Depresjonstida:

Åpner graven til «samfunnsfiende nummer én»

John Dillinger - en folkehelt og samfunnsfiende ble drept av FBI. Mange mener at drapet var iscenesatt og at graven med hans navn på, ikke inneholder hans lik.

PÅ UTSTILLING: I desember 1934 ble Dillingers kropp stilt ut på et likhus i Chicago i halvannet døgn. Horder av nysgjerrige blikk ( rundt 15 000) var tilstede for å få et glimt av den døde gangsteren. Foto: AP Photo / NTB Scanpix
PÅ UTSTILLING: I desember 1934 ble Dillingers kropp stilt ut på et likhus i Chicago i halvannet døgn. Horder av nysgjerrige blikk ( rundt 15 000) var tilstede for å få et glimt av den døde gangsteren. Foto: AP Photo / NTB ScanpixVis mer

John Dillinger var en bankraner som herja under depresjonstida. Av FBI ble han døpt til USAs «samfunnsfiende nummer én». Hans kriminelle karriere tiltrakk seg stor oppmerksomhet i pressen og blant folket. Sammen med blant andre Bonnie & Clyde presenterer han tiden som ble kalt «public enemy era».

På et tidspunkt ble det utlovet en belønning på 10 000 dollar for Dillingers hode.

85 år etter hans død har nevøen til den beryktede gangsteren, Michael C. Thompson søkt om å åpne graven på Indianapolis gravlund, melder AP.

- Kritisk å finne ut om han ble drept

Den kommende oppgravingen kan ta livet av myter og konspirasjonsteorier som har florert de siste åra.

Helsedepartementet i Indiana godkjente søknaden 3. juli. Når liket skal tas opp av graven vil det bli dekket som en del av en dokumentar produsert av The History Channel.

En talskvinne for delstaten Indiana sier at det er forventet at oppgravingen vil finne sted den 16. september.

MUGSHOT: John Dillinger ble arrestert rundt desember 1933 for en rekke forbrytelser. Foto: Chicago Tribune historical photo / NTB Scanpix
MUGSHOT: John Dillinger ble arrestert rundt desember 1933 for en rekke forbrytelser. Foto: Chicago Tribune historical photo / NTB Scanpix Vis mer

Både niesen og nevøen til Dillinger sier at personen som ble skutt og drept utenfor et teater i Chicago 22 juli 1934, mest sannsynlig ikke er deres onkel, John H. Dillinger.

Ifølge The Guardian sier de at øyenfargen til personen som ble drept ikke samsvarer med Dillinger, ørene hans var formet annerledes, at fingeravtrykkene ikke stemmer og at mannen hadde en hjertesykdom. De ønsker rettsmedisinske analyser og muligens DNA-testing for å sikre en positiv identifikasjon.

- Vi er overbevist om at det er kritisk å finne ut om Dillinger levde etter at han ble rapportert død. Hvis han ikke ble drept 22 juli 1934, har vi lyst til å finne ut hva som skjedde med ham. Hvor han bodde, om han fikk barn, og om det da lever noen barn eller barnebarn, skriver begge i dokumentet.

Men å grave opp liket av Dillinger kommer ikke til å bli lett.

Lettere sagt enn gjort

Familien la nemlig et beskyttende lag med betong og skrapmetall over kista. En skulle tro det var tilstrekkelig, men de la fire forsterkede betongplater oppå der igjen, forteller historiker Susan Sutton fra Indiana Historical Society.

- Jeg tror det blir en tøff oppgave å komme seg gjennom alt det der, sier hun til AP.

POSERER: Dillinger viser stolt fram to våpen som han holder i hver sin hånd. Foto: AP Photo / NTB Scanpix
POSERER: Dillinger viser stolt fram to våpen som han holder i hver sin hånd. Foto: AP Photo / NTB Scanpix Vis mer

Den i overkant solide sikringen av gangsteren skyldes frykten for at noen ville grave han opp og krenke liket, eller stjele det. Familien hadde faktisk blitt tilbudt penger for å låne ut kroppen hans til utstilling, så de var bekymret, forteller historikeren.

Rømte fra fengsel med trepistol

Allerede tidlig i tjueåra ble han dømt til en lang fengselsstraff. Da han slapp ut av fengselet samlet han en bande. Sammen utførte de en rekke bankran, plyndring av våpenlager og drap.

I 1934 drepte han en fangevokter og klarte å rømme fra fengsel, ved hjelp av en pistol laget av tre. Igjen samlet han en bande og la ut på et nytt forbrytertokt.

Da Dillinger var på rømmen tok han plastisk kirurgi for å forandre på ansiktet. Det har også blitt sagt at han prøvde å fjerne fingeravtrykkene sine med syre.

FBI har sagt at Dillingers gjeng drepte ti personer mens de gjennomførte en rekke bankran i Midtvest-regionene i USA.

Selv ble han aldri dømt for drap, i stedet ble han hyllet av mange under de harde 1930-åra der mange amerikanere sleit. Flere mistet hus og gårder gjennom tvangssalg.

HJELPEMIDLENE: Dette bildet viser det medisiniske utstyret som ble tatt i bruk da Dillinger opererte ansiktet og prøvde å fjerne fingeravtrykkene. Foto: AP Photo
HJELPEMIDLENE: Dette bildet viser det medisiniske utstyret som ble tatt i bruk da Dillinger opererte ansiktet og prøvde å fjerne fingeravtrykkene. Foto: AP Photo Vis mer

- Dermed kunne en som Dillinger, som hadde «tatt innersvingen på bankmennene», lett bli en folkehelt. Han var også kjent av enkelte for å være veldig høflig selv mens han ranet folk. Det er en rar kombinasjon, sier Sutton.

Fra drapsmann til filmstjerne

Dillinger ble portrettert av Johnny Depp i filmen «Public Enemies» som kom ut i 2009. Filmen handler om hvordan FBI-agent Melvin Purvis forsøker å stoppe bankranerne og samfunnsfiendene John Dillinger, Baby Face Nelson og Pretty Boy Floyd.

Noen måneder etter at han rømte fra fengsel i 1934 ble Dillinger skutt av FBI på vei ut av et kinolokale med en venninne.

KVINNEN I RØDT: Anna Sage, kvinnen som tipset politiet om at John Dillinger skulle bli med henne på kino. Foto: AP Photo / NTB Scanpix
KVINNEN I RØDT: Anna Sage, kvinnen som tipset politiet om at John Dillinger skulle bli med henne på kino. Foto: AP Photo / NTB Scanpix Vis mer

Venninnen Ana Sage, eller Ana Cumpanas kom opprinnelig fra Romania og sto på lista for å bli utvist fra USA.

Hun og Purvis hadde en avtale om at dersom hun ga Dillinger til dem, skulle hun ikke sendes ut av landet. Sage hadde avtalt med agenten at hun skulle ha på seg en kjole som var oransje og hvit, for å være lett gjenkjennelig. Lyssettingen gjorde at den så mer rød ut, dermed ble hun i avisene kalt «kvinnen i rødt».

Selv om Sage gjorde som hun lovet og «ga» FBI Dillinger, ble hun deportert til Romania i 1936 der hun døde elleve år seinere, ifølge Wikipedia.

Konspirasjonsteoriene rundt Dillingers død er blant annet at familien klarte å lure FBI og fikk dem til å drepe feil mann. Andre mener at FBI aldri drepte Dillinger, men iscenesatte drapet.