Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Åpner mafiafritt supermarked på Sicilia

Fabio Messina (29) selger bare varer fra selskaper som nekter å betale beskyttelsespenger til Cosa Nostra.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Innbyggerne i Palermo får nå muligheten til å handle mat uten indirekte å støtte den sicilianske mafiaen Cosa Nostra. Fredag startet Fabio Messina (29) og kjæresten Valeria Di Leo (28) øyas første supermarked som bare tar inn varer fra bedrifter som nekter å betale beskyttelsespenger, kalt pizzo, til den kriminelle organisasjonen.

-  Det er på tide å gi selskaper som nekter å betale pizzo en ekstra mulighet til å tjene penger. Alle produktene du finner i butikken er fra selskaper som nekter å betale, forteller Fabio Messina til The Daily Telegraph.

Viktig inntektskilde

Hvert år krever mafiaen inn rundt 130 millioner pund (Over 1, 3 milliarder norske kroner) fra butikker og bedrifter i Palermo-regionen. Hvor mye beskyttelsespenger en må ut med avhenger av hvor mye man tjener.

Ifølge Palermos universitet ligger pizzoen i gjennomsnitt på 457 euro (ca.3585 kr) i måneden for detaljhandler og 578 (ca. 4540 kr) for hoteller og restauranter. Bygg- og anleggsfirmaer gjerne må betaler over 2000 (ca. 15 700) euro i måneden, skriver AFP. 

Hvis de ikke betaler, venter det sanksjoner. 

- Det begynner med en vennlig samtale der du får forklart reglene. Hvis ikke dette går inn følger en liten reprimande som for eksempel en murstein gjennom vinduet. Om man fortsatt nekter å betale kan et hjem, et selskap eller en bil bli brannbombet, skriver The Daily Telegraph.

Slår tilbake

MAFIAFRITT: På supermarkedet til Fabio Messina finner du bare varer fra bedrifter som motsetter seg mafiaen. Foto:  AFP PHOTO / Marcello PATERNOSTRO
MAFIAFRITT: På supermarkedet til Fabio Messina finner du bare varer fra bedrifter som motsetter seg mafiaen. Foto: AFP PHOTO / Marcello PATERNOSTRO Vis mer

Men en rekke butikkeiere har sett seg lei på mafiaens praksis og slår nå tilbake. Supermarkedet er det siste initiativet til gruppen som kaller seg Addiopizzo-  Farvel pizzo.

nettsiden til Addiopizzo kan selskaper som nekter å betale registrere navnet sitt. Til nå står 241 navn på listen.

- Supermarkedet er et symbol på opprør og stolthet fra en del av samfunnet som ofte er assosiert med Cosa Nostra.  De har bestemt seg for å erklære krig mot mafiaen ved å gi ærlige folk en sjanse til å kjempe tilbake mot gudfedrene med en enkel gest, som å kjøpe varer fra et pizzofritt supermarked, sa mafiamotstanderen og senatoren  rancesco Ferrante da supermarkedet ble åpnet.

Fikk merke mafiaen

En av dem som fikk merke hvilke konsekvenser det kan få å gå i mot mafiaen er

optikeren Gerlando Mazone.

- Da jeg nektet å betale ble vinduene smadret og jeg ble frastjålet varer for 230 000 pund (rundt 2 380 000 kroner) . Jeg la også merke til at kundene mine forsvant. Det knuste hjertet mitt og jeg gråt hver kveld. Men, med hjelp fra Addiopizzo er jeg i ferd med å komme meg på beina igjen, forterller han.

image: Åpner mafiafritt supermarked på Sicilia
ÅPNER BUTIKK: Fabio Messina og Valeria Di Leo vil hjelpe Pizzo-nekterne å tjene penger.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media