblokka kan bli høyere. Kan også få flere enda høyere høyhus rundt seg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Statsminister Erna Solberg og kommunal- og moderningsminister Jan Tore Sanner kunngjorde i dag at regjeringen går inn for at Høyblokka i regjeringskvartalet blir stående. Plassen ut mot Akersgata bevares, mens det åpnes for tilbygg mot Grubbegata.

- Vil det si at det kan komme høyere bygninger enn Høyblokka? Lurer Dagbladet.

- Ja, vi har ikke tatt noen beslutning om hvor høye byggene blir, men vi åpner for at det kan bygges høyere enn i dag bak Høyblokka og i områdene rundt. Det begrunnes i god tomteutnyttelse og i at vi ønsker et godt, grønt og åpent regjeringskvartal, sier Jan Tore Sanner.

Vil skape muligheter - Så det kan bli flere superblokker? Og betyr det at også kan Høyblokka bli høyere på baksiden, mot Grubbegata? Spør Dagbladet.

- Vi har ikke kommet så langt at vi har tatt noen endelige beslutninger. Vi vil skape muligheter, og går nå inn i den videre idéfasen, der arkitekter også kommer inn. Men vi åpner for at det kan bygges videre i høyden, fortsetter Sanner.

Høyblokka blir som i dag ut mot Akersgata og på de to kortsidene av bygget. På baksiden kan bygget bygges ut. Ikke bare i bredden, men også kanskje i høyden. Dette er for å gjøre Høyblokka til et mer funksjonelt bygg enn det var tidligere. Både Y-blokka, S-blokka og R4 rives.

Forandre, men bevare Både Solberg og Sanner understreker at kunsten i Y-blokka, både inn- og utvendig, bevares. Kunsten av Carl Nesjar og Pablo Picasso bevares dermed.

- Vi skal forandre, men vi skal bevare. Men med denne avgjørelsen vil hendelsen alltid være med oss og vil aldri bli glemt. Her skal vi nå forene historen med framtida, sier Erna Solberg.

Mulig bråk om åpne landskap Men det er ikke bare utenfor regjeringskvartalet at regjeringen ønsker åpent rom. Politikerne og byråkratene i de ulike departementene har hittil hatt egne kontor.

<strong>SKAL RIVES:</strong>  Bygningen R4 (i bakgrunnen) er en av byggene som skal rives. Her er Erna Solberg og Jan Tore Sanner under dagens pressekonferanse der de presenterte planene for det nye regjeringskvartalet.  Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
SKAL RIVES: Bygningen R4 (i bakgrunnen) er en av byggene som skal rives. Her er Erna Solberg og Jan Tore Sanner under dagens pressekonferanse der de presenterte planene for det nye regjeringskvartalet. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

Når det nye regjeringskvartalet står klart, en gang mellom 2023 og 2025, vil de aller fleste som jobber i de ulike departementene jobber i kontorlandskap. Eller såkalte aktivitetsbaserte arbeidsplasser. Kilder Dagbladet har vært i kontakt med, sier at dette kan skape bråk og irritasjon blant mange ansatte.

- Men folk skal få fast plass, beroliger Jan Tore Sanner.

<strong>FÅR SKRYT:</strong> Flere av byråkratene som har jobbet med framtida til regjeringsbygningene gir via Dagbladet skryt til Jan Tore Sanner og Erna Solberg for å være beslutningsdyktige når det gjelder områdets framtid.Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
FÅR SKRYT: Flere av byråkratene som har jobbet med framtida til regjeringsbygningene gir via Dagbladet skryt til Jan Tore Sanner og Erna Solberg for å være beslutningsdyktige når det gjelder områdets framtid.Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer