Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Åpner Nazi-arkiv

I over 60 år har Tyskland holdt Holocaust-arkivene sperret. Nå åpnes de for alle.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I april - over seksti år etter 2.verdenskrig - gikk Tyskland med på å åpne de hemmelige Holocaust-arkivene i Bad Arolsen. I går ble avtalen om å åpne dem for allmennheten undertegnet. Signaturene ble gitt av blant andre Tyskland, USA og Israel i Berlin, melder nyhetsbyrået AP.

- Vil gå videre

- Vi er enige om å åpne arkivet i Bad Arolsen, og antar at de som benytter seg av materialet, tar vare på det. Ved å ta denne avgjørelsen vil vi legge fortiden bak oss og gå videre, sa Tysklands justisminister, Brigitte Zypries, til AP etter at avgjørelsen var tatt i april.

Til nå er det bare pårørende til ofre for Holocaust og Den internasjonale Røde Kors kommiteen som har hatt tilgang til dokumentene. Hemmeligstemplingen er blitt begrunnet med at man måtte beskytte personlige opplysninger om dem som fortsatt var i live etter Holocaust.

Detaljert

Arkivet inneholder 50 millioner dokumenter med detaljerte opplysninger fra Hitlers masseutryddelser under 2.verdenskrig, melder AP. Alt fra informasjon om hva hver enkelt fange fikk å spise, til forferdelige detaljer fra fangers død.

Mye av informasjonen er enkle fakta, som lister over døde i hver enkelt konsentrasjonsleir. Men man finner også detajert informasjon om sykdommer, medisinske behandlinger. Til og med informasjon om hvem som hadde hårlus.

Arkivet ble begrenset åpnet rett etter 2.verdenskrig. Det skulle gjøre det enklere å finne savnede personer. Senere, ble arkivet åpnet for overlevende, slik at informasjonen kunne bli brukt som bevis for den forferdelige behandlingen de fikk.

50 MILLIONER DOKUMENTER: Det gigantiske arkivet blir nå åpnet. Foto: REUTERS/SCANPIX
50 MILLIONER DOKUMENTER: Det gigantiske arkivet blir nå åpnet. Foto: REUTERS/SCANPIX Vis mer

- En seier forskningen

Det har i lengre tid vært øvet massivt press fra forskere, historikere, pårørende og overlevende etter Holocaust for å få åpnet arkivet for alle.


Begrunnelsen deres har vært at tilgang til arkivet vil gi en dypere kunnskap og forståelse for Nazi-regimets grusomheter. Nå når arkivet endelig vil bli åpnet 60 år senere, sees det på som en seier.

- Dette er en stor seier for forskningen, sier Anton Weiss-Went, seniorforsker ved Holocaust senteret i Oslo.

- Det har vært en lang og tungvint prosesess. For Tyskland, understreker åpningen av arkivene viktigheten av å forsone seg med deres egen fortid, sier Günter Gloser i det tyske utenriksdepartementet.

Israels ambassadør i Tyskland, Shimon Stein, håper at arkivet kan gi svar på ubesvarte spørsmål.

- Det er mange spørsmål vi ikke har svaret på, og jeg håper at forskere og historikere nå kan finne svar på disse spørsmålene ved hjelp av dette materialet.

Også den amerikanske ambassadøren stiller seg bak åpningen av arkivene:

image: Åpner Nazi-arkiv

- De som har lidd under Holocaust vil kunne bruke arkivet til å finne etterlengtet informasjon om hva som skjedde med sine familiemedlemmer og sine hjem, sier William Timken Jr.

Nå gjenstår bare formaliteter, og arkivene vil bli åpnet i slutten av året.

AUSCHWITZ: Informasjon om konsentrasjonsleirens ofre finnes i arkivet.
ARBEIDSBOK: "Arbeitsbuch für Ausländer." Slike bøker er blant dokumentene man finner i arkivene.