Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Åpner igjen

Norges ambassade i Nairobi i Kenya, som i går stengte etter en terrortrussel, åpner igjen i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Men den svenske ambassaden i samme bygning, som stengte allerede tirsdag, vil ha begrenset åpningstid framover.

- Vi går på jobb igjen i morgen, sa Norges ambassadør, Kjell Harald Dalen, til Dagbladet i går kveld.

Tatt alvorlig

I et e-brev til Italias ambassade fra en e-postadresse i Libanon truet noen med «å rive ned bygningen» og oppga datoen til 29. mai. Bygningen der Italias ambassade holder til, International House, huser også ambassadene til Norge, Sverige, Finland, Spania, Sveits, Colombia, Venezuela, Cuba, Rwanda og Mauritius, samt flyselskapene British Airways og El-Al fra Israel .

E-brevet ble oppfattet som en trussel om å sprenge bygningen.

- Vi bestemte oss for å stenge ambassaden for resten av dagen sånn i ti-halv-elleve-tida. Det skjedde etter at vi hadde fått informasjon om trusselen fra Italias ambassade og drøftet dette med de andre ambassadene i bygningen. Når det likevel var fridag hjemme i Norge, fant vi det like godt å sende staben hjem, sier ambassadør Dalen.

Alvorlig bakgrunn

Ingen kunne i går gi noen god forklaring på hvorfor akkurat Italia mottok denne trusselen.

Når den på norsk side ble tatt såpass alvorlig i går, skyldes det mer den alvorlige bakgrunnen enn selve trusselen.

I august 1998 ble USAs ambassade i Nairobi sprengt, samtidig med deres ambassade i Dar-es-Salaam i Tanzania, angivelig av al-Qaida. I november i fjor ble et feriehotell med israelske gjester i Mombasa i Kenya sprengt, igjen angivelig utført av al-Qaida. Samtidig ble det avfyrt bakke-til-luft-raketter mot et israelsk fly idet det tok av fra flyplassen i Mombasa.

For to uker siden skal en av al-Qaidas ledere ha blitt sett på flyplassen i Mombasa, og myndighetene slo alarm. Storbritannia innstilte alle fly til Kenya.

Og i forrige uke truet al-Qaida Norge, av grunner som ennå er uklare.

- Hvis det ikke var for denne bakgrunnen, tror jeg at jeg ville ha tatt denne trusselen som en bløff eller spøk. Men jeg kan ikke ta den risikoen når jeg sitter med ansvaret for medarbeidernes liv og helse, sier Dalen.

Det arbeider sju norske ved ambassaden og fem lokalt ansatte.

Etter al-Qaidas uavklarte trussel mot Norge står det væpnet politi utenfor ambassadeinngangen.

Men International House ligger utsatt til i gata Mama Ngina, ei av de travleste og trangeste gatene i Nairobi. Der står ofte biler både dobbelt- og trippelparkert. På grunn av høyhusene rundt ville en bil full av sprengstoff kunne utrette stor skade.

- Vi ønsker å få gata foran bygningen til gågate, sier Dalen.

BLE TRUET: I et e-brev til Italias ambassade fra en e-postadresse i Libanon, truet noen med «å rive ned bygningen» International House torsdag. Bygningen, der Italias ambassade holder til, huser også ambassadene til bl. a. Norge, Sverige og Finland. Norges ambassade valgte å stenge samme dag, men gjenåpner igjen i dag.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media