Åpner grensene for utlendinger

Kristelig Folkeparti vil gjøre det lettere for utlendinger å få arbeidstillatelse i Norge. Gjennom et eget arbeidssøkervisum skal de som skaffer seg jobb innen tre måneder, få bli i landet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Jeg synes det er interessant at partiet jobber med dette, sier statsminister Kjell Magne Bondevik.

Etter det Dagbladet kjenner til var Bondevik positiv til planene, som skal tas opp igjen på neste sentralstyremøte.

Trenger fagfolk

- Sju av ti bedriftseiere sier at mangel på fagfolk kan ta knekken på bedriften deres, sier KrFs næringspolitiske talskvinne, Anita Apelthun Sæle.

Hun viser blant annet til oppstarten av IT-Fornebu, som ifølge Apelthun Sæle trolig vil være avhengig av utenlandske fagfolk, også utenfor EU.

Med tanke på alle dataekspertene som kommer fra India, ser hun også fordelene ved å innføre et eget arbeidssøkervisum:

- Det er klart at det er vanskelig for en indisk dataekspert å få jobb hvis han/hun må søke fra hjemlandet, for så å komme opp hit, og deretter å dra hjem igjen for å søke om arbeidstillatelse, sier Anita Apelthun Sæle.

Et annet eksempel er en bosnisk hjernekirurg som ikke fikk arbeidstillatelse her i landet på grunn av innvandringsstoppen.

- Favoriserer rike

Partiets ungdomsorganisasjon, KrFU, mener dagens lovverk favoriserer folk fra de rike landene i verden. Ellers er politisk asyl eller opphold på humanitært grunnlag eneste måten å komme inn i landet på.

- Opprettholder vi dagens strenge innvandringspolitikk, hjelper vi også dem som tjener penger på menneskesmugling. I tillegg får vi press på asylsøkerinstitusjonene, sier lederen av KrFU, David Hansen.

En liberalisering av utlendingsloven kan imidlertid komme i konflikt med Schengen-avtalen, som krever at alle landene skal ha lik asyl- og innvandringspolitikk.

- Det er slike ting vi må vurdere nå framover, sier statsminister Kjell Magne Bondevik.

- I så fall er denne delen av Schengen-avtalen beklagelig, sier Anita Apelthun Sæle.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer