Åpner for utvidet overvåkning i Sverige

Den svenske Riksdagen sa ja.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Den svenske Riksdagen sa onsdag kveld ja til en omstridt lov om utvidet overvåking av e-post og telefonsamtaler.

Det omstridte avlyttingsloven ble vedtatt med 143 mot 138 stemmer, etter at regjeringen lovte å modifisere loven og bygge inn sterkere personvern.

Flere riksdagsmedlemmer fra de borgerlige regjeringspartiene truet med å stemme mot regjeringens forslag dersom loven ikke ble endret.

Forsvarsminister Sten Tolgfors fra Moderaterna kom kritikken i møte og forsikret tirsdag kveld at integritetsvernet i loven skulle styrkes gjennom tillegg til loven, blant annet sterkere kontroll med avlyttingsvirksomheten.

Både datatilsynet og en parlamentarisk kommisjon skal ha tilsyn med avlyttingsvirksomheten. Det kan også bli aktuelt å opprette et eget personvernombud.

Omfattende avlytting

Den nye loven gir Försvarets Radioanstalt (FRA) rett til å avlytte alle telefonsamtaler og datatrafikk over kabelnett inn og ut av Sverige. Det betyr også at mye av innenlandsk e-post blir avlyttet, siden den går over utenlandske servere.

Lovforslaget har møtt voldsom kritikk fra opposisjonen og fra svenske storaviser, som mener den omfattende overvåkingen gjør Sverige til en spionstat. Også samtlige politiske ungdomsorganisasjoner har gått mot lovforslaget.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer