Åpner ikke pengepungen

Velgerne strømmer til Høyre i håp om lavere skatter og færre avgifter. Men finansministeren viker ikke ei krone.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Mange synes å tro at man kan få en bedre middag på en bedre restaurant til en lavere pris. Det er ikke mulig, sier Karl Eirik Schjøtt-Pedersen.

- Folk har ønske om både mer velferd og lavere skatter. Med store inntekter fra oljen, er det en krevende oppgave å forklare at det ikke går. Vi kan ikke få bedre goder uten at folk betaler for det.

I fjor var det helse, nå er skatte- og avgiftsspørsmål viktigst for velgerne. Men Ap har ingen skattelettemilliarder på lur. Isteden har de en momsreform folk rister på hodet av.

- Reformen har vært forberedt i ti år, det er vår oppgave å legge den fram.

- Kan den føre til at Ap taper velgere?

- Ja. Når slike reformer gjennomføres vil regjeringspartiet tape på det. For en mindretallsregjering blir belastningen ekstra tøff.

- Hvorfor ikke droppe reformen?

- Man kan ikke unnlate å gjennomføre det som et bredt flertall er for. Jeg er dessuten overbevist om at folk, når reformen er gjennomført, vil se at den ikke er særlig dramatisk.

- Tror du det norske folk er lei av Ap's råkjør mot de rike her hjemme?

- Nei. Da vi innførte utbytteskatten fikk vi brei oppslutning. I siste lønnsoppgjøret fikk vi en kraftig reaksjon mot de rikeste som ikke tok sin del av ansvaret for moderasjonen.