Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Åpner hivpositiv sædbank

Nå lanseres verdens første HIV-positive sædbank i New Zealand, i et forsøk på å redusere stigmaet for bærere av viruset.

SÆDBANK: Nå åpnes det en sædbank i New Zealand med hivpositive donorer. Foto: NTB Scanpix
SÆDBANK: Nå åpnes det en sædbank i New Zealand med hivpositive donorer. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Onsdag melder The Guardian at verdens første sædbank med sæd fra hivpositive donorer lanseres i New Zealand i forbindelse med verdensdagen for aids.

Sædbanken er digital, og vil henvise mottakere til lokale fertilitetsklinikker.

Hivpositive

For øyeblikket har sædbanken tre hivpositive donorer fra New Zealand. Donorene lever med hiv, men har et så lavt virusnivå i blodet, at det ikke kan oppdages med vanlige metoder, ifølge avisa.

Dette betyr ikke at de har blitt kvitt hivviruset, men at behandlingen virker så bra at viruset ikke kan overføres til andre. Man kan heller ikke smittes ved ubeskyttet sex eller fødsel.

Det er de tre foreningene Body Positive, Ne Zealand Aids Foundation og Positive Women Inc, som står bak prosjektet.

Donor

Damien Ruel-Neal ble diagnostisert med hiv tilbake i 1999. Han sier til Radio New Zealand at da han fortalte om sykdommen, så ble han mobbet og bestemte seg for å slutte i jobben sin.

- Vi har forskning i ryggen som sier at behandling fjerner smittefaren. Jeg har sett mange kvinnelige venner som har hiv, som har fått barn. Det viser at forskning og behandling har gitt oss den muligheten tilbake, sier han.

Selv er han lykkelig gift, og har to barn og tre barnebarn, ifølge BBC.

På verdensbasis var omkring 38 millioner mennesker diagnostisert med hiv eller aids i 2018.

Positiv endring

Legen Mark Thomas, som også er professor ved Auckland University, mener å ha sett en endring i hvordan folk oppfatter personer med hiv etter å ha jobbet med hivpositive i over 30 år.

- Jeg er glad for at vi i vår tid opplever en stor endring i folks oppfatning av hiv, men mange hivpositive opplever fortsatt å bli stigmatisert. Stigmatisering kan føre til at noen slurver med medisineringen, og resultere i en mye mindre effektiv behandling av hiv, sier legen.

Han mener også at stigmatisering kan føre til at personer ikke undersøker seg, og forhindre hivpositive i å motta behandling og støtte.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media