Donald Trumps mange rådgivere:

- Åpner for Trumps verste innfall

Rådgivere med egne meninger forsvinner en etter en, og erstattes av lojalister. Det åpner døra for Donald Trumps verste innfall, mener ekspert.

KREVER LOJALITET: USAs president Donald Trump krever lojale ansatte, og helst de som sier «ja», mener norske eksperter. Foto: Reuters / NTB Scanpix
KREVER LOJALITET: USAs president Donald Trump krever lojale ansatte, og helst de som sier «ja», mener norske eksperter. Foto: Reuters / NTB ScanpixVis mer

De er blitt mobbet ut, sparket ut og tvunget ut av Donald Trumps administrasjon, og erstattet med noen som er villige til å stryke presidenten medhårs for å unngå glefs.

Det er tre norske USA-kjenneres vurdering av den tilsynelatende kontinuerlige strømmen av rådgivere og ministere som har forlatt Trumps innerste sirkel siden 20. januar 2017.

- På et plan åpner det for Trumps verste innfall, sier USA-kjenner Anders Romarheim, forsker ved Institutt for forsvarsstudier (IFS) ved Forsvarets høgskole (FHS).

Han beskriver det å jobbe for Trump som «politisk ekstremsport».

- Fornedrer dem

For som i ekstremsport er lista over dem som har skadet sine politiske liv etter å ha arbeidet for Trump lang. Flere enn 30 høytstående rådgivere er sparket, tvunget til å gå av eller har gått av.

Sist i rekka er John Bolton, Trumps nasjonale sikkerhetsrådgiver, som på Twitter tidligere i uka fikk beskjed om at han var ferdig i toppjobben. Han var Trumps tredje nasjonale sikkerhetsrådgiver siden 2017. Tidligere president George W. Bush (2005-2009) hadde bare to nasjonale sikkerhetsrådgivere på åtte år. Obama hadde tre.

Boltons avgang følger et mønster, mener Hilmar Mjelde, USA-ekspert ved Universitetet i Bergen.

SELVSKRYT: Trump jobber nå for at han og den berømte sveisen skal få fortsatte i presidentstolen også etter 2020. Video: Ap Vis mer

- Trump mister sansen for dem, og så kommer det lekkasjer til mediene om at «den og den» ikke lenger er på godfot med presidenten. Så ekskluderes de fra viktige møter. Det er kjent fra flere administrasjoner, sier Mjelde.

Han mener Trump forlanger «absolutt lojalitet» fra rådgivere, men mener at det i seg selv ikke er uvanlig.

- Det som er uvanlig er at han ikke alltid er lojal tilbake. Han gir komplementer med et lite spark i tillegg. Han fornedrer dem og vitser på deres bekostning. Det har vi sett flere tilfeller av, sier Mjelde.

Han sikter spesifikt til allerede nevnte Bolton; Rex Tillerson, tidligere utenriksminister; Jeff Sessions, tidligere justisminister, og Nikki Haley, tidligere FN-ambassadør.

INNFLYTELSE: Trumps eldste datter, Ivanka Trump, er én av få rådgivere i Det hvite hus man anser for å ha innflytelse over presidenten. Foto: Reuters / NTB Scanpix
INNFLYTELSE: Trumps eldste datter, Ivanka Trump, er én av få rådgivere i Det hvite hus man anser for å ha innflytelse over presidenten. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer

- Hengt ut

Å rekruttere nye personer til disse stillingene, blir da mer krevende, mener Svein Melby, USA-ekspert og seniorforsker ved IFS.

- Hvem er villige til dette, etter å ha sett andre blitt avskjediget og hengt ut til spott og spe? Det er en stadig krympende gruppe. De må også forstå at den eneste måten å overleve på er å tilrettelegge og drive brannslokking for det Trump måtte finne på, sier Melby.

Han får støtte av kollega Romarheim, som på spørsmål fra Dagbladet om hva slags type personer Trump nå ser etter for å fylle tomrommet etter Bolton, parerer med følgende spørsmål:

UGJENKJENNELIG?: Flere medier har lagt merke til at Barron Trump tilsynelatende har endret seg i løpet av sommeren. Video: CNN Vis mer

- Hvem kan tenke seg å sitte i denne krevende stillingen, som hyppig skiftes ut? Det er nærliggende å tro at det bare er Trump-lojalister som ønsker det, sier Romarheim.

Det er nok også de Trump ser etter, ifølge ekspertene, men UiB-forsker Mjelde mener også at presidenten har flere kriterier.

- Normalt er det tre egenskaper presidenter søker i sine medarbeidere: kompetanse, integritet og lojalitet. Men de må også ha kjemi med presidenten. Trump vektlegger særlig lojalitet og kjemi. Han ønsker seg folk han føler seg komfortabel med, sier Mjelde.

- FORNEDRET: Tidligere justisminister Jeff Sessions er blant flere USA-eksperten Hilmar Mjelde mener er blitt fornedret av Trump. Foto: Rex / NTB Scanpix
- FORNEDRET: Tidligere justisminister Jeff Sessions er blant flere USA-eksperten Hilmar Mjelde mener er blitt fornedret av Trump. Foto: Rex / NTB Scanpix Vis mer

Trumps lederstil

Trump er imidlertid langt fra den første presidenten som ikke liker å bli motsagt, ifølge UiB-forsker Mjelde, som spesifikt også nevner demokratene Lyndon B. Johnson og Bill Clinton og republikaneren Richard Nixon.

- De var kjent for korte lunter eller at de mislikte å bli motsagt, men effekten kan være stor. Rådgivere vegrer seg da for å gi ærlige råd, i frykt for å gjøre presidenten sint. Man ender da fort opp med ja-folk og gruppetenkning, sier Mjelde, som mener Trump har blitt langt mer selvsikker i jobben siden han ble president 20. januar 2017.

- Han omgir seg med ja-folk, aksepterer ikke institusjonell motstand og spiller staben opp mot hverandre. Det er hans lederstil, sier Mjelde.

Og da er vi på sett og vis tilbake til start. For da Trump tok sin overraskende valgseier, ble han og apparatet rundt ham overveldet, mener Mjelde.

- Da tok han folk på anbefaling fra andre, som tidligere nasjonal sikkerhetsrådgiver H.R. McMaster og tidligere stabssjef Reince Priebus. Disse er nå blitt erstattet med personer som er villige til å «la Trump være Trump», sier han.

- HENGT UT: Rex Tillerson, tidligere utenriksminister, ble også skjelt og hengt ut av presidenten, ifølge ekspertene. Foto: Rex / NTB Scanpix
- HENGT UT: Rex Tillerson, tidligere utenriksminister, ble også skjelt og hengt ut av presidenten, ifølge ekspertene. Foto: Rex / NTB Scanpix Vis mer

«Førstedama»

Å si nei til Trump, og å komme unna med det, kan virke å være en medfødt - eller inngift - gave. Slik argumenterer i alle fall IFS-forsker Anders Romarheim.

- Den som har klart å påvirke Trump, er Ivanka Trump, sier Romarheim.

For da USA i 2017 avfyrte 59 kryssermissiler mot en syrisk luftbase som et svar på Assad-regimets bruk av kjemiske våpen, skal Ivanka Trump, presidentens eldste datter, ha vært svært sentral i Trumps avgjørelse.

Som følge av datterens innflytelse har Romarheim flere ganger beskrevet henne som USAs virkelige «førstedame».

- I politiske termer er Ivanka Trump USAs førstedame. Det er jo noe nepotisme over det, men man skal ikke undervurdere hvor mye hun har fått til, sier Romarheim.

AVSTAND: Tidligere FN-ambassadør Nikki Haley tok til motmæle mot Trump etter at hun gikk av. Foto: AFP / NTB Scanpix
AVSTAND: Tidligere FN-ambassadør Nikki Haley tok til motmæle mot Trump etter at hun gikk av. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer

I krig

Sammen med ektemannen Jared Kushner, som også jobber i Det hvite hus, er hun blant de få som har øret til den amerikanske presidenten. Og sammen har ekteparet fått Trump til å foreta kursendringer det for mange var vanskelig å forestille seg, mener Romarheim.

- Hun klarte jo, flankert av Kushner, å ta knekken på den mest trumpianske politikeren noensinne, sett bort fra Trump selv: Stephen Bannon, sier Romarheim.

Bannon var Trumps sjefstrateg under valget, og blir viden kreditert for å ha snudd valgkampen til presidentens favør. I Det hvite hus ble han derfor ansatt som sjefstrateg. Han skulle ha ansvaret for å virkeliggjøre Trumps politiske agenda, som i stor grad sammenfalt med Bannons egen agenda.

- Bannon kom i krig med Ivanka og Jared, og tapte. Selv ikke strategen som vant valget for Trump, varte i mer enn seks måneder, sier Romarheim.

Derfor har Romarheim, når han holder foredrag om amerikansk midtøsten-politikk, kommet med følgende bemerkning:

- Den nasjonale sikkerhetsrådgiveren leder kanskje det nasjonale sikkerhetsrådet, men det er irrelevant hva rådet foretar seg, hvis noe allerede er banket gjennom det trumpianske familierådet, sier Romarheim.