Baneheia-saken:

Åpner for unikt rettsdilemma

Mens Viggo Kristiansen venter på svar om Baneheia-saken, kan han bli dømt til nye år i forvaring. Retten står overfor et dilemma som aldri før har blitt behandlet i Norge.

FORVARINGSDØMT: Viggo Kristiansen sitter fremdeles fengslet på Ila mens han venter på hva som skjer videre med saken. Foto: Eivind Pedersen / Dagbladet
FORVARINGSDØMT: Viggo Kristiansen sitter fremdeles fengslet på Ila mens han venter på hva som skjer videre med saken. Foto: Eivind Pedersen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Mens statsadvokaten i Oslo skal ta en avgjørelse om hvorvidt det blir full rettsbehandling eller bare en frifinnelse for Viggo Kristiansen, står den forvaringsdømte 41-åringen i en situasjon ingen andre har gjort i norsk rettshistorie. Han risikerer å bli dømt til ytterligere forvaring på Ila fengsel, til tross for at Gjenopptakelseskommisjonen har åpent for at han kan være dømt på et bevisgrunnlag som ikke er godt nok.

I et brev sendt til Asker og Bærum tingrett tirsdag, viser Viggo Kristiansens advokat, Arvid Sjødin, til at gjentakelsesfare ikke kan brukes som grunnlag for en videre forvaring i Baneheia-saken. Årsaken er at det nå er åpnet for at Kristiansen er feilaktig dømt, og at man dermed ikke kan si at det er snakk om gjentakelse.

- Spørmålet er om retten kan lukke øynene for at saken er gjenåpnet, legge til grunn Agder lagmannsretts dom av 13.02.2002 som om ingenting er skjedd, og følge eventuelle sakkyndige som tror, ut over enhver rimelig tvil, at Viggo Kristiansen har opptrådt slik dommen beskriver, heter det i brevet fra advokaten.

Vil ha fire nye år

Sjødin legger til at spørsmålet er unikt - hvilken betydning en gjenåpnet forvaringsdom skal få for vurdering av forlengelsesspørsmålet, er aldri tidligere behandet i norsk rett.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer