Norge åpner:

Åpner Norge - nå skal de feste

Få timer etter at Norge åpner, feirer Stortinget seg selv med middag på rådhuset. - Veldig tilfeldig, bedyrer en feststemt statsminister. «Ekstra hyggelig» med minglemuligheter, mener stortingspresidenten.

Regjeringen fjerner «de aller fleste nasjonale smitteverntiltak» lørdag 25. september klokka 16.00. Slik skal «sjefen sjøl» markere åpninga av Norge. Video: Vegard Krüger / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Fullvaksinerte: 69.46% Første dose: 78.26%

- Jeg skal markere med fireårsfesten til Stortinget. Alle stortingsrepresentanter, regjeringen og ektefeller er invitert av Stortingets presidentskap til avslutningsmiddag etter fire år.

Det sa statsminister Erna Solberg til Dagbladet etter fredagens pressekonferanse, etter spørsmål om hvordan hun skal feire gjenåpningen.

Etter 561 dager med coronarestriksjoner kom endelig nyheten alle hadde ventet på: Fra og med lørdag klokka 16.00 fjerner regjeringen «de aller fleste smitteverntiltak», og landet går over til en normal hverdag med økt beredskap.

Og timingen kunne ikke vært bedre. Få timer etter at endringen trer i kraft, feirer nemlig Stortinget seg selv og sine folkevalgte.

Hvert fjerde år feires det utgående Stortinget med en høytidelig festmiddag på Akershus festning. I år måtte imidlertid feiringen flyttes til rådhuset, for å ta hensyn til coronarestriksjonene som gjaldt da middagen ble planlagt. Cirka 300 gjester deltar.

Stortingets presidentskap er vertskap for middagen, og blant de inviterte er Stortingets representanter med ledsagere, statsministeren og regjeringens medlemmer, høyesterettsjustitiarius og representanter for Stortingets eksterne organer.

- Vanligvis er den i juni. Den treffer tilfeldigvis på akkurat når vi kan åpne. Så jeg håper kanskje vi kan tenke på en liten mulighet for en dans også. De må kanskje snu seg litt rundt nå, sa Solberg videre.

- Hvor tilfeldig var det?

- Det var veldig tilfeldig. I dag har vi fest i Høyre, og nesten alle andre stortingsgrupper. Vi hadde nok kanskje hellet mot å ta det litt tidligere, men det hadde ikke vært ansvarlig.

Utsatt etter smitte

Vanligvis avholdes middagen rett etter Stortingets siste sesjon i juni. Den krevende smittesituasjonen i Oslo på dette tidspunktet førte imidlertid til at middagen måtte utsettes i år.

Fredag har Stortinget vært på befaring i rådhuset, og omfattende rigging er iverksatt.

Regjeringens gladnyhet fører imidlertid til at arrangementet kan gjennomføres på en hakket mer løssluppen måte enn planlagt.

Blant annet trenger ikke gjestene sitte med en meters avstand. Det skriver stortingspresident Tone Wilhelmsen Trøen (H) i en e-post til Dagbladet.

GLEDER SEG: Byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen, ser frem til å feire gjenåpningen av hovedstaden. Video: Vegard Krüger / Dagbladet TV. Reporter: Øystein Andersen. Vis mer

- Det blir anledning til mingling både før og etter middagen. For øvrig vil det under arrangementet fortsatt være smitteverntiltak og god håndhygiene, skriver hun.

- Visste dere om disse endringene før pressekonferansen fredag?

- Verken Oslo kommune ved rådhuset eller Stortinget hadde på forhånd noen kunnskap om regjeringens beslutning. Slik jeg forstår det, ble riggingen til middagen i Oslo rådhus startet fredag morgen og i henhold til de nasjonale smitteverntiltak som da gjaldt for arrangementet.

ADVARER: Helsedirektør Bjørn Guldvog minner om at pandemien ikke er over, og at noen fremdeles er mindre beskyttet. Vis mer

- Tradisjonsrik middag

Etter regjeringens pressekonferanse klokka 12.30 var det dialog mellom Stortingets administrasjon og forvaltningstjenesten i Oslo rådhus, forklarer hun.

- Man konkluderte at det ville være mulig å gjøre endringer i riggingen utover kvelden fredag, og legge til rette for at arrangementet kan gjennomføres i henhold til regjeringens beslutning om å gå over til normal hverdag.

Dette ble avklart med Stortingets presidentskap.

- Det blir en litt hyggeligere fest enn ventet?

- Dette er en tradisjonsrik middag for å markere at en stortingsperiode er over. Denne kvelden handler først og fremst om å sette pris på den jobben representantene har gjort, og takke dem for innsatsen.

- At det blir muligheter for å mingle både før og etter, er ekstra hyggelig, legger hun til.

- Ikke fest

Minglemulighetene gjør også at årets middag blir mer i pakt med tradisjonen, framholder hun.

- Jeg vil understreke at det er en middag - ikke fest - som avsluttes ganske kort tid etter at man har gått fra bordet.

Med på middagen er også de tre rødgrønne partilederne, som for tida forsøker å få på plass en ny regjering i samtaler på Hurdalsjøen Hotell. De tar pause i helga, blant annet for å feire det utgående Stortinget.

Fredag ble det også klart at det rødgrønne trekløveret fortsetter sonderingene mandag.

- Nå er det helg, kvitterte Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum, ifølge NTB.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer