Åpner for utvidet overvåkning i Sverige

Den svenske Riksdagen sa ja.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den svenske Riksdagen sa onsdag kveld ja til en omstridt lov om utvidet overvåking av e-post og telefonsamtaler.

Det omstridte avlyttingsloven ble vedtatt med 143 mot 138 stemmer, etter at regjeringen lovte å modifisere loven og bygge inn sterkere personvern.

Flere riksdagsmedlemmer fra de borgerlige regjeringspartiene truet med å stemme mot regjeringens forslag dersom loven ikke ble endret.

Forsvarsminister Sten Tolgfors fra Moderaterna kom kritikken i møte og forsikret tirsdag kveld at integritetsvernet i loven skulle styrkes gjennom tillegg til loven, blant annet sterkere kontroll med avlyttingsvirksomheten.

Både datatilsynet og en parlamentarisk kommisjon skal ha tilsyn med avlyttingsvirksomheten. Det kan også bli aktuelt å opprette et eget personvernombud.

Omfattende avlytting


Den nye loven gir Försvarets Radioanstalt (FRA) rett til å avlytte alle telefonsamtaler og datatrafikk over kabelnett inn og ut av Sverige. Det betyr også at mye av innenlandsk e-post blir avlyttet, siden den går over utenlandske servere.

Lovforslaget har møtt voldsom kritikk fra opposisjonen og fra svenske storaviser, som mener den omfattende overvåkingen gjør Sverige til en spionstat.
Også samtlige politiske ungdomsorganisasjoner har gått mot lovforslaget.


Demonstrerte
Flere hundre demonstranter troppet onsdag morgen opp foran Riksdagen i Stockholm for å vise sitt raseri mot forslaget.

- Liberalisme er ikke det samme som avlytting, liberalisme står for frihet, ropte Martina Kurin, en av mange demonstranter, ifølge nettutgaven til Dagens Nyheter.

Blant demonstrantene var det svært mange som plasserte seg på den politiske høyresiden. I tillegg til den fysiske manifestasjonen foran Riksdagen, flommet det over av sinte blogginnlegg på internett.


(NTB)

PROTESTER: Den nye overvåkningsloven ble møtt med protester. Foto: Leif R. Jansson, Scanpix
PROTESTER: Den nye overvåkningsloven ble møtt med protester. Foto: Leif R. Jansson, Scanpix Vis mer
Åpner for utvidet overvåkning i Sverige