ÅPNER DIREKTERUTE: Hainan Airlines skal i første omgang sette opp tre flyvninger i uka på strekningen Beijing - Oslo. Foto: REUTERS / Stringer / NTB scanpix
ÅPNER DIREKTERUTE: Hainan Airlines skal i første omgang sette opp tre flyvninger i uka på strekningen Beijing - Oslo. Foto: REUTERS / Stringer / NTB scanpixVis mer

Åpner første direkterute til Kina noen sinne

Historisk avtale for Avinor.

BEIJING/OSLO (Dagbladet): I forbindelse med at det norske kongeparet er på statsbesøk i Kina, ble det i natt annonsert en historisk avtale.

For nå skal det for første gang lanseres direkteruter fra Oslo til Beijing. Det er også første gang det er direkterute mellom Norge og Kina.

Det kinesiske flyselskap Hainan Airlines skal i første omgang sette opp tre flyvninger i uka på strekningen.

MASSESIGNERING: 24 kontrakter ble signert under det norsk-kinesiske toppmøtet i natt. Foto: Bjørn Langsem
MASSESIGNERING: 24 kontrakter ble signert under det norsk-kinesiske toppmøtet i natt. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

Avinor og Hainan signerer i dag en kontrakt på dette, på toppmøte mellom norsk og kinesisk næringsliv i Beijing i forbindelse med det norske statsbesøket her.

- Viktig for økonomien

Den ny direkteruta vil ta åtte og en halv time. Det vil være en tidsbesparelse på flere timer fra i dag, når flyvninger til Kina må gå via andre store luftfartsknutepunkter som Stockholm og København.

- Dette vil være viktig for den norske økonomien, for å få turister hit og for å få laksen ut. Dette er en milepæl, sier Øyvind Hasaas, lufthavndirektør ved Oslo Lufthavn, som signerer kontrakten på vegne av Avinor.

AVTALE: Det var lufthavndirektør ved Oslo Lufthavn, Øyvind Hasaas, som fikk æren av å undertegne avtalen tirsdag. Her er han sammen med visepresident i Hainan, Tan Xain Dong. Foto: Bjørn Langsem
AVTALE: Det var lufthavndirektør ved Oslo Lufthavn, Øyvind Hasaas, som fikk æren av å undertegne avtalen tirsdag. Her er han sammen med visepresident i Hainan, Tan Xain Dong. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

Flyvningene skal etter planen starte til våren.

Hainan Airline er ett av Kinas største flyselskap og har over 600 fly. Samtidig eier selskapet flere digre resorts på øyprovinsen Hainan - Kinas svar på Syden, skriver NTB.

Over 300 topper fra norsk næringsliv er i Kina i forbindelse med statsbesøket. Det er den største næringslivsdelegasjonen fra Norge noen sinne.

40 kontrakter skal signeres i løpet av turen.

Flykontrakten var bare en av 24 kontrakter som ble signert med kongeparets tilstedeværelse på toppmøtet China Norway Business Summit i natt.

Også Eknornes, Kongsberg Gruppen, DNB Bank, Itslearning og flere andre selskaper har signert kontrakter i en massesignering i natt.

Også politiske avtaler

Senere i dag skal også tre bilaterale avtaler signeres, når kongen møter Kinas president Xi Jinping sammen med utenriksminister Ine Eriksen Søreide og næringsminister Torbjørn Røe Isaksen.

Det handler om idrett, handel og forskning. Idrettsavtalen går blant annet ut på at Norge skal hjelpe Kina med å bli gode i langrenn og vintersport fram mot 2022- en avtale som er en utvidelsen av avtalen de to landene allerede har på området.

Et stort antall kinesiske utøvere skal i årene som kommer sendes til Norge for å trenes opp ved hjelp av norsk ekspertise på vintersport.

På handelssiden er det Innovasjon Norge som skal inngå et samarbeid med sitt kinesiske motstykke, en avtale som skal gjøre det lettere for norske bedrifter i møte med kinesisk næringsliv.