Åpner grensene: - Opplagt smitterisiko

Samtidig som sykehusene skriker etter tiltak, åpner Norge grensene for enda flere. - Ser ikke noe problem, sier Tromsø-ordføreren. - Bekymret, sier byrådslederen i Oslo.

ÅPEN: Riksvei 22 i Halden er en av mange grensepasseringer Norge har. Bare sju av dem langs vei har teststasjoner, og siden 6. oktober har alle vært åpne. Her fra nedstengingen. Foto: Torstein Bøe / NTB
ÅPEN: Riksvei 22 i Halden er en av mange grensepasseringer Norge har. Bare sju av dem langs vei har teststasjoner, og siden 6. oktober har alle vært åpne. Her fra nedstengingen. Foto: Torstein Bøe / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
LES ALT OM CORONA

Fredag 26. november opphever regjeringen innreiserestriksjonene og åpner grensene for alle som har gyldig visum eller lovlig opphold i Norge.

I sum blir grensene åpne for alle de som før pandemien kunne reise til Norge.

Samtidig innfører regjeringen et nytt test- og karanteneregime. Kravene skal gjelde for alle de uten et gyldig coronapass, men både Raymond Johansen (Ap), byrådsleder i Oslo, og Steinar Westin, lege og professor emeritus ved NTNU, er bekymret for at kontrollen ikke vil være god nok.

- Mesteparten av Europa, og spesielt i øst, er nå mørkerødt. Det er all mulig grunn til å tro at dette kan bidra til økning i importsmitten, all den tid mange arbeidsinnvandrere er fra Øst-Europa og Baltikum, der vaksinasjonsgraden er så mye lavere enn den er her, sier Westin til Dagbladet.

Samtidig diskuterer verdenssamfunnet igjen diskuterer å stenge sine grenser for reisende fra visse land etter at et nytt mutantvirus er blitt påvist sør i Afrika. Varianten antas å være mer smittsom enn selv delta-varianten.

INNLAGTE: Stadig flere blir innlagt med corona og andre luftveissykdommer på norske sykehus. Espen Rostrup Nakstad kaller situasjonen vanskelig. Vis mer

Test- og karanteneplikt

Alle som kommer til Norge fra og med 26. november, må registrere seg før ankomst. Det gjelder også norske statsborgere med gyldig coronapass.

Kommer du til Norge uten et gyldig coronapass må du framlegge en negativ test som er tatt seinest 24 timer før avreise. Ved ankomst «plikter» man seg til å teste seg, enten ved grensa eller innen 24 timer etter ankomst.

De som ikke har gyldig coronapass må ti dager i karantene på et «egnet oppholdssted», men kan teste seg ut etter tre dager. I fravær av et «egnet» karantenested, må man på karantenehotell.

- Det har vært frynsete kontroll helt siden gjenåpningen, og jeg har ennå ikke sett noen sterke grep for å styrke kontrollen. Tidligere i pandemien var det også «obligatorisk» testing ved grensene, men det var tidvis dårlig oppfølging av dette. Vi hadde ikke kontroll på hvem som ble testet, og de kunne derfor rekke å smitte andre før de selv ble syke, sier professor Westin.

SVARER: Assisterende helsedirektør Espen Nakstad svarer på Dagbladets Corona-spørsmål. Vis mer

- Opplagt smitterisiko

Da det ble innført tilsvarende regler for testing ved grensene i januar i år, gikk tusenvis forbi teststasjonen på Gardermoen. Da hadde man heller ikke kontroll på om de faktisk testet seg innen 24 timer etter ankomst.

Bare noen dager etter strammet regjeringen grepet. Da var det ikke lenger mulig å komme seg ut av Gardermoen uten å ha testet seg.

BYRÅDSLEDER: Raymond Johansen (Ap). Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
BYRÅDSLEDER: Raymond Johansen (Ap). Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer

Det er ikke tilfellet nå.

- Dette er opplagt en smitterisiko, sier Westin.

Også byrådsleder Johansen, som gjennom pandemien har ropt varsko flere ganger om importsmitte, er bekymret.

- At man åpner opp for å holde hjula i gang, det har jeg forståelse for, men jeg er bekymret for om registreringen er god nok. Det må man være. Og man må være sikker på at testene som er gjort de siste 24 timene, er korrekte og ordentlige, sier Johansen.

- Kan straffes

Dagbladet har stilt Helse- og omsorgsdepartementet en rekke spørsmål om hvordan test- og karanteneplikten skal kontrolleres.

- Personer som er pliktig til å teste seg og som uten rimelig grunn ikke vil la seg teste og ikke frivillig forlater Norge, straffes med bøter. Det er også innført plikt til registrering ved innreise til Norge, sier statssekretær Ole Henrik Krat Bjørkholt (Ap), i en uttalelse til Dagbladet.

I tillegg til test- og karanteneregimet, har regjeringen også innført andre tiltak.

- Det er besluttet å oppbemanne Nasjonalt kontrollsenter for innreisende med 20 veiledere, slik at kontrollaktiviteten gjenopptas. Senteret vil ringe opp innreisende og veilede om og kontrollere etterlevelsen av test- og karanteneplikten, sier Bjørkholt.

Nasjonalt kontrollsenter kontaktet tidligere i pandemien alle som kom til Norge, nettopp for å kontrollere om man overholdt karantene- og testkravene.

Da NRK omtalte kontrollsenteret i mars i år, hadde senteret ringt opp innreisende 157 000 ganger. Bare 81 000 av samtalene ble besvart.

STRAMMER INN: Smitten øker i Danmark og regjeringen vil innføre bruk av coronapass i samfunnet igjen, etter anbefaling fra helsemyndighetene i landet. Vis mer

Her er det testing

Bare langs vei er det rundt 70 grenseoverganger til Norge. Bare sju av dem har teststasjoner, ifølge Helsedirektoratet. Seks av sju er døgnåpne. Den sjuende, teststasjonen på Storskog, har samme åpningstider som grensestasjonen.

Alle grenseovergangene ble åpnet 6. oktober.

I tillegg er det teststasjoner på flyplasser med utenriksflyginger. På Gardermoen er teststasjonen åpen så lenge det kommer utenlandske flyginger til flyplassen.

Fysisk er det ingenting som hindrer reisende uten gyldig coronapass å spasere forbi teststasjonene.

Det bekymrer ikke Tromsø-ordfører Gunnar Wilhelmsen (Ap) nevneverdig, til tross for at rekordsmitte og press på sykehusene tvang Nord-Norges største by til å innføre munnbindpåbud, bordservering og krav om hjemmekontor.

Wilhelmsen fester sin lit til at regjeringens tiltak er tilstrekkelige.

- Jeg ser ikke noe problem. Vi i Tromsø går inn i en sesong hvor hele sjømatindustrien skal ta imot flere tusen utenlandske arbeidstakere. Det er viktig at arbeidsgiverne gjør sin del av jobben, og påser at de ansatte har testet seg. Derfor må vi ha et nært samarbeid med industrien og øvrige bransjer, sier Wilhelmsen.

TIMEVIS I KØ: Besøkende og ansatte i Shanghai Disneyland måtte søndag stå mange timer i kø for å teste seg for coronaviruset. Ingen fikk forlate parken før testene var gjennomført. Foto: Chinatopix / AP Vis mer

- For seint

Tromsø-ordfører Wilhelmsen vil også samarbeide med næringslivet om vaksinering av de utenlandske arbeidstakerne, slik statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) har oppfordret til.

- Vi må få vaksinasjonsgraden opp. Det er et viktig virkemiddel for å få færre innleggelser, sier Wilhelmsen.

Av 88 680 polakker i Norge, er bare 44,8 prosent fullvaksinert, skriver NRK, og viser til tall fra FHI. Av 34 404 personer fra Litauen, er bare 46,5 prosent fullvaksinerte, viser de samme tallene.

PROFESSOR EMERITUS: Steinar Westin ved NTNU. Foto: Privat
PROFESSOR EMERITUS: Steinar Westin ved NTNU. Foto: Privat Vis mer

Det er enda lavere enn vaksinegraden i de respektive landene. I Polen er 54 prosent av befolkningen fullvaksinert. I Litauen er 66 prosent av befolkningen fullvaksinert.

NTNU-professor Westin er positiv til at arbeidsgivere og kommuner signaliserer at de vil gå sammen om å vaksinere utenlandske arbeidstakere.

- Men for å stanse importsmitte, er det jo for seint.

CORONA: Helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) mener kommuner med smitte ikke må nøle med å iverksette lokale tiltak. Foto: NTB Vis mer

Over 45 000 søknader

Under pandemien administrerte Landbruksdirektoratet og Sjøfartsdirektoratet søknadsordninger på vegne av hver sin næring.

Ordningene skulle sørge for at utenlandske arbeidstakere som gjorde kritiske samfunnsoppgaver i Norge, fikk innreise til landet da grensene var stengt.

Til sammen har de behandlet over 45 000 søknader. Rundt 13 000 ble avslått.

DEMONSTRERTE: Nederlandsk politi brukte vannkanoner mot koronademonstranter i Haag, melder AFP. Vis mer

Begge søknadsordningene avvikles fredag 26. november. Skulle situasjonen endre seg, er begge direktoratene klare til å gjeninnføre ordningene.

- Ordningen kan komme opp igjen på en dag eller to, forutsatt at ordningen er lik og det ikke kommer regelverksendringer, sier John Malvin Økland, avdelingsdirektør i Sjøfartsdirektoratet.

- Gitt at det er snakk om gjeninnføring uten store endringer, vil ordningen kunne gjenopprettes i løpet av få dager, sier Linn Borsheim, seksjonssjef i Landbruksdirektoratet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer