Ensomhet i jula:

Åpner hytta for fremmede

Høytida mange gruer seg til nærmer seg. Mona Raaen har i flere år invitert fremmede til jul, for å hjelpe. I år skal Roger og dattera Lykke gjøre det samme, for aller første gang.

ÅPNE ARMER: Roger Wisth og dattera Lykke gleder seg til å feire en inkluderende jul. Foto: Privat
ÅPNE ARMER: Roger Wisth og dattera Lykke gleder seg til å feire en inkluderende jul. Foto: Privat Vis mer
Publisert

En undersøkelse fra Kirkens Bymisjon sier at 120 000 nordmenn over 15 år gruer seg til jul.

- Flere har vært nødt til å stramme inn for egen del i år, og derfor har man mindre til overs å dele med andre, sier Are Oust til Dagbladet.

Han er professor i finansiell økonomi ved NTNU og tror den nye økonomiske statusen blant mange norske familier gjør at færre har mulighet til å hjelpe andre som sliter.

Men det betyr ikke nødvendigvis at det er mindre hjerterom i denne jula.

Åpner døra

To av dem som åpner døra for fremmede i år er Roger Wisth og dattera Lykke (13). De vil hjelpe dem som gruer seg til høytida.

For første gang inviterer de så mange hytta kan romme til å feire jul sammen med dem på Lifjell.

TRYGGHET: For Wisth-familien er det viktig at de inviterte skal føle seg trygge og inkluderte. Foto: Privat
TRYGGHET: For Wisth-familien er det viktig at de inviterte skal føle seg trygge og inkluderte. Foto: Privat Vis mer

Da Wisth la ut annonsen ble han overrasket over responsen. Etter én dag var det 700 personer som hadde lest annonsen, fire som hadde spurt om hjelp og enda flere som hadde roset initiativet.

- Jeg kan forstå at det kan være vanskelig å be om hjelp, og innrømme at man trenger det. Så vi kommer til å ta det rolig, hytta blir en sone fri for fordømmelse, forteller han til Dagbladet.

Ønsker å hjelpe

I annonsen inviterte Wisth enslige voksne, eneforsørgere med barn og familier med dårlig råd.

- Vi har både tid og mulighet til å hjelpe andre. Om vi kan bidra til at noen får en fin jul, så er det en glede, sier han.

Etter å ha jobbet i Forsvaret i flere år, har Roger Wisth selv opplevd hva krig kan gjøre med mennesker. Derfor er det spesielt viktig for ham å inkludere flyktninger i juletida.

- Det å føle en tilknytning til landet du flykter til og bli godt tatt imot av folket der er veldig viktig, sier han.

Datteras idé

Å inkludere flere i julefeiringen er en idé hele familien støtter og er fornøyd med. Og når det skulle vise seg at det bare blir far og datter hjemme til jul dette året, så de muligheten.

Det var nemlig yngstedattera Lykke som kom med ideen etter at hun hadde lært om fattigdom på skolen. Hun visste ikke at det gjaldt så mange i Norge.

HYTTEKOS: På Lifjell har det allerede kommet mye snø, så Roger Wisth satser på en hvit jul. Foto: Privat.
HYTTEKOS: På Lifjell har det allerede kommet mye snø, så Roger Wisth satser på en hvit jul. Foto: Privat. Vis mer

Tall fra SSB tilsier at flere sliter nå enn før. Blant annet svarte 20 prosent av nordmenn at de ikke ville makte en uforutsett regning på 19 000 kroner, i 2021.

Alle de inviterte som kommer til julefeiring hos Wisth-familien vil få en gave, alt fra klær til leker, tilpasset alder og ønsker.

- Jeg håper at kvelden blir et fullt hus med juletre, god mat og pakker. Kanskje får de voksne senke skuldrene, og slappe av litt så alle har det bra, sier Wisth.

Familien har ikke tenkt til å sløse bort et eneste sekund av julehelga: Det skal drikkes kakao, gå tur på truger, stå på ski og bygge snøhule.

Dessuten, forteller Wisth, er Lifjell-nissen observert i traktene, og kommer trolig på besøk.

- Jeg kjenner ham veldig godt, så han kommer nok innom, sier 52-åringen lurt.

Færre annonser

På Finn.no er det mange som ber om hjelp, men også mange som ønsker å tilby hjelp.

Det finnes flere annonser som tilbyr alt fra gratis julegaver, julekalender til barn og invitasjoner hjem til familier som ønsker å tilby en julekveld til dem som ikke har mulighet til å arrangere det selv.

Nå melder Finn at antall annonser som tilbyr hjelp foreløpig har halvert seg fra 2021, mens etterspørselen har økt. Likevel er det fortsatt mange som ønsker å hjelpe.

Finn.no håper også på at flere tar initiativ til å invitere og hjelpe nå i juletida.

- Det er fremdeles en måned igjen, så vi håper at flere melder sin interesse til å hjelpe. Antall hjelpere pleier å øke i desember, så vi krysser fingrene for det, skriver Linda Glomlien, kommunikasjonsrådgiver i Finn.

En åpen fjøsdør

Mens det er første gang Wisth-familien inviterer fremmede til julefeiring, er dette noe Mona Raaen har gjort flere ganger. Første gang hun bestemte seg for å invitere fremmede til julefeiring, var for fire år siden.

GÅRDSBRUK: Mona Raaen ønsker å inkludere folk både i tradisjonen, men også hjelpe dem som ellers hadde feiret høytiden alene. Foto: Privat
GÅRDSBRUK: Mona Raaen ønsker å inkludere folk både i tradisjonen, men også hjelpe dem som ellers hadde feiret høytiden alene. Foto: Privat Vis mer

- De som kom var helt fantastiske, og det gikk fint selv med min dårlige engelsk, forteller Mona Raaen lattermildt.

Raaen har en sønn og en datter, og holder til på en gård like utenfor Trondheim. Men da barna en jul ikke skulle være hos henne, fikk hun selv kjenne på hvordan en ensom jul kan føles.

FJØSSTELL: For Raaen er dyrene den første prioriteringen. Derfor har hun gitt de inviterte arbeidsoppgaver, så dyrene også skal få en fin jul. Foto: Privat
FJØSSTELL: For Raaen er dyrene den første prioriteringen. Derfor har hun gitt de inviterte arbeidsoppgaver, så dyrene også skal få en fin jul. Foto: Privat Vis mer

- En opplevelse for livet

- Det er jo litt sårt når barna besøker far i jula, så da ville jeg få fokuset over på noe annet. Så mens jeg sto i fjøset og arbeidet så kom jeg på at dette var en fin mulighet til å glede andre på og kanskje hjelpe meg selv i samme slengen, forteller Mona Raaen til Dagbladet.

Dermed arrangerte Raaen storbesøk på gården, hvor alle hjalp til både i fjøset og på kjøkkenet. Et besøk hun nå beskriver som en fantastisk opplevelse.

- Første året gjorde jeg dette alene, så da jeg forklarte planene ble jo familien ganske overrasket. Men når jeg fortalte hvordan det gikk, ville barna bli med også, forteller hun om den nye tradisjonen.

Året etter ble barna med, og det ble en feiring alle sammen var fornøyd med og som de har pratet mye om i ettertid, forteller Raaen.

GÅRDSJUL: - Når alle andre spiser julemiddag, er jeg enda i fjøset og steller dyrene, forteller Raaen. Foto: Privat
GÅRDSJUL: - Når alle andre spiser julemiddag, er jeg enda i fjøset og steller dyrene, forteller Raaen. Foto: Privat Vis mer

- Det er en veldig fin måte å bli kjent med nye mennesker på. Vi fortalte om oss selv, og ting vi hadde gjort. Alle bidro til å skape en fin kveld.

Fast juletradisjon

Corona-pandemien satte tradisjonen på pause, men Raaen håper å kunne hente den opp igjen de neste åra.

Hun forstår at opplegget kan virke skummelt for noen, men oppfordrer alle som kan til å åpne dørene sine.

- Det er ikke for alle, men når man først gjør det oppdager man veldig fort at det ikke er så farlig. Det er utrolig mange bra folk omkring i verden, forteller hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer