Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Åpner for Vimpelcom-høring

Riksadvokaten i nytt brev til Stortinget.

GRILLET: Her er daværende konsernsjef Jon Fredrik Baksaas (t.v.) og Martin Kolberg (Ap) i kontroll- og konstitusjonskomiteens første åpne høring om Vimpelcom-saken i Stortinget i januar i fjor. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
GRILLET: Her er daværende konsernsjef Jon Fredrik Baksaas (t.v.) og Martin Kolberg (Ap) i kontroll- og konstitusjonskomiteens første åpne høring om Vimpelcom-saken i Stortinget i januar i fjor. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Riksadvokaten åpner for at Stortingets kontrollkomite kan gjenoppta sine planer om å holde åpen høring om Telenors eierskap i Vimpelcom.

Leder av kontroll-komiteen Martin Kolberg (Ap) understreker overfor Dagbladet at denne saken ikke bare handler om jus, men også om moral. Derfor mener han det er viktig at komiteen går videre med saken og beslutter en ny høring.

- At de har begått kriminalitet i omfattende grad gjennom mange år er en alvorlig kriminalsak.  Det er styret i selskapet som har ansvaret for at det ikke begås kriminalitet. Kriminalsaken har ikke vi noe med, men dette handler også om moral. Det som har skjedd er et tydelig brudd på Stortingets vedtak om null-tolleranse for korrupsjon, sier Kolberg til Dagbladet.

Kontrollkomiteen hadde planlagt høring før jul, men denne ble utsatt etter at Riksadvokaten skrev brev til komiteen og argumenterte for at en åpen høring i Stortinget kan forstyrre etterforskingen i saken.
Komiteen etterkom Riksadvokatens ønske og satte høringen på vent i et halvt år. Nå har altså Riksadvokaten skrevet et nytt brev til komiteen hvor de sier at faren for bevisforspillelse nå er over og at komitéen kan ta opp sitt arbeid uten å ødelegge for etterforskingen. Det var NRK som først meldte dette i dag.

Innrømmet I brevet skriver riksadvokat Tor-Aksel Busch at utsettelsen har vært viktig, men at Økokrim nå har kommet et godt stykke videre i arbeidet og har foretatt en rekke avhør. I tillegg viser han til at nederlandske og amerikanske påtalemyndigheter offentliggjorde omfattende rapporter om faktaene i saken da de inngikk forliket med Vimpelcom, der selskapet innrømmet korrupsjon og aksepterte å betale 6,8 milliarder kroner i bøter og inndragning.

«Nederlandske og amerikanske myndigheter kunngjorde som kjent 18. og 19. februar i år ulike beslutninger og avtaler i sakskomplekset, og har i denne forbindelse åpent redegjort forholdsvis detaljert om sakens faktum, herunder om innholdet av enkelte e-poster og møtereferater», skriver Busch.

- Dette viser hvor alvorlig denne saken er. At et selskap der Telenor eier 33 prosent og har stemmerett for 43 prosent, og der styremedlemmene har vetorett kan holde på med dette i år etter år er svært alvorlig. Derfor der prisverdig at den nye styrelederen sier at her har ikke styret gjort nok. Det er i tydelig kontrast til hva Aaser og Baksaas sa, nemlig at de hadde gjort det de kunne og at dette var «vanlig forretningspraksis», sier Kolberg.

Da komiteen gjennomførte den første høringen i januar 2015 var Jon Fredrik Baksaas fortsatt konsernsjef og Sven Aaser var styreleder. Siden da er begge de to byttet ut.

Før sommeren Riksadvokaten skriver til at Økokrim nå på nytt har vurdert muligheten for bevisforspillelse.

«Påtalemynalgheten er innforstått med at omtalte høring kan finne sted før 1. juni d.å. om det av komiteen finnes hensiktsmessig og ønskelig. I så fall er det intet som tyder på at Økokrims videre arbeid med saken av den grunn vil kunne bli skadelidende.»

Kolberg sier at de nå vil diskutere en dato for ny høring på komiteens neste møte, som er på tirsdag. Styreleder Gunn Wærsted sa til Dagbladet i går at granskingen Telenor har bestilt av Deloitte vil være ferdig i april-mai.

- Vil det være naturlig å vente på den granskingen?

- Det er av de tingene vi vil diskutere tirsdag, sier Kolberg.