Åpner for tidlig vaksine-godkjenning

Legemiddelverket åpner for at man kanskje kan godkjenne en coronavaksine tidligere enn planlagt. Helsedepartementet lover at rundt en prosent av EUs vaksiner kommer til Norge.

KAPPLØP: Ass. helsedirektør i Helsedirektoratet Espen Rostrup Nakstad om vaksine-kappløpet som pågår for tiden. Vis mer
Publisert

Håpet har vært at en coronavaksine kan godkjennes før jul. En mer realistisk plan har vært at vaksinen sannsynligvis kan godkjennes i månedsskifte januar-februar.

Medisinsk fagdirektør Steinar Madsen i Legemiddelverket er optimistisk

- Godkjenningen kan være klar i månedsskiftet januar-februar, men det kan skje tidligere, og det kan skje seinere, sier medisinsk fagdirektør Steinar Madsen i Legemiddelverket til Dagbladet.

Han sier likevel at de siste dager meldinger fra vaksineselskapene er lovende, og at det kan innebære at man får godkjent vaksinene snart.

- Lovende

- Det virker jo lovende. Det har i det siste kommet vaksineresultater som nærmest har overbydd hverandre, sier Madsen.

VAKSINE: Vaksinen kan komme snart, sier Legemiddelverket. Foto: Joel Saget / AFP / NTB
VAKSINE: Vaksinen kan komme snart, sier Legemiddelverket. Foto: Joel Saget / AFP / NTB Vis mer

Statssekretær Anne Grethe Erlandsen i Helse- og omsorgsdepartementet er glad for Madsens positivitet.

- Det er positivt at Legemiddelverket har optimistiske anslag for når en vaksine kan bli godkjent for bruk i Norge. Vi håper Madsen har rett, skriver Erlandsen i en e-post til Dagbladet.

Overbyr hverandre

JUL: Statsminister Erna Solberg sier at det er for tidlig å slå fast om jula blir avlyst eller ikke. Reporter: Mats Rønning. Video: Jonas Andersen Vis mer

De siste dagene har det kommet nyheter på løpende bånd fra vaksineselskapene.

- Først kommer BioNTec med en vaksine som de sier er 90 prosent effektiv, så kommer russerne og Sputnik med 92 prosent, så Moderna med 94,5 prosent, så kommer BioNTec igjen med 95 prosent effektivitet etter at studien ble ferdig, sier Madsen.

Disse tallene basere seg på undersøkelser og forsøk som selskapene selv har gjennomført. Resultatene av disse skal nå oversendes EU for kvalitetssikring, deretter kan de bli godkjent i EU og Norge.

De mest aktuelle vaksinene nå er den BioNTec og Pfizer samarbeider om å utvikle, den britiske vaksinen til AstraZeneca og Oxford-universitetet og vaksinen til spanske Moderna Biotec. AstraZeneca har foreløpig ikke publisert hvor effektive de mener at vaksinen er.

Pfizer, AstraZeneca og Moderna har alle sammen igangsatt prosessen for å bli godkjent av EU.

En prosent til Norge

Norge har inngått en avtale med EU om innkjøp av coronavaksiner.

EU har allerede inngått en avtale med Pfizer-BioNTec om kjøp av 300 millioner vaksinedoser. Torsdag morgen skrev Danmarks helseminister Magnus Heunicke på Twitter at de hadde sikret seg mange nok doser til å vaksinere to millioner dansker.

- Norge er omfattet av EUs vaksineavtaler, og vi er derfor i likhet med Danmark tilsluttet vaksineavtalen med Pfizer. Norges andel utgjør omtrent 1 prosent av det samlede volumet fra EUs avtaler, skriver statssekretær Anne Grethe Erlandsen i Helse- og omsorgsdepartementet i en e-post til Dagbladet.

Dersom Pfizer da hadde vært eneste vaksine som ble godkjent, hadde det kommet rundt tre millioner doser til Norge i denne omgang. Det holder til å vaksinere 1,5 million mennesker, fordi hver person trenger to doser av Pfizers vaksine.

HOLDER STENGT: Raymond Johansen tror tiltakene vil fortsette over jul i år. Video: Dagbladet TV Vis mer

Går så fort som det går

Assisterende helsedirektør Espen Nakstad er ikke overrasket over at det kommer tall fra selskapene på rekke og rad.

- Når et selskap først går ut med foreløpige tall, så er det ikke så rart at de andre også gjør det, sier Nakstad til Dagbladet.

- Det som er avgjørende nå er dokumentasjonen de kan framlegge for EU, for å vise at den er trygg. Det er det som trengs for å få den godkjent, sier han.

Han understreker at denne prosessen kommer til å ta så lang tidsrom nødvendig.

- Dette går så fort som det går, det er fortsatt mye som ikke er avklart. Vi vet ikke om den første vaksinen er klar om to uker, fire uker eller to måneder, sier han.

- Men det er tegn i tiden som tyder på at de i alle fall ikke er så veldig langt unna å søke om godkjenning.

Lover god informasjon

Folkehelseinstituttet jobber nå med å legge en plan for hvem som skal prioriteres når det kommer en vaksine.

- Vi vet ikke hvilke vaksiner som blir godkjent, vi vet ikke når de blir godkjent, vi vet ikke når de kommer til Norge, vi vet ikke hvilke bruksområder de enkelte vaksinene vil ha eller hvem som kommer til å få tilgang til dem først, før arbeidet til Folkehelseinstituttet blir ferdig, sier Nakstad.

Han avslutter med ett løfte:

- Det blir mye spekulasjoner, men dette går raskt, og alle skal få god informasjon om dette, lover Nakstad.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer